Ξεπέρασαν τα 463 δισ. δολάρια οι συναλλαγές της Alibaba

Ξεπέρασαν τα 463 δισ. δολάρια οι συναλλαγές της Alibaba
Photo: AFP

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Τζο Τσάι, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας της Κίνας.

Η κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών της ξεπέρασε τα τρία τρισ. γιουάν (463 δισεκ. δολάρια) για την ετήσια χρήση έως τα τέλη Μαρτίου, κάτι που αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης της.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια αύξηση της τάξης του 23% από τα 2,44 τρισεκ. γιουάν σε ακαθάριστο όγκο εμπορεύματος (GMV) που είχε ανακοινώσει η Alibaba για την προηγούμενη ετήσια χρήση – μια σημαντική επιβράδυνση από το 46% που είχε ανακοινωθεί για την χρήση έως τον Μάρτιο του 2015.

Η Alibaba έχει επιδιώξει να φέρει περισσότερους ξένους πωλητές στις πλατφόρμες του διαδικτυακού της εμπορίου και να διεισδύσει στην τεράστια και σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη καταναλωτική αγορά των μη αστικών περιοχών της Κίνας.

Σε ανάρτησή του στο μπλογκ της εταιρίας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Τζο Τσάι έγραψε ότι τα αυξανόμενα μεγέθη της εταιρίας αποτυπώνουν την μεταστροφή της Κίνας από την ανάπτυξη που επικεντρώνεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, με την Alibaba να βρίσκεται «στην καρδιά αυτής της νέας οικονομίας».

Για τους αναλυτές, ο ακαθάριστος όγκος εμπορεύματος αποτελεί σημαντικό μέγεθος για την ανάπτυξη της εταιρίας. Ο Τσάι, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο δείκτης GMV, που έχει τριπλασιαστεί από το 2012, καθίσταται ολοένα και λιγότερο σημαντικό σε ό,τι αφορά την μέτρηση της επιτυχίας της εταιρίας.

Τον Ιανουάριο, η Alibaba δήλωσε ότι ο δείκτης GMV αυξήθηκε κατά 23% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση στα 964 δισεκ. γιουάν – ο χαμηλότερος ρυθμός τριμηνιαίας ανάπτυξης τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.

Τα μεγέθη ανάπτυξης της Alibaba, ωστόσο, έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής τα τελευταία χρόνια, με κάποιες εταιρίες να υποστηρίζουν ότι ο όμιλος δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να δώσει τέλος στην εκτεταμένη πώληση πλαστών προϊόντων στις πλατφόρμες της και να επιλύσει το πρόβλημα των ψεύτικων παραγγελιών.