Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν ευρωπαϊκό Σιδηρούν Θόλο, ανέφερε ο CEO της Rheinmetall

Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν ευρωπαϊκό Σιδηρούν Θόλο, ανέφερε ο CEO της Rheinmetall
epa03578938 A handout picture released by the Pakistani military Inter Services Public Relations (ISPR) on 11 Febuary 2013 shows a Pakistan's NASR missile, capable of carrying strategic and conventional weapons over a distance of 60 kilometres, taking off during a test-firing from an undisclosed location. Pakistan on 11 Febuary successfully test-fired a short-range surface-to-surface missile capable of carrying a nuclear warhead, the military said. 'NASR missile, which can carry strategic and conventional weapons over a distance of 60 kilometres, has in-flight manoeuver capability to carry nuclear warheads of appropriate yield with high accuracy,' said military spokesman Major General Asim Saleem Bajwa. EPA/INTER SERVICES PUBLIC RELATIONS/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια τέτοια αεράμυνα είναι «κάτι που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ευρώπη»  

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας, παρόμοιων με το Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) του Ισραήλ, θα πρέπει να εξετάσει η ΕΕ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall, Armin Papperger.

Όπως δήλωσε, μια τέτοια αεράμυνα είναι «κάτι που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ευρώπη», επισημαίνοντας μια πτυχή της πρωτοβουλίας European Sky Shield που υποστηρίζεται από το Βερολίνο.

«Πιστεύω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση παρόμοια με το Iron Dome και όχι μόνο», είπε στους Financial Times.

Το Iron Dome έχει βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται από το Ισραήλ από το 2011 για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η θωράκιση τμημάτων της ηπειρωτικής Ευρώπης με παρόμοιο σύστημα έχει απορριφθεί ως «τραβηγμένη» από τους αναλυτές, αλλά οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μια σειρά από τεχνολογία αεράμυνας.

Στα τέλη του 2022, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε την πρωτοβουλία European Sky Shield, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, αλλά η Γαλλία είχε αντιρρήσεις. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρού το εν λόγω σχέδιο κακοσχεδιασμένο, καθώς παραλείπει συστήματα αεράμυνας ευρωπαϊκής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του γαλλο-ιταλικού SAMP/T από την MBDA.

Η Rheinmetall δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι πούλησε το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Skyranger 30, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των drones, μεταξύ άλλων, στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας ονομάστηκαν ως μία από τις 22 προτεραιότητες αμυντικής ικανότητας της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να πιέζουν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν «πλήρως διαλειτουργικές ικανότητες επόμενης γενιάς» στην αεράμυνα που συνεργάζονται με τα υπάρχοντα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ εργάζεται επίσης σε μια νέα αμυντική στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών προμηθειών και θέτει για πρώτη φορά στόχους σχετικά με τις αγορές από κατασκευαστές στο μπλοκ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Ο Roberto Cingolani, διευθύνων σύμβουλος του Leonardo, του ομίλου αεροδιαστημικής και άμυνας με έδρα τη Ρώμη, είπε στους FT ότι «όλοι μιλούν σε όλους».

«Προσπαθούμε να συζητήσουμε μεταξύ των εταιρειών για να δούμε ποια είναι τα πιθανά μονοπάτια και οι πιο βολικές λύσεις» για να βοηθήσουμε στην προστασία του μέλλοντος των ευρωπαίων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times