Ζητούμενο η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας για το προσφυγικό

Ζητούμενο η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας για το προσφυγικό
Syrian refugees walk towards Greece's border with Macedonia, moments before crossing near the Greek village of Idomeni, September 9, 2015. Most of the people flooding into Europe are refugees fleeing violence and persecution in their home countries who have a legal right to seek asylum, the United Nations said on Tuesday. REUTERS/Yannis Behrakis TPX IMAGES OF THE DAY - RTS96P

Στόχος να ξεκινήσει το σχήμα 1:1 στις 4 Απριλίου.

Στόχος παραμένει στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν», δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτό σημαίνει ότι στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η Ν. Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων ασυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα. Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.