Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς την Τρίτη

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς την Τρίτη

Στελέχη της κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσαν εάν θα πραγματοποιούνται απευθείας έλεγχοι στα υπουργεία.

Την προσεχή Τρίτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία με δυο ημέρες να έρθουν στην Αθήνα.

Αυτό ανέφεραν αργά το βράδυ του Σαββάτου κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση σχετικά με την άφιξη των επικεφαλής οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και όχι σε πολιτικούς, ούτε σε διπλωματικούς λόγους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», φέρεται να είπε στέλεχος της κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημερομηνίας που λήγει το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. της ΕΚΤ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα από την Ευρώπη, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδευτεί με έναν νέο γύρο προαπαιτούμενων μέτρων και εγγυήσεων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει στην τελική συμφωνία να ορίζονται σαφώς όλα όσα αφορούν το καθεστώς χρηματοδότησης, τα μέτρα, καθώς και την αξιολόγηση από τους δανειστές.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, παρεμβάσεις στα εργασιακά και επιπλέον φόρους.

Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης στους Financial Times, «h Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος σε πολλά από τα βασικά ζητήματα, όπως τους δημοσιονομικούς στόχους, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εμπορευμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις», προσθέτοντας πως «έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι αισιόδοξος ότι αρκούν για την υπάρχουσα ατζέντα».