Ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξέρχεται των γραφείων της ΔΗΜΑΡ ύστερα απο σύσκεψη του συντονιστικού της προοδευτικής συμμαχίας, Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη συναίνεση στον μετασχηματισμό του κόμματος επιδιώκει με την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σοβαρή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι παρατηρείται στην Κουμουνδούρου, λίγο πριν την ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο του κόμματός.

Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται ενώπιον αντιδράσεων στο άνοιγμα που επιδιώκει να κάνει, αντιστοιχώντας τον κομματικό μηχανισμό του 4% με το ποσοστό 31,5% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, παρά την ήττα από τη ΝΔ, συνομίλησε χθες με πολλά στελέχη προκειμένου να μην επικρατήσουν στη συνεδρίαση της ΠΓ οι προσωπικές διαφορές μελών της, αλλά η συζήτηση να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο που το σύνολο των κορυφαίων στελεχών δέχεται ότι το κόμμα επιβάλλεται να ανοίξει τις πόρτες του στους ψηφοφόρους του-έστω και αν κάποιοι φαίνεται να συμφωνούν προαιρετικά, θέτοντας προϋποθέσεις που κατ’ ουσίαν ακυρώνουν το εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή, στελέχη “ακονίζουν τα μαχαίρια” τους για τη συνεδρίαση και το ενδιαφέρον σε αυτό το επίπεδο επικεντρώνεται στη συζήτηση για την επίθεση που δέχθηκε πριν λίγες ημέρες ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες για τις σχετικές διαρροές και στο εσωτερικό του κόμματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες στους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη και Αντώνη Κοτσακά. Χθες, με συνέντευξή του στον “Κόκκινο”, ο Νίκος Παππάς κατέθεσε καθαρά τη δική του θέση για το μετασχηματισμό του κόμματος, άποψη που διαφέρει αισθητά από την τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη, του Ν. Βούτση, αλλά και της “Κίνησης 53+” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς τάσσεται υπέρ ενός καθαρού ανοίγματος. Στην ίδια κατεύθυνση και η Ρένα Δούρου, που τοποθετείται με απόλυτη καθαρότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ένα καθαρά κυβερνητικό κόμμα. Χθες, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεδρίασε και η “Κίνηση 53+”, σε μια προσπάθεια να συνδιαμορφώσει τις τελικές της θέσεις ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει επιμελώς αποφύγει έως τώρα να τοποθετηθεί στα εσωκομματικά δρώμενα.

Τα …ανησυχούντα στελέχη εστιάζουν κυρίως στη μη εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση του κόμματος, αλλά και στο να μην υποκατασταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΚΟΕΣ που θα δημιουργηθεί (με τη συμμετοχή και στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας) την Κουμουνδούρου, οι εγγραφές νέων μελών να γίνονται στις κομματικές οργανώσεις κοκ.

Στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως τελικά η ένταση που θα υπάρξει στη συνεδρίαση της ΠΓ θα εκτονωθεί και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επιτρέψουν ένα νηφάλιο διάλογο, καθώς τα προβλήματα που έχει να λύσει για την επόμενη ημέρα της εκλογικής του ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά σοβαρά.

Άλλα στελέχη, ωστόσο, επιμένουν πως “ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει” και να σταματήσουν την εσωστρέφεια και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις στελεχών για τη νομή της κομματικής εξουσίας, καθώς προέχει η σοβαρή αντιπολίτευση του κόμματος προς τη νέα κυβέρνηση και η διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής πρότασης, έστω και αν αυτή απαιτεί χρόνο για την οριστικοποίησή της.

Όπως όλα δείχνουν, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και αναλόγως της κατάστασης που θα προκύψει από αυτή, η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα ρίξει το βάρος της στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει η ΚΠΕ του κόμματος για τις οριστικές αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις 27-28 και 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος, που θα κλείσει με ομιλία -σταθμό του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: NEWS247