Ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ για την Ελληνικά Καλώδια

Ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ για την Ελληνικά Καλώδια

Η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη επηρέασε τον όγκο πωλήσεων της εταιρείας, που ωστόσο, τα πάει καλά σε αγορές εκτός Ε.Ε.

Ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ ή 0,375 ευρώ ανά μετοχή και πτώση πωλήσεων εμφάνισε στο εννεάμηνο η Ελληνικά Καλώδια. Οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν κατά 18%, στα 271 εκατ. ευρώ, έναντι 331 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα αποτελέσματα αποδίδονται στη μειωμένη ζήτηση σε βασικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Ωστόσο, οι πωλήσεις του ομίλου εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 23%, ενδεικτικό των ενεργειών για αύξηση πωλήσεων σε χώρες που εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων, (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 51% έναντι του 2012, ενώ το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης (EBIT) του ομίλου ανήλθε σε ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 921 χιλ. ευρώ, το 2012. Τα αποτελέσματα του ομίλου έχουν επηρεαστεί από τις μειωμένες πωλήσεις και τον αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς και από την καθυστέρηση ανάθεσης μεγάλων συμβολαίων, ενώ σημαντική είναι η επίπτωση της αποτίμησης των βασικών αποθεμάτων μετάλλου, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών στο χρηματιστήριο μετάλλων.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές 11,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11,3 εκατ. ευρώ, το 2012, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ ή 0,375 ευρώ ανά μετοχή.

Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου του 2013 επιβαρύνθηκαν επιπρόσθετα από εφάπαξ ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ, λόγω επανυπολογισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας, εξαιτίας της μεταβολής του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20% στο 26%.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα 171 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ, την 31/12/2012, καθώς εκταμιεύτηκαν 23 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου για επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Πλαστικά Θράκης: Αύξηση πωλήσεων, μείωση κερδών