«Χτύπημα» των G7 στην Κίνα, μέσω των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων

«Χτύπημα» των G7 στην Κίνα, μέσω των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων
epa10624248 Japanese Finance Minister Shunichi Suzuki (C) and Governor of the Bank of Japan Kazuo Ueda (R) hold the G7 presidency news conference after concluding the G7 Finance Ministers and Central Bank Governors' meeting in Niigata, northern Japan, 13 May 2023. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι G7 αποφάσισαν ως το τέλος του 2023 να απεξαρτηθούν κατά ένα σημαντικό ποσοστό από τον ανεφοδιασμό τους μέσω Κίνας.

Οι χώρες της G7 αποφάσισαν σήμερα να θέσουν σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους «το αργότερο» έναν νέο μηχανισμό προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ένα μέσο ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα.

Το σύστημα αυτό θα συνδυάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας, την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και θα αφορά χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα με στόχο να τις βοηθήσει να διαδραματίσουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έπειτα από συνάντησή τους στη Νιιγκάτα, στην κεντρική Ιαπωνία.

Με την ονομασία RISE (Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement – ενίσχυση μιας ανθεκτικής και συμπεριληπτικής εφοδιαστικής αλυσίδας), ο μηχανισμός αυτός, τα βασικά στοιχεία του οποίου είχαν παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

«Η διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», εξήγησαν οι υπουργοί.

Το RISE δεν παρουσιάστηκε ως ένα αντικινεζικό εργαλείο και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) επανέλαβαν εξάλλου σήμερα την «ακλόνητη» στήριξή τους στην Ουκρανία και την καταδίκη τους του «παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου» της Ρωσίας.

Η στήριξη που έχουν προσφέρει οι χώρες της G7 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 40 δισεκ. ευρώ για το 2023 και τις αρχές του 2024.

Επίσης υπενθύμισαν ότι είναι αποφασισμένες «να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα» παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η G7 στη Ρωσία.

Στη σύνοδο στη Νιιγκάτα, στην οποία συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες της G7 και αξιωματούχοι μεγάλων οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, συζητήθηκαν και πολλά άλλα θέματα, από τις ανησυχίες για το τραπεζικό τομέα ως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: