YU Spaces: Η τέχνη του design πολυτελών κατοικιών στην πράξη

YU Spaces: Η τέχνη του design πολυτελών κατοικιών στην πράξη
Η Αρετή Καλογερογιάννη μιλά για τις δραστηριότητες της YU Spaces και το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα.

Μια αγορά που καταγράφει δυναμική τα τελευταία χρόνια διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι αυτή των πολυτελών κατοικιών. Το real estate στην Ελλάδα μπορεί να καταποντίστηκε λόγω της κρίσης, όμως οι επενδύσεις από αγοραστές υψηλών οικονομικών στρωμάτων ήταν πάντα το ζητούμενο. Οι ίδιοι επέλεξαν το προηγούμενο διάστημα να κρατήσουν στάση αναμονής και να παρατηρούν τον κλάδο, αξιολογώντας τις ευκαιρίες που εμφανίζονταν για να τοποθετηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Δυνατό όνομα στο χώρο θεωρείται η διεθνώς βραβευμένη εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής, YU Spaces & Partners, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή πολυτελών μοντέρνων σύγχρονων κατοικιών σε όλο τον κόσμο και καλύπτει κυρίως HNWI (high net-worth individuals) από τον κόσμο του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας, των μέσων ενημέρωσης και των οικονομικών.

«Προσπαθούμε πάντοτε να συνεργαζόμαστε με σχεδιαστές με όμοια υψηλή αισθητική από όλο τον κόσμο που νιώθουμε ότι μας δίνουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προσθέτουν αξία. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεργάτες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, επομένως η γκάμα των σχεδίων είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με άλλες πρακτικές σχεδιασμού, υπάρχει ένα diversity που δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» λέει στο fortunegreece.com η Αρετή Καλογερογιάννη, Operations Director στην YU Spaces για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι οι πελάτες της έχουν περιορισμένο χρόνο για να εντοπίσουν οι ίδιοι το ακίνητο που επιθυμούν και να επιβλέψουν τις αισθητικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, η ομάδα της YSP τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση από την αρχική έμπνευση, σχεδίαση, την κατασκευή καθώς και την πλήρη επί παραγγελία επίπλωση.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα κρίθηκε την τελευταία δεκαετία ως επικίνδυνος επενδυτικός προορισμός, λόγω της οικονομικό-πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας. Η αρνητική εικόνα έχει αντιστραφεί και αυξάνονται διαρκώς οι φωνές που ισχυρίζονται ότι η ελληνική αγορά real estate διαθέτει όλα τα εχέγγυα και τις υποδομές για να καταστεί κορυφαίος προορισμός ακινήτων πολυτελείας.

Η κα Καλογερογιάννη τονίζει πως η Ελλάδα έχει μακρά και σημαντική ιστορία και αποτελεί πηγή έμπνευσης και εγκατάστασης για πολλούς επενδυτές ως δεύτερη κατοικία. «Για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε δει μια αύξηση στον τομέα της πολυτέλειας και έχουμε πελάτες από όλο τον κόσμο που βλέπουν ακόμα την Ελλάδα ως μια καλή επένδυση προφανώς λόγω των τιμών που πέφτουν στην αγορά ακινήτων ως απόρροια της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης».

«Φλερτ» με Μέση και Άπω Ανατολή

Ιδιώτες επενδυτές αλλά και ξένα funds εξετάζουν την τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά, καθώς βλέπουν  μια ευνοϊκή μακροπρόθεσμη επένδυση λόγω της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας. Κρούση έχει γίνει κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή.

 

Όσο για τα ακίνητα, για τα οποία η YU Spaces αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή, το ύψος της αξίας τους διαμορφώνεται μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων λιρών. Αν και με πρόσφατη παρουσία στην ελληνική αγορά, η εταιρεία «τρέχει» ήδη δύο φιλόδοξα projects από ξένους επενδυτές, ένα στην Μύκονο, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, και ένα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που αγγίζει τα 3 εκατομμύρια. Εκτός όμως από τις προαναφερθείσες περιοχές, ζήτηση καταγράφεται σε νότια Αττική και Σαντορίνη, ενώ η εκτίμηση της κα Καλογερογιάννη είναι πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ανεβαίνουν προορισμοί όπως η  Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Η μητρική εταιρεία αισθάνεται σιγουριά για την ελληνική αγορά, η οποία απορρέει από τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, αλλά και από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. «Για την YU Spaces η Ελλάδα αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο έργο με τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα έχει τον ήλιο, τα όμορφα νησιά, τον πολιτισμό και την ιστορία και θα δεν θα αργήσει να αναγεννηθεί αφήνοντας την άσχημη εποχή των μνημονίων και βαδίζοντας σε μια πιο σταθερή κοινονικο-οικονομκή πορεία. Η χώρα είχε κακή διαχείριση, αλλά υπάρχει το δυναμικό για να χτιστεί από την αρχή» λέει χαρακτηριστικά.

Παρίσι, Ντόχα και Νέα Υόρκη συνιστούν τους νέους προορισμούς που θα προστεθούν μέχρι τέλος του έτους στο χαρτοφυλάκιο της YSP, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει το brand της συνώνυμο με την ποιότητα και την αριστεία του σχεδιασμού.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πώς βλέπει να εξελίσσεται η βιομηχανία σχεδιασμού στο εγγύς μέλλον, η κα Καλογερογιάννη αναμένει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα επενδύουν σε πολυτελή σπίτια αναζητώντας υψηλή ποιότητα, τόσο από πλευράς σχεδιασμού, όσο και κατασκευής. «Οι HNWΙ είναι πολύ πιο απαιτητικοί τώρα και πάντα θέλουν κάτι bespoke που είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς. Θεωρώ ότι ο τομέας αυτός αναπτύσσεται ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για brand πολυτελείας» καταλήγει .