Άμεσες ξένες επενδύσεις σε κρίση: Γιατί η Ευρώπη χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ

Άμεσες ξένες επενδύσεις σε κρίση: Γιατί η Ευρώπη χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ
Uptrend financial chart of inflation rate and energy price in Europe, Grow of Inflation and unemployment raterising. Global Financial crisis in world in 2022 due to the conflict with Ukraine vs Russia Photo: Shutterstock
Η ΕΥ προειδοποιεί για έναν φαύλο κύκλο απώλειας ανταγωνιστικότητας, ενισχυμένο από τον εμπορικό προστατευτισμό των ΗΠΑ.

Ο δείκτης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη υποχώρησε σε χαμηλό εννιαετίας, όπως αποτυπώνει η ετήσια έρευνα της EY, σηματοδοτώντας μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και στασιμότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Πριν καν τεθούν σε εφαρμογή οι σαρωτικοί δασμοί των ΗΠΑ, η Γηραιά Ήπειρος έδειχνε να χάνει το momentum, με τις επενδύσεις να μειώνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τις νέες θέσεις εργασίας να καταγράφουν πτώση 16%.

Η μελέτη εντοπίζει τρεις βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες: την επιμονή της χαμηλής ανάπτυξης, τις ενεργειακές επιβαρύνσεις και τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για ευρωπαϊκά projects έχει μειωθεί κατά 11% σε σχέση με το 2023, και κατά 24% σε σχέση με το 2022.

«Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα ευρήματα θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», τόνισε η Julie Teigland, CEO της EY για την περιοχή EMEIA. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για συντονισμένη δράση σε κλάδους αιχμής, όπως οι ΑΠΕ, οι ημιαγωγοί και τα ηλεκτρικά οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα, οι νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ εντείνουν την αστάθεια. Σύμφωνα με την έρευνα της EY σε 500 διεθνείς επιχειρηματίες, το 42% εκτιμά ότι οι πολιτικές του θα μειώσουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως επενδυτικού προορισμού, ενώ μόλις το 27% διαβλέπει πιθανές θετικές επιπτώσεις.

Οι συνέπειες ήδη διαφαίνονται: το 37% των επενδυτών έχει ήδη παγώσει, ακυρώσει ή περιορίσει τις ευρωπαϊκές του επενδύσεις, ενώ μόνο το 59% σκοπεύει να τοποθετηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στους επόμενους 12 μήνες – από 72% ένα χρόνο πριν.

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση, η Ισπανία, με άνοδο 15% στα επενδυτικά έργα του 2024, καθιστώντας την τον τέταρτο δημοφιλέστερο προορισμό στην ήπειρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η EY, η ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται επειγόντως μια νέα στρατηγική προσέλκυσης κεφαλαίων, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: