Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Apple, αλλά οι «προοπτικές είναι ζοφερές»

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Apple, αλλά οι «προοπτικές είναι ζοφερές»
Apple logo is seen displayed on a phone screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 21, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Apple σημείωσε μια ελαφρά άνοδο στα καθαρά κέρδη, στα 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Δύσκολο τρίμηνο λόγω «σημαντικών» αντιξοοτήτων στις αγορές  συναλλάγματος και προκλήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες για τα τελευταία μοντέλα iPhone αντιμετώπισε η Apple, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ιθύνοντες της εταιρείας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών Luca Maestri, «συνολικά, πιστεύουμε ότι τα έσοδα της εταιρείας θα επιβραδυνθούν». Επισημαίνεται πως οι ιθύνοντες της Apple διατυπώνουν επιφυλάξεις, παρότι η εταιρεία ανέφερε έσοδα 90,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίμηνο που έληγε τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 8% σε ετήσια βάση και έναντι προβλέψεων 88,9 δισ. δολαρίων. 

Επίσης, κατέγραψε ελαφρά άνοδο στα καθαρά κέρδη, στα 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ένα τρίμηνο που κατά τα άλλα πλήττει τα κέρδη της Big Tech.  Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 4%, στο 1,29 δολάρια, υψηλότερα από το αναμενόμενο, παρά την ανησυχία ότι η καταναλωτική ζήτηση θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια μιας επιβράδυνσης της οικονομίας.

Τα έσοδα στο τμήμα υπηρεσιών της είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης της Apple τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα από τους υπολογιστές Mac θα «μειωθούν σημαντικά από έτος σε έτος» το τρέχον τρίμηνο, μετά από άνοδο 25% το περασμένο τρίμηνο στα 11,5 δισ. δολάρια. «Το δολάριο είναι τόσο ισχυρό που θα βλάψει το επόμενο τρίμηνο της Apple όσο αυτό που καταγράφει η Nike σε ένα ολόκληρο τρίμηνο πωλήσεων», δήλωσε ο Neil Campling, αναλυτής της Mirabaud.

Οι πωλήσεις iPhone, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 47% όλων των εσόδων το περασμένο τρίμηνο, αυξήθηκαν 10 τοις εκατό στα 42,6 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook είπε ότι η ζήτηση για την τελευταία σειρά iPhone είναι ισχυρή, αλλά η προσφορά της Apple στα πιο ακριβά μοντέλα Pro και Pro Max είναι «περιορισμένη».