Ζ.Κ.Τρισέ: Η Ευρωζώνη ξεπέρασε τον κίνδυνο

Ζ.Κ.Τρισέ: Η Ευρωζώνη ξεπέρασε τον κίνδυνο

Απαραίτητη η ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αισιόδοξος πως ο κίνδυνος περί διάλυσης της Ευρωζώνης έχει παρέλθει, εμφανίστηκε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Ζ.Κ.Τρισέ.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο πρώην ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως «ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης έχει παρέλθει».

«Οι κίνδυνοι των κρατών μελών της Ευρωζώνης έχουν εξανεμιστεί. Χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν συρρικνώσει το τρέχον έλλειμμα τους. Παράλληλα, η Ευρώπη πραγματοποιεί ισχυρά βήματα για την οικονομική και δημοσιονομική ενοποίησή της» είπε ο Ζ.Κ.Τρισέ.

Ταυτόχρονα είδε πολλά καλά στοιχεία στη στάση των κρατών του Βορρά, οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την αποπομπή κανενός κράτους της Ευρωζώνης.

Διαβάστε: Τα στραβά μάτια κάνουν Μέρκελ και Σόιμπλε

«Εξίσου σημαντική ήταν και η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, την οποία βοήθησαν να εισέλθει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής» πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Το ευρώ βοήθησε την Ευρώπη και η κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα» υπερθεμάτισε εν συνεχεία.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή στους Ευρωπαίους ιθύνοντες, παροτρύνοντας τους να μην «εφησυχάζουν».

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν πολύ περισσότερο, ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, όσον αφορά την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, κατέστησε αναγκαία την περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση, αναγνωρίζοντας συγχρόνως, τις προσπάθειες που έχουν υλοποιηθεί, προς την εν λόγω κατεύθυνση.