Χρυσός: Ενίσχυση 25% – Ελκυστικό «καταφύγιο» εν μέσω φόβων για ύφεση και δασμούς Τραμπ
- 04/08/2025, 14:15
- SHARE

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού τη Δευτέρα, μετά τη σημαντική άνοδο της Παρασκευής –τη μεγαλύτερη ημερήσια των τελευταίων δύο μηνών– καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας και τη μελλοντική στάση της Fed απέναντι στα επιτόκια.
Η τιμή διαμορφώθηκε στα 3.359,81 δολάρια η ουγγιά στη Σιγκαπούρη, με οριακή υποχώρηση 0,1%, ενώ την Παρασκευή είχε καταγράψει άνοδο 2,2%. Η αντίδραση των αγορών ήρθε ως απόρροια δύο καθοριστικών παραγόντων: της δραματικής επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της νέας δέσμης δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μόλις 73.000 νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο, με τις αναθεωρήσεις των δύο προηγούμενων μηνών να «σβήνουν» επιπλέον 260.000 θέσεις. Η πολιτική αναταραχή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση Τραμπ να αποπέμψει αιφνιδιαστικά την επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των απογοητευτικών δεδομένων.
Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου Bloomberg υποχώρησε 0,1%, ενισχύοντας έμμεσα την τιμή του χρυσού, ενώ το ασήμι κατέγραψε άνοδο 0,2%. Αντίθετα, παλλάδιο και πλατίνα σημείωσαν πτώση.
Από την αρχή του έτους, το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί πάνω από 25%, αντανακλώντας τη στροφή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.