Χρηματιστήριο: Αμερικανικά κεφάλαια πίσω από το ράλι 

Χρηματιστήριο: Αμερικανικά κεφάλαια πίσω από το ράλι 
Γενική άποψη από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020. Ράλι καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το φλερτ με τις 2.000 μονάδες, το θερμό αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες και το ευρωπαϊκό momentum

Για 4η συνεχή εβδομάδα συνεχίστηκε την Παρασκευή το ράλι των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο και με οδηγό τα τραπεζικά blue chips ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μια ανάσα από το φράγμα των 2.000 μονάδων (1.985,52 μον.), επίπεδο που είχε ξεπεράσει τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2010.

Ταυτόχρονα, η αξία των συναλλαγών έκλεισε στα 234,6 εκατ. ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ενώ κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους οι ημερήσιες συναλλαγές σταθεροποιούνται πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέρχεται σε 133,9 δισ. ευρώ και ο Ιούλιος τείνει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες ως ο ένατος ανοδικός μήνας, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Καταγράφεται ξεκάθαρα βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και εισροές, με ταυτόχρονη σταδιακή επανενεργοποίηση επενδυτών που είχαν μείνει εκτός αγοράς. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν μεν το θετικό οικονομικό κλίμα και την βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών εντάσσονται δε και σε ένα ευρωπαϊκό momentum με επίκεντρο την κινητικότητα Αμερικανών επενδυτών.

Όπως επιβεβαιώνουν χρηματιστηριακοί παρMάγοντες στο Fortune Greece, υπάρχει μια γενικότερη τάση φέτος μεταφοράς κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο να απορροφά μεγάλο μέρος αυτής της ρευστότητας. Ειδικά στην Ελλάδα, επειδή οι τράπεζες συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση κι επιπλέον είναι δεικτοβαρείς μετοχές επηρεάζουν την δυναμική του Γενικού Δείκτη και της αγοράς συνολικά.

Η μετατόπιση κεφαλαίων 

Ας σημειωθεί ότι μετά το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου, με την δασμολογική “λαίλαπα” του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, άρχισαν να υπεραποδίδουν τα ευρωπαϊκά assets επειδή κρίθηκε ότι η Ευρώπη θα υποστεί μικρότερο πλήγμα. Κινητοποιήθηκαν Αμερικανοί επενδυτές αλλά και Ευρωπαίοι που είχαν επενδύσει στην αμερικανική αγορά. Έτσι είχαμε αποεπενδύσεις από το δολάριο και τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και στο ελληνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη δραστηριότητα Αμερικανών επενδυτών στην ελληνική αγορά, οι οποίοι δεν διστάζουν να αγοράζουν μετοχές σε επίπεδα τιμών που κάποιοι επενδυτές θεωρούν υψηλά, καθώς κινητροδοτούνται από την πεποίθηση ότι άλλες αγορές που υστερούσαν έναντι της Wall Street σε αποδόσεις για αρκετά χρόνια ήρθε η ώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Είναι ενδεικτικό ότι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης όπως DAX (Γερμανία), CAC40 (Γαλλία), IBEX35 (Ισπανία), FTSEMIB (Ιταλία) τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφουν μεν άνοδο αλλά περιορισμένη συγκριτικά με τις επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών S&P 500 και Nasdaq, με κέρδη 23,84% και 29,81% αντίστοιχα το 2024 και 24,58% και 44,22% αντίστοιχα το 2023.

Ειδικά, στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,62% το 2024 και 38,27% το 2023. Οδεύει τα τελευταία χρόνια από ρεκόρ σε ρεκόρ ενώ σήμερα φλερτάρει με τις 2.000 μονάδες καταγράφοντας από την αρχή του 2025 κέρδη 35,10%, με σχεδόν διπλάσια άνοδο για τον τραπεζικό δείκτη, ήτοι 66,17%.

Πώς φτάσαμε στα ρεκόρ των τελευταίων ετών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επέλθει σειρά αλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο, πέραν της βελτίωσης των επιδόσεων της εθνικής οικονομίας.

-Έχουν αποσυρθεί από την αγορά μεγάλοι όγκοι μετοχών που μετατοπίστηκαν σε passive funds. 

-Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο free float του ελληνικού χρηματιστηρίου κυμαίνεται σε επίπεδα 65-70%.

-Δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή νέων εταιρειών στο ΧΑ και επιχειρηματικά deals εισηγμένων εταιρειών έχουν θετικό αποτύπωμα στην πορεία των μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

-Ταυτόχρονα, οι Έλληνες επιχειρηματίες με εισηγμένες εταιρείες έχουν ευνοηθεί από την υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. 

Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται αφενός απροθυμία των βασικών μετόχων να πουλήσουν μετοχές και αφετέρου σταθερή διάθεση των ξένων θεσμικών για διακράτηση και αύξηση θέσεων. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει παρά την άνοδο των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας. Ας ληφθεί υπόψη ότι οι επενδυτές, ειδικά στην Ευρώπη, παίρνουν αποστάσεις σε συγκυρίες που οι τιμές καταγράφουν απανωτά ρεκόρ υπό το φόβο αλλαγής της τάσης. Αντίθετα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές δείχνουν υπερτιμημένες, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι αγοραστές σε τέτοιες συγκυρίες.  

Επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προς το παρόν δεν είναι ορατός κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να στοιχίσει την αντιστροφή της τάσης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: