Ξεπέρασε το φράγμα των 300 νεκρών η χώρα: Κατέληξε 89χρονος

Ξεπέρασε το φράγμα των 300 νεκρών η χώρα: Κατέληξε 89χρονος
Στιγμιότυπο από το Γενικό Νοσοκομείο Άργους στην Αργολίδα, Δευτέρα 6 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έσπασε το φράγμα των 300 θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς ένας άνδρας κατέληξε από τον φονικό ιό σήμερα.

Έσπασε το φράγμα των 300 θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς ένας άνδρας κατέληξε από τον φονικό ιό σήμερα.

Ειδικότερα τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε ένας 89χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Πλέον οι θάνατοι στη χώρα μας από κορωνοϊό υπολογίζονται στους 301.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή τρομακτική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν το φράγμα των 300. Ειδικότερα, ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 372 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 248 νέες μολύνσεις.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα

21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
-18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
-5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
-3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
-8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται
με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1
αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
-7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
-9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
-14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13
συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας
τροφίμων)
-70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται
με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
-4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
-2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
-7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
-2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
-6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
-3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
-15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13
συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας
τροφίμων)
-1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
-1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
-2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
-1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

«Μίνι» lockdown σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς

Όσον αφορά τα μέτρα σε 4 νομούς, αυτά ελήφθησαν έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου αποφασίστηκαν τα εξής στους εν λόγω νομούς:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις ανωτέρω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους. Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

Σε «κόκκινο» συναγερμό τα νοσοκομεία στους τέσσερις νομούς

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή στους Διοικητές της 3ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα Νοσοκομεία των Νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και στον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, του Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου και αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, έπειτα από τη γνωστή συρροή κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό – ρεκόρ στα κρούσματα με 372 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες. Εξ αυτών τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21.