Ξεχάστε το Bitcoin: Γιατί ο χρυσός είναι το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο σε αβέβαιους καιρούς

Ξεχάστε το Bitcoin: Γιατί ο χρυσός είναι το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο σε αβέβαιους καιρούς
KRASNOYARSK, RUSSIA - MARCH 10: A view of Krastsvetmet Precious Metals production facility in Krasnoyarsk, Russia on March 10, 2022. The Krasnoyarsk facility contributes to the country's economy as the only comprehensive facility that produces and processes gold and platinum group metals including, palladium, rhodium, iridium, ruthenium, and osmium. Krastsvetmet produces precious metals in the form of bars, granules, powders and chemical compounds, as well as jewellery and engineering products Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές οφείλουν να κατανοήσουν τους λόγους, για τους οποίους ο χρυσός είναι ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο.

Η πρόσφατη άνοδος του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά έχει ενθουσιάσει τους μακροχρόνιους κατόχους πολύτιμων μετάλλων, καθώς η πίστη τους στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων έχει επικυρωθεί, αλλά έχει επισκιαστεί κάπως από την άνοδο του Bitcoin, μαζί με τα νέα υψηλά ρεκόρ για τον S&P 500, τον Dow και τον Nasdaq.

Καθώς οι νεότεροι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν το προφίλ του πλούτου τους να αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο σημαντικό γι’ αυτούς να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός είναι ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, ιδίως το ρόλο που εξυπηρετεί ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με το kitco.com.

“Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλής ρευστότητας, το οποίο δεν αποτελεί υποχρέωση κανενός, δεν ενέχει πιστωτικό κίνδυνο και είναι σπάνιο, διατηρώντας ιστορικά την αξία του με την πάροδο του χρόνου”, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σε έκθεσή του σχετικά με τον χρυσό ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο. “Ωφελείται επίσης από ποικίλες πηγές ζήτησης: ως επένδυση, ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, ως κόσμημα και ως στοιχείο τεχνολογίας“.

“Αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι ο χρυσός μπορεί να ενισχύσει ένα χαρτοφυλάκιο με τρεις βασικούς τρόπους: Παρέχοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις, βελτιώνοντας τη διαφοροποίηση και παρέχοντας ρευστότητα”, αναφέρει η έκθεση. “Σε συνδυασμό, αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τον χρυσό ένα σαφές συμπλήρωμα των μετοχών και των ομολόγων και μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε χαρτοφυλάκια ευρείας βάσης”.

Με τις ανησυχίες για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) να αυξάνονται όλο και περισσότερο μεταξύ του νεότερου κοινού, η WGC δήλωσε ότι το κίτρινο μέταλλο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην υποστήριξη αυτών των στόχων, καθώς είναι “ένα περιουσιακό στοιχείο που παράγεται υπεύθυνα και παραδίδεται από μια αλυσίδα εφοδιασμού που τηρεί υψηλά πρότυπα ESG”.

“Ο χρυσός μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν δυνητικό ρόλο στη μείωση της έκθεσης των επενδυτών σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα”, ανέφεραν. Και δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα για τους οποίους ο χρυσός μπορεί να συμβάλει στην παροχή προστασίας, καθώς η ιστορία δείχνει ότι έχει συμβάλει αξιόπιστα στη διατήρηση του πλούτου εν μέσω οικονομικών κλυδωνισμών.

“Κοιτάζοντας πίσω μισό αιώνα, η τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 8% ετησίως από το 1971, όταν κατέρρευσε ο κανόνας χρυσού των ΗΠΑ”, δήλωσε η WGC. “Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μακροπρόθεσμη απόδοση του χρυσού είναι συγκρίσιμη με τις μετοχές και υψηλότερη από τα ομόλογα. Ο χρυσός έχει επίσης υπεραποδώσει έναντι πολλών άλλων σημαντικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία 3, 5, 10 και 20 χρόνια”.

“Επιπλέον, η ποικιλομορφία των πηγών ζήτησής του συμβάλλει στο να καταστεί ο χρυσός ένα λιγότερο ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο από ορισμένους δείκτες μετοχών, άλλα εμπορεύματα ή εναλλακτικές λύσεις”, πρόσθεσαν.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η έκθεση σημειώνει ότι “ο χρυσός θεωρείται εδώ και καιρό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν: από το 1971 ξεπερνά τον αμερικανικό και τον παγκόσμιο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ). Ο χρυσός προστατεύει επίσης τους επενδυτές από τον υψηλό πληθωρισμό. Στα χρόνια που ο πληθωρισμός ήταν μεταξύ 2%-5%, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά μέσο όρο 8% ετησίως”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέση αύξηση της τιμής του ήταν ακόμη υψηλότερη σε πιο αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού: “Μακροπρόθεσμα, επομένως, ο χρυσός όχι μόνο διατήρησε το κεφάλαιο, αλλά το βοήθησε και να αναπτυχθεί“, αναφέρει η έκθεση.

Η έρευνα της WGC δείχνει επίσης ότι “ο χρυσός θα πρέπει να τα πάει καλά σε περιόδους αποπληθωρισμού. Τέτοιες περίοδοι χαρακτηρίζονται από χαμηλά επιτόκια, μειωμένη κατανάλωση και επενδύσεις και χρηματοπιστωτική πίεση, τα οποία τείνουν να ενισχύουν τη ζήτηση χρυσού”.

Από τότε που ο κανόνας του χρυσού καταργήθηκε από την υποστήριξη του δολαρίου των ΗΠΑ, “ο χρυσός έχει υπεραποδώσει σημαντικά έναντι όλων των σημαντικών νομισμάτων και εμπορευμάτων ως μέσο ανταλλαγής”, ανέφεραν. “Και παρόλο που αυτή η υπεραπόδοση ήταν ιδιαίτερα έντονη αμέσως μετά το τέλος του κανόνα χρυσού, ο χρυσός συνέχισε σαφώς να υπεραποδίδει έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων στο πιο πρόσφατο παρελθόν”.

“Ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτές τις ισχυρές επιδόσεις είναι ότι η παραγωγή των ορυχείων χρυσού αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου -κατά περίπου 1,7% ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια”, ανέφεραν. “Αντίθετα, το πλαστό χρήμα μπορεί να τυπωθεί σε απεριόριστες ποσότητες για τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής, όπως φαίνεται από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση (GFC) και την πανδημία COVID-19. Σε αυτές τις κρίσεις, πολλοί επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό προκειμένου να αντισταθμιστούν από την υποτίμηση του νομίσματος και να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη σε βάθος χρόνου”.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για διαφοροποίηση, καθώς “η αρνητική συσχέτισή του με τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου αυξάνεται καθώς αυτά τα πωλούνται”. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια του GFC, καθώς “ο χρυσός κράτησε τη θέση του και αυξήθηκε σε τιμή, σημειώνοντας άνοδο 21% σε δολάρια ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2009″, ενώ οι μετοχές, άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα ακίνητα και τα περισσότερα εμπορεύματα κατέρρευσαν σε αξία.

Και όταν οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται, το κίτρινο μέταλλο μπορεί “να προσφέρει επίσης θετική συσχέτιση με τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, καθιστώντας τον χρυσό ένα καλά στρογγυλεμένο αποτελεσματικό αντισταθμιστικό μέσο”, ανέφεραν. “Το όφελος αυτό προκύπτει από τη διπλή φύση του χρυσού: ως επένδυση και ως καταναλωτικό αγαθό. Ως εκ τούτου, η μακροπρόθεσμη απόδοση του χρυσού υποστηρίζεται από την αύξηση του εισοδήματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Η “βέλτιστη” ποσότητα χρυσού ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές αποφάσεις κατανομής των περιουσιακών στοιχείων”, ανέφεραν. “Σε γενικές γραμμές, η ανάλυση υποδηλώνει ότι όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος στο χαρτοφυλάκιο – είτε από την άποψη της μεταβλητότητας είτε από την άποψη της συγκέντρωσης των περιουσιακών στοιχείων – τόσο μεγαλύτερη είναι η απαιτούμενη κατανομή σε χρυσό, εντός του εξεταζόμενου εύρους, για την αντιστάθμιση αυτού του κινδύνου”.

Με τις ανησυχίες που σχετίζονται με το παγκόσμιο κλίμα να αυξάνονται όλο και περισσότερο, η WGC δήλωσε ότι η ανάλυσή της “υποδηλώνει ότι ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να αποδώσει καλύτερα από πολλές κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υπό διάφορα μακροπρόθεσμα κλιματικά σενάρια, ιδίως εάν οι κλιματικές επιπτώσεις δημιουργήσουν ή επιδεινώσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς ή εάν βιώσουμε μια ανατρεπτική μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα”.

“Επιπλέον, η αξία του χρυσού είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά από μια αυξανόμενη τιμή άνθρακα, προσφέροντας επίσης στους επενδυτές έναν βαθμό μόνωσης από τις πιθανές πολιτικές αντιδράσεις που απαιτούνται για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα”, πρόσθεσαν.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που συνδέονται με την επένδυση στον χρυσό είναι ότι δεν συμμορφώνεται άμεσα με τις πιο κοινές μεθοδολογίες αποτίμησης που χρησιμοποιούνται για τις μετοχές ή τα ομόλογα, δεν προσφέρει ταμειακές ροές και μπορεί να παρουσιάσει σημαντική μεταβλητότητα τιμών σε ορισμένες περιόδους, αναφέρει η έκθεση.

“Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του χρυσού ως σπάνιου, εξαιρετικά ρευστού και ασυσχέτιστου περιουσιακού στοιχείου του επιτρέπουν να δρα ως διαφοροποιητής μακροπρόθεσμα“, δήλωσε η WGC. “Η θέση του χρυσού ως επένδυση και αγαθό πολυτελείας του επέτρεψε να προσφέρει ετήσιες αποδόσεις σχεδόν 8% από το 1971, συγκρίσιμες με τις μετοχές και περισσότερες από τα ομόλογα και τα εμπορεύματα”.

“Ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σημαίνει ότι αναδεικνύεται σε περιόδους υψηλού κινδύνου. Αλλά η διπλή του ελκυστικότητα ως επένδυση και καταναλωτικό αγαθό σημαίνει ότι μπορεί να αποφέρει θετικές αποδόσεις και σε καλές εποχές. Αυτή η δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και τις οικονομικές ανησυχίες που περιβάλλουν τις αγορές μετοχών και ομολόγων”, καταλήγει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: