Χρηματοδοτική ένεση με όρους ΔΝΤ: Γιατί η ΕΕ δίνει 4 δισ. δολάρια στην Αίγυπτο
- 20/05/2025, 16:29
- SHARE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 4 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής και σε συνδυασμό με τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ποσό θα εκταμιευτεί σταδιακά και υπό την προϋπόθεση «ικανοποιητικής προόδου» τόσο στην εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ για την περίοδο 2024-2027 όσο και σε μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που θα συμφωνηθούν από κοινού με την Κομισιόν.
Η συμφωνία εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από τα 27 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την τελική επικύρωση να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. Το νέο πακέτο χρηματοδότησης έρχεται να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις λόγω πληθωρισμού, υποτίμησης του νομίσματος και επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Γάζα.
Η βοήθεια αυτή είναι μέρος της ευρύτερης συμφωνίας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2024 και προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μακροοικονομική ενίσχυση. Ήδη, η πρώτη δόση των 1 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο.