YouTube Gaming vs Twitch: Η μεγάλη μάχη μόλις ξεκίνησε

YouTube Gaming vs Twitch: Η μεγάλη μάχη μόλις ξεκίνησε

Το YouTube Gaming είναι εδώ και ετοιμάζεται «να κλέψει» από το Τwitch τις καρδίες των gamers.  

Οι οπαδοί των ηλεκτρονικών παιχνιδιών απέκτησαν από το βράδυ της Τετάρτης έναν δεύτερο διαδικτυακό «παράδεισο» για την ενημέρωση, την επικοινωνία μεταξύ τους και τη διασκέδασή τους. Το YouTube Gaming, η αναμενόμενη «απάντηση» του YouTube και της Google στο Twitch της Amazon, ξεκίνησε και επίσημα χθες το βράδυ τις υπηρεσίες του.

Η νέα πρόταση

Σε σχέση με την συνηθισμένη πλατφόρμα και την απλή εφαρμογή για κινητές συσκευές, το YouTube Gaming επικεντρώνεται πάνω στα παιχνίδια. Στις νέες σελίδες του θα συγκεντρώνει όλο το διασκορπισμένο περιεχόμενο του YouTube που αφορά τα πάντα γύρω από τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του οι υπεύθυνοι του YouTube, το YouTube Gaming είναι ένας χώρος όπου όταν κάποιος γράφει στην μηχανή αναζήτησής του την λέξη «Call» θα είναι σίγουρος πως τα αποτελέσματα θα αφορούν το «Call of Duty» και όχι  κάτι όπως το «Call Me Maybe».

Πέρα από τα σκοτεινότερα χρώματα της νέας εφαρμογής, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η οργάνωσή της. Υπάρχουν δύο βασικές λίστες, μια με δημοφιλή παιχνίδια και μια με προτεινόμενα κανάλια. Και οι κατηγορίες κάτω από κάθε παιχνίδι χωρίζουν τα σχετικά βίντεο σε θέματα όπως live παρουσιάσεις, δημοφιλή βίντεο ή μαγνητοσκοπημένα «let’s play» βίντεο.

Η εφαρμογή του YouTube Gaming δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές με αυτή του Twitch. Ωστόσο η σελίδα του για υπολογιστές μοιάζει να είναι πιο λειτουργική και απλή σε σχέση με αυτή της υπηρεσίας της Amazon. Πάντως, αν η Google επιθυμεί να «κλέψει πελάτες» για τη νέα υπηρεσία του YouTube από το Twitch, δεν θα πρέπει να βασιστεί στο πιο απλό interface του, αλλά να επικεντρωθεί πάνω σε πράγματα όπως η αξιοπιστία και η βελτίωση των τεχνικών δυνατοτήτων των βίντεο για τους θεατές της.

Twitch, ο «βασιλιάς» του gaming livestreaming

Εδώ και δύο χρόνια, το Twitch κυριαρχεί στο πεδίο των live streaming video που αφορούν τα παιχνίδια. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι παίκτες επιλέγουν να περνούν πολύ χρόνο παρακολουθώντας βίντεο με τις προσπάθειες άλλων παικτών στα παιχνίδια που τους ενδιαφέρουν. Κάτι που έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερη έκταση μετά την έλευση του PlayStation 4 της Sony και του Xbox One της Microsoft.

Μόνο την προηγούμενη Κυριακή, το Twitch συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια θεατές. Ένα μεγάλο ποσοστό τους παρακολούθησε ζωντανά τον διαγωνισμό ESL One που διεξήχθη στην Κολωνία και τους τελικούς του League of Legends στη Βόρεια Αμερική.

Μέχρι στιγμής το Twitch έχει 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές και πάνω από 100 εκατομμύρια θεατές κάθε μήνα, οι οποίοι παρακολουθούν κατά μέσο όρο 106 λεπτά την ημέρα.

Αλλά πια έχει να αντιμετωπίσει μια νέα υπηρεσία ενός “γίγαντα” του διαδικτύου, με αρκετά βαθιές τσέπες και γεμάτη αποφασιστικότητα να μην αφήσει να φύγει ανεκμετάλλευτη αυτή την τεράστια αγορά.

Η αντεπίθεση μιας «πεισμωμένης» Google

Η Google δεν έχασε καθόλου χρόνο μετά την αποτυχία της να εξαγοράσει το 2014 το Twitch. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο δημιούργησε τη δική της πρόταση, βασισμένη στην επιτυχία του YouTube. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, οι χρήστες του YouTube μέχρι τώρα περνούν δισεκατομμύρια ώρες παρακολουθώντας περιεχόμενο σχετικό με ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ τα μισά από τα 100 πιο δημοφιλή του κανάλια βασίζονται πάνω σε αυτό.

Για τους αναλυτές, όμως, τα δεδομένα αυτά δεν είναι αρκετά για να πιστέψουν πως το YouTube Gaming θα καταφέρει να περιορίσει τη δύναμη του Twitch. Δεν μπορούν να παραβλέψουν, άλλωστε, την αδυναμία του Google+ να κατακτήσει τον κόσμο των social media ή την εμπορική αποτυχία του Google Glass στην αγορά. Και το Twitch έχει καταφέρει να αποτελεί ήδη μια πολύ δικτυωμένη και αξιόπιστη επιλογή στον κόσμο των gamers. Η αποστολή του YouTube Gaming είναι σίγουρα πολύ απαιτητική.

Αυτό πάντως που περιμένουν οι περισσότεροι, προς ικανοποίηση των φίλων του gaming, είναι πως η αύξηση του ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε μια τεράστια βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών των δύο αντιπάλων.

Στην Amazon και το Twitch δηλώνουν έτοιμοι για την μεγάλη μάχη με την Google. Και οι πρώτες τους απαντήσεις ίσως έρθουν  στην εκδήλωση που διοργανώνει η κοινότητα του Twitch στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεγαλύτερη επίπτωση πάντως από αυτή τη μεγάλη μάχη που ξεκίνησε και επίσημα εχθές είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος και της προσοχής για τον κόσμο του gaming και τους μεγάλους πρωταγωνιστές του. Και αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο τις δύο εταιρείες αλλά και τις δημιουργούς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Με τα βλέμματα να πέφτουν όλο και συχνότερα πάνω στις δημιουργίες τους, σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε πως θα βάλουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις για να παρουσιάσουν πιο θεαματικά αποτελέσματα.