«Ξεπαγώνουν» οι fast track ενεργειακές επενδύσεις

«Ξεπαγώνουν» οι fast track ενεργειακές επενδύσεις

Δρομολογείται ρύθμιση που συζητείται αυτές τις μέρες στα αρμόδια τμήματα της Βουλής.

Απεμπλοκή για ένα μέρος των παγωμένων – εδώ και δύο χρόνια – στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που είχαν ενταχθεί στις διαδικασίες του fast track δρομολογείται με ρύθμιση που συζητείται αυτές τις μέρες στα αρμόδια τμήματα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πρωτοβουλία βουλευτών και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και το Invest in Greece, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση υλοποίηση ενός μέρους των εγκεκριμένων σχεδίων που αφορούν επενδύσεις από τα ελληνικών συμφερόντων εργοστάσια της Spes Solaris και της Silicio, τα οποία βρίσκονται στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Απασχολούν συνολικά 450 εργαζόμενους αλλά λόγω της κρίσης στην αγορά φωτοβολταϊκών υπολειτουργούν το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για επενδύσεις που, λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα, είχαν εξαιρεθεί από τον εθνικό στόχο για τις ΑΠΕ, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Στην πλήρη ανάπτυξή τους οι συγκεκριμένες επενδύσεις ήταν της τάξης των 630 και 250 εκατ. ευρώ αντιστοίχως σε φωτοβολταϊκά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είχαν εγκριθεί το 2011 από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η ένταξή τους στις διαδικασίες fast track είχε κριθεί σκόπιμη με βάση τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, οι θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Η ΖΤΕ εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα