Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισεκ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Microsoft

Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισεκ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Microsoft
epa04863560 The Microsoft logo outside the software company's German headquarters in Unterschleissheim, Germany, 28 July 2015. Microsoft will launch its new and much anticipated operating system Windows 10 on 29 July 2015. EPA/SVEN HOPPE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπέρασε το ορόσημο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ο τεχνολογικός γίγαντας της Microsoft, καθώς μετά τη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2021 στη Wall Street η μετοχή έφτασε τα 266,69 δολ. Μάλιστα, το νέο ρεκόρ κεφαλαιοποίησης συνδυάστηκε με την παρουσίαση των νέων Windows 11.

Σημειώνεται πως η αξία της Microsoft έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία, καθώς τα έσοδα έχουν ενισχυθεί από εφαρμογές όπως το Teams, το οποίο αξιοποιήθηκε δεόντως κυρίως από επιχειρηματικούς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Οι εκτιμήσεις για την τιμή της μετοχής της εταιρείας αντικατοπτρίζει μια ανανεωμένη εταιρεία,  που έχει περάσει στην εποχή του υπολογιστικού νέφους.

Η μετοχή της Microsoft έχει αυξηθεί περισσότερο από 600% από τότε που ο Satya Nadella αντικατέστησε τον Steve Ballmer ως CEO της εταιρείας το 2014. (Κατά τη διάρκεια της 14χρονης θητείας του Ballmer ως CEO, η μετοχή της εταιρείας μειώθηκε κατά 32%.)

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Nadella ήταν να αποκαλύψει ότι οι εφαρμογές του Office όπως το Word και το Excel έρχονταν στο iOS της Apple και στο Android της Google, αντί να περιορίζουν αυτές τις εφαρμογές σε smartphone που εκτελούν Windows. Ένα χρόνο αργότερα, όταν βγήκαν τα Windows 10, ήταν μια δωρεάν ενημέρωση, σε αντίθεση με τα Windows 7 και τα Windows 8.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Nadella ήταν να αποκαλύψει ότι οι εφαρμογές του Office, όπως το Word και το Excel, θα «μεταφέρονταν» στο iOS της Apple και στο Android της Google, αντί να περιορίζονται στα smartphone που εκτελούν Windows. Ένα χρόνο αργότερα, όταν βγήκαν τα Windows 10 η ενημέρωσή του προγράμματος ήταν δωρεάν, σε αντίθεση με τα Windows 7 και τα Windows 8.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της Nadella η Microsoft έχει δαπανήσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά εταιρειών, όπως το επιχειρηματικό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών Mojang και Zenimax, και η υπηρεσία αποθήκευσης κώδικα GitHub.  Τον Απρίλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία Nuance έναντι 19,7 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων που θα εισέφερε και του χρέους που θα αναλάμβανε.