Ζητούνται άμεσα μέτρα για να ανοίξει η στρόφιγγα

Ζητούνται άμεσα μέτρα για να ανοίξει η στρόφιγγα

Τι περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών για να «ξεκλειδώσουν» μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Εκ διαμέτρου αντίθετες φαίνονται, σε πρώτη φάση, οι απόψεις κυβέρνησης και δανειστών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που διαρρέουν τόσο το κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και πηγές των δανειστών, οι μεν για το τι προτάσεις θα κομίσουν στο Eurogroup, οι δε για το τι περιμένουν, ώστε να «ξεκλειδώσουν» μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, Ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι διατεθειμένοι να δουν θετικά το ενδεχόμενο πρόωρης εκταμίευσης ποσού από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Μαρτίου, στη βάση όμως πολύ συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν αυτές τις δεσμεύσεις, ως μέτρα άμεσης απόδοσης, τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Ως παράδειγμα, φέρνουν μία άμεση ιδιωτικοποίηση ή αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά και να παρουσιαστούν πειστικά ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν το κόστος από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Από την άλλη, στο φάκελο με τις έξι προτάσεις, που θα παρουσιάσει ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης στους συναδέλφους του, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- μέτρα, που στοχεύουν κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, για τα οποία όμως απαιτείται χρόνος, ώστε να αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου ευέλικτου σώματος κατά της φοροδιαφυγής, με «ράμπο» που θα διενεργούν στοχευμένους ελέγχους και δεν θα χειρίζονται την ίδια υπόθεση για περισσότερο από μερικούς μήνες, ώστε να αποφεύγονται κρούσματα διαφθοράς.

Προβλέπεται, επίσης, η ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ταμεία, που δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών, αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το τελευταίο μέτρο, υποστηρίζουν ότι με τη χρήση της έξυπνης κάρτας πολίτη θα δίνεται το έναυσμα για την ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος των εισοδημάτων.

Οι δανειστές είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, που θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» εκ νέου τη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των «θεσμών», όπου επιχειρήθηκε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, συμπλήρωναν πως από τις συζητήσεις δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα υψηλόβαθμα στελέχη θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Δείτε ακόμη: Οι έξι μεταρρυθμίσεις του Γιάννη Βαρουφάκη για το Eurogroup