YeniSafak: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει τρίτο γεωτρύπανο

YeniSafak: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει τρίτο γεωτρύπανο
epa07660176 Turkish police and workers wait in front of the Turkish drilling vessel Yavuz at Dilovasi port in city of Kocaeli, Turkey, 20 June 2019. Turkey's second drilling ship will operate off the Karpas Peninsula to the northeast of the island of Cyprus. Yavuz will be determined by geology and geophysics studies of the vessel and it will take place at a depth of approximately 1,000 meters on the seabed and some 3,000 meters of drilling will be made, Bilgin said, adding that the ship will move to its second location once the first drill is completed. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου εξετάζει η Τουρκία, η οποία για τον λόγο αυτό στρέφεται προς τις νορβηγικές εταιρείες από τις οποίες αγόρασε τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», αναφέρει σε δημοσίευμα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «YeniSafak».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.

Στόχος είναι να στείλει η Άγκυρα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές.

Το δημοσίευμα της «YeniSafak», με τίτλο «Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση», η Τουρκία ετοιμάζεται για την αγορά νέου γεωτρύπανου ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχεδιάζεται εθνική παραγωγή υλικού για τα γεωτρύπανα, ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.