Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα
KYIV, UKRAINE - OCTOBER 25: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) German President Frank-Walter Steinmeier (L) and his Ukrainian counterpart Volodymyr Zelenskyy (R) hold a joint press conference after their meeting in Ukraine’s capital Kyiv on October 25, 2022. Ukrainian Presidency / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Αντίθετα ο διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα απέδωσε το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.  

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και είπε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για “τρομοκρατική επίθεση“.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη από μέσα.

“Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα”, δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είπε πως “συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση”.

Απευθυνόμενος αργότερα μέσω βίντεο στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχο της το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Είναι φυσικά αδύνατο να το ανατινάξεις κατά κάποιο τρόπο απέξω, με βομβαρδισμούς. Ήταν ναρκοθετημένο. Είχε ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχθηκε από τους ίδιους» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι του οποίου η χώρα θέλει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, κάλεσε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να δείξουν στην συνάντησή τους τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους ότι «δεν θα υπάρξει αδυναμία στην Ευρώπη» και να δείξουν στην Ρωσία ότι « η τρομοκρατία δεν είναι ένα εργαλείο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία που θα φορούν κυρίως την βιομηχανία πυραύλων και τον πυρηνικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: