Ζήτημα έλλειψης ιρλανδικού ουίσκι φοβούνται οι ειδικοί για το άμεσο μέλλον

Ζήτημα έλλειψης ιρλανδικού ουίσκι φοβούνται οι ειδικοί για το άμεσο μέλλον

Αν σας αρέσει το ιρλανδικό ουίσκι, τώρα ίσως είναι μια καλή στιγμή να αρχίσετε να μαζεύετε απόθεμα.

της Emily Price

Στον απόηχο της είδησης ότι πολλά ιαπωνικά αποστακτήρια αρχίζουν να ξεμένουν από το δημοφιλές ποτό, καταδεικνύει ότι οι Ιρλανδοί παραγωγοί ουίσκι ίσως αρχίσουν σύντομα να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Το ζήτημα αφορά την ωρίμανση. Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, το ουίσκι που παράγει η χώρα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον τριών ετών, αλλά πολλά ουίσκι ωριμάζουν πολύ περισσότερο διάστημα. Το Jameson, για παράδειγμα, είναι ένα μίγμα ουίσκι ωρίμανσης μεταξύ πέντε και επτά ετών. Και η έκδοση Black Barrel της ίδιας μάρκας έχει διάρκεια ωρίμανσης περίπου 12 χρόνια.

Η υποχρεωτική ωρίμανση του ιρλανδικού ουίσκι σημαίνει ότι τα αποστακτήρια πρέπει να καθορίζουν από σήμερα ποια θα είναι η ζήτηση για το ουίσκι για αρκετά χρόνια μετά. Και καθώς η ζήτηση για ουίσκι έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος καταναλώνει ουίσκι από τα υπάρχοντα αποθέματα πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι πρόκειται να υπάρξει έλλειψη ιρλανδικού ουίσκι στο άμεσο μέλλον.

«Θα έχουμε έλλειψη ουίσκι μέσα στα επόμενα έξι ή εφτά χρόνια αν ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχιστεί με σωρευτικό ρυθμό» δήλωσε πρόσφατα ο Τζων Τίλινγκ, παραγωγός του ιρλανδέζικου ουίσκι Teeling, στους The Irish Times.

Οι πωλήσεις του ιρλανδικού ουίσκι αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο του 10% ετησίως, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Ιρλανδικού Ουίσκι. Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι οι εξαγωγές ιρλανδικού ουίσκι αναμένεται να διπλασιαστούν στις 144 εκατομμύρια φιάλες έως το 2020 και στις 288 εκατομμύρια φιάλες έως το 2030. Αν συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη, δεν θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης για παραγωγούς και καταναλωτές για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, αλλά ίσως υπάρξει αργότερα.

Επί του παρόντος, πάνω από 200 μπουκάλια ιρλανδικού ουίσκι πωλούνται κάθε λεπτό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείτε στην κάβα της γειτονιάς σας, ίσως είναι καλύτερα να αγοράσετε και ένα εφεδρικό μπουκάλι, σε περίπτωση που χρειαστεί μελλοντικά.