Ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως

Ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως
epa08288294 A Slovenian medical staff checks the body temperature of people transiting at the Italian-Slovenian border crossing of Fernetti, 12 March 2020. Slovenia imposed border restrictions with Italy starting 11 March, to prevent the spread of the novel coronavirus Covid-19. EPA/MICOL BRUSAFERRO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κρούσματα στη Βραζιλία πλέον αυξάνονται καθημερινά με ρυθμό που υπολείπεται αυτόν μόνο μίας χώρας, των ΗΠΑ.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια παγκοσμίως χθες Τετάρτη, με τη Λατινική Αμερική να ξεπερνά την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά.

Η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να εισέρχεται σε νέα φάση, αφού αρχικά κορυφώθηκε στην Κίνα τον Φεβρουάριο πριν ακολουθήσουν ξεσπάσματα μεγάλης έκτασης σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Η Λατινική Αμερική κατέγραψε περίπου το ένα τρίτο των 91.000 κρουσμάτων μόλυνσης αυτή την εβδομάδα. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναλογεί από ένα 20%.

Μεγάλο μέρος αυτών των νέων κρουσμάτων έχει επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, που ξεπέρασε τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει η χώρα που κατατάσσεται τρίτη σε αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τα κρούσματα στη Βραζιλία πλέον αυξάνονται καθημερινά με ρυθμό που υπολείπεται αυτόν μόνο μίας χώρας, των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 888 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε πλέον τους 18.859 νεκρούς.

Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα -1.179- που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρίνεται από πολλούς για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση. Ο άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία.

Τάσσεται επίσης υπέρ της γενίκευσης της χρήσης του ανθελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρά το ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες.

Χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία που προβλέπει ευρύτερη χρήση της χλωροκίνης σε ασθενείς σε ελαφριά κατάσταση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο, οι ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους για την έγκριση του οποίου εξώθησαν δύο υπουργούς Υγείας σε παραίτηση.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο», επιχειρηματολόγησε μέσω Twitter ο Μπολσονάρου, προσθέτοντας πως θα ήταν «χειρότερη από την ήττα» η «ντροπή» αν «δεν δώσουμε μάχη».

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στη Γουχάν της Κίνας τη 10η Ιανουαρίου. Σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα έφθασαν το ένα εκατομμύριο την 1η Απριλίου. Έκτοτε, περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα προστίθεται στο σύνολο κάθε περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Καθώς έχει πλέον ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια κρούσματα, ο SARS-CoV-2 έχει πλέον προσβάλει μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες όσους ανθρώπους παρουσιάζουν οξεία μορφή γρίπης κάθε χρόνο: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο αριθμός αυτών των τελευταίων κυμαίνεται μεταξύ των 3 και των 5 εκατομμυρίων.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει πάνω από 326.000 ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, καθώς οι εξετάσεις που γίνονται συνεχίζουν να είναι συγκριτικά λίγες, ενώ πολλές χώρες δεν συμπεριλαμβάνουν στους απολογισμούς τους όσους πεθαίνουν εκτός νοσοκομείων.

Η Ευρώπη θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά το ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να αυξάνονται, πολλές χώρες ανοίγουν ξανά σχολεία και χώρους εργασίας, έπειτα από εβδομάδες μέτρων αποτροπής της διασποράς. Την ίδια ώρα, οι αγορές ενθαρρύνονται από τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής εμβολίου σε ανθρώπους στις ΗΠΑ.