Ξεπερνούν το 1,66 δισ. ευρώ οι ζημιές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Ξεπερνούν το 1,66 δισ. ευρώ οι ζημιές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα
Φωτιά καίει σε δασική έκταση στην τοποθεσία «Αγία Μαρίνα» στην Άνδρο, Σάββατο 26 Αυγούστου 2023. Στην περιοχή επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής και εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη, με περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη φέτος ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, σ’ ένα υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι σε όλη τη Μεσόγειο, γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Γύρω στα 4 εκατ. στρέμματα γης έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από δασικές πυρκαγιές σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση της Distrelec, κορυφαίου παρόχου τεχνολογικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και αισθητήρων για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η Ελλάδα, αναφέρεται, έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η χώρα, τονίζεται, έζησε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 16 ετών και βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο απολογισμός από τις τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου δεν έχει κλείσει, έχοντας αφήσει πίσω τουλάχιστον 19 νεκρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα, με πάνω από 843.000 καμένα στρέμματα γης και εκτιμώμενο κόστος ζημιών 871 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: