«Yψηλές πτήσεις» για τα online σούπερ μάρκετ και μετά το lockdown

«Yψηλές πτήσεις» για τα online σούπερ μάρκετ και μετά το lockdown
Cropped image of woman inputting card information and key on phone or laptop while shopping online. Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Αύξηση 151% στις πωλήσεις την περασμένη εβδομάδα - Τριψήφιος ρυθμός από την εμφάνιση της πανδημίας - Οι καταναλωτικές συνήθειες που ήρθαν για να μείνουν.

Τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης διατηρούν τα σούπερ μάρκετ και μετά την άρση του lockdown, στοιχείο που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η πανδημία του Covid-19 αλλάζει σε μόνιμη βάση τις καταναλωτικές συνήθειες φέροντας μια νέα εποχή στην αγορά του λιανεμπορίου, με προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Παρά την επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων οι καταναλωτές συνεχίζουν να πριμοδοτούν με τις αγορές τους το online κανάλι, όπως προκύπτει από μετρήσεις της Convert Group. Την εβδομάδα 15 – 21 Ιουνίου οι πωλήσεις στα online δίκτυα του οργανωμένου λιανεμπορίου σημείωσαν αύξηση 151% συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Μία εβδομάδα νωρίτερα η αύξηση ήταν 190% ενώ είχε προηγηθεί αύξηση 167% την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, 1 – 7 του μήνα. Αν και ο ρυθμός αποκλιμακώνεται σταδιακά από τον Μάϊο, όταν άρχισαν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, σε διάφορες φάσεις ανάλογα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα η ζήτηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο ρυθμός θα διατηρήσει το τέμπο του και δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πριν ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας, ακόμη κι αν τα στοιχεία δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση από την ανάπτυξη της τάξης του 500% που σημειωνόταν τις πρώτες εβδομάδες του lockdown.

Αυτό άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, σε πρόσφατη μελέτη. Διαπιστώνεται ότι ένας στους δύο χρήστες διαδικτύου πλέον αγοράζουν συστηματικά online (σε σχέση με 1 στους 5 το 2019). Tαυτόχρονα έχει δεκαπλασιαστεί η πελατειακή βάση των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, ενώ ένας στους δύο καταναλωτές λέει ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον να παραγγέλνει προϊόντα για παράδοση κατ’ οίκον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της φετινής χρονιάς, η online αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων «έτρεχε» με ρυθμό 4% για να φτάσει στο υψηλό 37-38% λίγο πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19. Τότε εκτοξεύθηκε στο 120%. Από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και τις 21η Ιουνίου, που είναι το διάστημα μέτρησης για την μελέτη της Convert Group, το online κανάλι εμφανίζει σταθερά τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, με εξαίρεση την Μεγάλη Εβδομάδα όταν η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 86%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η online αγορά και στο λιανεμπόριο τροφίμων μεγαλώνει αυξάνοντας το μερίδιό της στις συνολικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται δε για μέρος του συνολικού μεριδίου της αφού στις online αγορές δεν περιλαμβάνονται οι τηλεφωνικές παραγγελίες, μια πρακτική που υιοθετούν όλο και περισσότερες αλυσίδες, καθώς και μεμονωμένα καταστήματα από παντοπωλεία και mini market μέχρι μανάβικα και κρεοπωλεία ενώ και οι παραγγελίες της νέας πρακτικής που αναδύθηκε στην κρίση, click & collect, δεν συνδέεται πάντα με τις online πωλήσεις αλλά με τις πωλήσεις του καταστήματος στο οποίο γίνεται η παραλαβή.