«Ξεκλειδώνει» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

«Ξεκλειδώνει» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης προσέρχεται για τη συνάντησή του με τους θεσμούς, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος της εβδομάδος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο σημερινές διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ως θετικές χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πηγές του ΥΠΟΙΚ. Συμφωνία για το πλεόνασμα του 2017, αστερίσκος για το μέρισμα.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών όπου και υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Παράλληλα υπήρξε συμφωνία και για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και έτσι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ την προσεχή Πέμπτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM.

Ειδικότερα στις σημερινές συναντήσεις:

– Διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

– Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ ή 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν πολλοί φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 είχαν καταβληθεί για τον σκοπό αυτόν 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και τώρα 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα και της δόσης που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Σχετικά με την ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα “κουρεύεται” θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.