Χρήστος Σταϊκούρας στο CEO Initiative: Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2023

«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο CEO Initiative Forum 2022.

Χρ.Σταϊκούρας: Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2023

Τις προϋποθέσεις ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών στο CEO Initiative Forum 2022

Ο πληθωρισμός θα είναι μαζί μας και το 2023, ως μια παγκόσμια πρόκληση, σύμφωνα με τον υπουργό ΟικονομίαςΧρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε μια one on one συζήτηση, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022, με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief, Fortune Greece, προέβλεψε ότι η χώρα θα κατακτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2023 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν έντονες αναταράξεις στο εξωτερικό.

Οι περισσότερες εκθέσεις διεθνών οίκων εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο εξωτερικό περιβάλλον εστιάζουν όταν αναφέρονται σε αβεβαιότητες.

Η κρίση αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, που σημείωσε ότι ο πληθωρισμός γίνεται πιο μόνιμος όσο δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Και στην Ελλάδα τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα τείνουν σε πληθωρισμό 10% για φέτος και 5% για του χρόνου.

Αναφέρθηκε επίσης στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επενδυτική βαθμίδα. “Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί” τόνισε. Μιλώντας για τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό το στόχο το επόμενο έτος ανέφερε: την υψηλή ανάπτυξη, την διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τη μείωση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και την σταθερή και υπεύθυνη συνεκτική δημοσιονομική πολιτική. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι περισσότερες από τις προϋποθέσεις έχουν επιτευχθεί. Όπως είπε ωστόσο, έχουμε θετικά στοιχεία αλλά έχουμε και προκλήσεις μπροστά μας όπως η σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

“Ζούμε σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας. Έχουμε καταφέρει ως πολιτεία να δαπανήσουμε με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική αποδοτικότητα σημαντικούς πόρους. Είμαστε κοντά στην κοινωνία με δημοσιονομικό κόστος. Όμως, οι πόροι δεν είναι ατέλειωτοι και οι αγορές είναι αμείλικτες”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας. Μίλησε επίσης για την ευθύνη της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και σχετικά με τα δημοσιονομικά στην ΕΕ σχολίασε την έντονη αντίδραση χωρών όπως η Γερμανία και την πιο θετική αντίδραση από τις χώρες του Νότου όπως η Ισπανία και η Ελλάδα τονίζοντας ότι οι αποφάσεις είναι ζήτημα συμβιβασμού. “Το θέμα είναι να υπάρχει soft landing”, ανέφερε σχετικά.