Ζημιές 49 δισ. δολαρίων και μέχρι 75.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το αποτέλεσμα του Brexit για τις εταιρείες

Ζημιές 49 δισ. δολαρίων και μέχρι 75.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το αποτέλεσμα του Brexit για τις εταιρείες
KNUTSFORD, UNITED KINGDOM - MARCH 17: In this photo illustration, the European Union and the Union flag sit together on bunting on March 17, 2016 in Knutsford, United Kingdom. The United Kingdom will hold a referendum on June 23, 2016 to decide whether or not to remain a member of the European Union (EU), an economic and political partnership involving 28 European countries which allows members to trade together in a single market and free movement across its borders for citizens. (Photo by illustration by Christopher Furlong/Getty Images)

Πώς μεταφράζεται να "σκληρό" Brexit για τις βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες θα μπορούσαν να χάσουν έως και 38 δισεκ. λίρες (48,34 δισεκ. δολάρια) σε έσοδα στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit που θα τους εξασφάλιζε περιορισμένη μόνο πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση.

Εάν οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες χάσουν το δικαίωμά τους να προσφέρουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε όλη την Ευρώπη, ίσως χαθούν 75.000 θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση ίσως χάσει φορολογικά έσοδα έως 10 δισεκ. λίρες, ανέφερε η έκθεση της εταιρίας συμβούλων Oliver Wyman που έγινε για λογαριασμό της ομάδας λόμπι TheCityUK.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που περιγράφουν τον αντίκτυπο της ψήφου υπέρ του Brexit στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λιανικής τραπεζικής, διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστές και επενδυτικές τράπεζες, εικάζεται ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά όταν η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματευθεί την έξοδό της από την ΕΕ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, που θα προκαλέσει την ελάχιστη αναταραχή στον κλάδο και θα ωφελήσει τους πελάτες», ανέφερε ο Χέκτορ Σαντς, αντιπρόεδρος της Oliver Wyman.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Το μέλλον του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης θα αποτελέσει βασικό σημείο διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit διότι αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Βρετανίας και τη μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών 190-205 δισεκ. λίρες κάθε χρόνο και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους, ανέφερε η έκθεση, ενώ καταβάλλουν 60-67 δισεκ. λίρες σε φόρους.

Η έκθεση παρουσιάζει δύο διαφορετικά σενάρια για το Brexit. Σύμφώνα με το χειρότερο εξ αυτών, οι διεθνείς τράπεζες θα χάσουν κάθε πρόσβαση στην ενιαία αγορά – ένα σενάριο γνωστό ως «σκληρό» Brexit – το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να υποστούν απώλεια εσόδων 32-38 δισεκ. λίρες και να κινδυνεύσουν 65.000-75.000 θέσεις εργασίας, ανέφερε η μελέτη.
Εάν η Βρετανία διατηρήσει την πρόσβασή της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο με όρους ανάλογους των σημερινών, τότε ίσως χαθούν μόνο 4.000 θέσεις εργασίας και περίπου 2 δισεκ. λίρες σε έσοδα.