Ζεεχόφερ και Όρμπαν υπέρ των μαζικών επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα

Ζεεχόφερ και Όρμπαν υπέρ των μαζικών επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα
Οι οργανώσεις "Ο Άλλος Άνθρωπος" και η "Κοινωνική Κουζίνα Σενεγάλης" προσφέρουν φαγητό σε πρόσφυγες στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ελλάδα και Ιταλία να πάρουν πίσω όλους τους μετανάστες δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών...

Την επιθυμία του να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και την Ιταλία για να σταματήσει η «παράνομη μετανάστευση» εκδήλωσε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Βιέννη, όπου εξήγησε στην αυστριακή κυβέρνηση τα σχέδιά του για τη συγκράτηση της μετανάστευσης στη Γερμανία.

«Οι μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στις δύο αυτές χώρες πρέπει να σταλούν εκεί» είπε. Η Αυστρία δεν θα επηρεαστεί από αυτό «επειδή θα στείλουμε ανθρώπους πίσω στα κέντρα διέλευσης στην Ελλάδα και την Ιταλία». Για τα άτομα που ζήτησαν άσυλο στην Αυστρία, αυτό θα ήταν διαφορετικό, υποστήριξε.

«Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, θα πρέπει να σκεφτούμε “νέα μέτρα” από την “Τριπλή Συμμαχία”, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία» σημείωσε ο κ. Ζεεχόφερ. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν  στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας οι υπουργοί  Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, για να συζητήσουν το «πώς η μεσογειακή διαδρομή μπορεί να κλείσει».

Την Τετάρτη ο Ζεεχόφερ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, ο Όρμπαν είναι της άποψης ότι όλοι οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία προέρχονται από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη γι’ αυτό.

«Όσο δεν υπάρχει κανένας νέος κανόνας, το Δουβλίνο θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας» είπε ο καγκελάριος Κουρτς.

Το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ουγγαρία αλλά η Ελλάδα, ακόμη και αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τόνισε ότι η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος μάλιστα στον φράχτη που κατασκεύασε η χώρα του στα νότια σύνορά της, δήλωσε «Καπετάνιος των Συνόρων» που προστατεύει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και τη Γερμανία.

«Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία δεν είναι το πρώτο σημείο εισόδου, σε ό,τι αφορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία- και κυρίως στην Ελλάδα. Και εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται», δήλωσε ο κ. Όρμπαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Όρμπαν, στρατηγικός στόχος της Ουγγαρίας είναι να προστατεύσει την Ευρώπη ώστε η εσωτερική αγορά η οποία προστατεύεται από την Σένγκεν να μπορεί να λειτουργήσει ανεμπόδιστα. «Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα, και εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς όμως τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία», προσέθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει επίγνωση ότι η νομική διαμάχη θα διαρκέσει αρκετά.