Ζάεφ: Πιθανή η αλλαγή Συντάγματος πριν την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Ζάεφ: Πιθανή η αλλαγή Συντάγματος πριν την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ
epa06104904 Macedonian Prime Minister, Zoran Zaev speaks during a joint press conference with the President of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina, Denis Zvizdic (not pictured), in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on 23 July 2017. Zaev is on an official visit to Bosnia & Herzegovina. EPA/FEHIM DEMIR

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών που θα αποτελούν πρόσθετες εγγυήσεις προς την ελληνική πλευρά. 

«Η ΠΓΔΜ σίγουρα θα ανοίξει το ζήτημα του Συντάγματος πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ένωση. Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή».

Την παραπάνω δήλωση πραγματοποίησε ο  πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, MIA, προσθέτοντας: «Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς.

«Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντας πάντα υπόψη ζητήματα αξιοπρέπειας και ταυτότητας», κατέληξε.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του ονοματολογικού, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του. Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε επισημάνει ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να λάβει χώρα παράλληλα με αυτό που θα διεξαχθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.