Ξέρω τι (δεν) θα κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα

Ξέρω τι (δεν) θα κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα

Η αγοραστική συμπεριφορά Ελλήνων και Ευρωπαίων στις γιορτές όπως την κατέγραψε η Deloitte μέσα από τη ματιά του FortuneGreece.com.

Η Χριστουγεννιάτικη Έρευνα της Deloitte για την αγοραστική πρόθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2013 είναι εδώ. Πρόκειται για τη 16η κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρία και αυτή τη χρονιά καλύπτει 18 Ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων για τρίτη φορά φέτος η Ελλάδα- καθώς και τη Νότια Αφρική.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (17.354 άτομα) απάντησε σε ερωτήματα προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρόπος σκέψης τους και να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, εκτός σπιτιού διασκέδαση και φαγητό για τα γιορτινά γεύματα. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση:

69% των Ελλήνων που έλαβε μέρος στην έρευνα αναφέρει ότι έχει λιγότερα χρήματα για να δαπανήσει, ενώ για το 2014 ένα 48% πιστεύει ότι η αγοραστική του δύναμη θα επιδεινωθεί. Εντύπωση μας έκανε ότι φέτος ποσό 8% δηλώνει ότι έχει περισσότερα χρήματα να δαπανήσει.

50% των Ελλήνων δήλωσε ότι φέτος ξόδεψε περισσότερα χρήματα σε φόρους, ενώ 12% των συμπολιτών μας ανέφερε ότι φέτος δαπάνησε λιγότερα για φόρους…

Διαβάστε ακόμη: Τα οικογενειακά Χριστούγεννα της Apple

451 ευρώ είναι το ποσό που σκοπεύουν να δαπανήσουν οι Έλληνες στις γιορτές. Είμαστε ο μοναδικός λαός που αναφέρει ότι θα μειώσει τις δαπάνες του πάνω από 3% και συγκεκριμένα κατά 12,8%, με πιο κοντινούς τους Πορτογάλους (-2,4%). Εντύπωση μας έκανε ότι ο λαός που θα δαπανήσει τα περισσότερα είναι οι Ιρλανδοί (894 ευρώ), ενώ οι Γερμανοί αν και θα αυξήσουν τα χριστουγεννιάτικα έξοδα τους κατά 6,7%, θα δαπανήσουν (399 ευρώ) λιγότερα από τους Έλληνες.

45% των Ελλήνων απάντησαν «θέλω να διασκεδάσω και να αποφύγω να σκέφτομαι τόσο πολύ την κρίση» στην υποθετική ερώτηση «ποιοί θα ήταν οι λόγοι που θα σας οδηγούσαν να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Σε υποθετικό πάντα επίπεδο η κρίση κάνει καλό στην κατανάλωση, καθώς το ποσοστό αυτό πριν από δύο χρόνια ήταν 39%.

 επιλογή για τους Έλληνες (όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι) ως δώρο που θα ήθελαν να λαμβάνουν στις γιορτές είναι τα μετρητά στο χέρι -ή σε ένα εορταστικό φάκελο- αλλά η πρώτη επιλογή τους όταν κάνουν δώρα σε άλλους είναι τα βιβλία (όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι).

Διαβάστε ακόμη: Χριστουγεννιάτικες μέρες παιδιών

57% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αν αλλάξουν μία καταναλωτική συμπεριφορά αυτά τα Χριστούγεννα αυτό θα είναι ότι θα αγοράσουν προϊόντα σε έκπτωση (16% των Ευρωπαίων), ή ότι θα εστιάσουν σε χρήσιμα δώρα (50% οι Έλληνες – 16% οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ή θα αγοράσουν λιγότερο ακριβά δώρα (31% οι Έλληνες – 0% οι Ευρωπαίοι). (σ.σ. για αποφυγή παρανοήσεων στους ερωτηθέντες δίνονταν η δυνατότητα για περισσότερες από μία απαντήσεις).

51% των Ελλήνων θα κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του μεταξύ 16 και 24 Δεκεμβρίου όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η κορύφωση είναι πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

74% των Ελλήνων συμφωνούν με το σκεπτικό αγοράς προϊόντων που παράγονται στην περιοχή τους ή την πατρίδα τους, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 57%.

29% των Ελλήνων δηλώνει ότι σκοπεύει να αγοράσει τα προϊόντα του από παραδοσιακά τοπικά καταστήματα (πρώτη επιλογή μαζί με τις εξειδικευμένες αλυσίδες). Το 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 17%.

Διαβάστε ακόμη: Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας;