Ζητούνται πιλότοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ζητούνται πιλότοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπαίνουν στο χώρο της πολιτικής αεροπορίας, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης για έμπειρους πιλότους.

του Κλέι Ντίλοου

Ο Τσαρλς Τέιλορ δεν είχε στόχο να γίνει πιλότος μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Φανατικός θαυμαστής των μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων, ο Τέιλορ δεν ήξερε πολλά σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρα από τις σποραδικές αναφορές στις ειδήσεις για τις επιθέσεις των στρατιωτικής χρήσης Predator.

Όμως, τον Αύγουστο του 2012 ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα ήταν ο πρώτος που έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις επιχειρήσεις και τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο πολιτικός εναέριος χώρος θα γίνει διαθέσιμος για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 2015, δημιουργώντας ζήτηση για πιλότους -εν μέρει αεροναυπηγούς-μηχανικούς, εν μέρει φυσικούς κι εν μέρει προγραμματιστές. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι παγκοσμίως οι δαπάνες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα διπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, φτάνοντας τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά περιλαμβάνει εφαρμογές όπως η αστυνόμευση, η διαχείριση της άγριας χλωρίδας και πανίδας, και η έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: «Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones

Τα πανεπιστήμια και οι εταιρείες συν-δημιουργούν προγράμματα για την παραγωγή καταρτισμένων αποφοίτων πάνω στο αντικείμενο. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα ήταν το πρώτο που προσέφερε σχετικό πτυχίο το 2009. Σήμερα, έχει περίπου 120 προπτυχιακούς φοιτητές. Πολλοί έλκονται από την προοπτική των υψηλών αποδοχών. Οι ετήσιες αποδοχές προσεγγίζουν τις 100.000 δολάρια. Και γίγαντες της αεροδιαστημικής, όπως η General Dynamics, η Northrop Grumman, η Boeing και η Lockheed Martin ελπίζουν να αντικαταστήσουν τους υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενους με απόφοιτους τέτοιων τμημάτων.

Ο Τέιλορ και οι όμοιοί του συγκαταλέγονται στους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Μόλις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε να στέλνει το βιογραφικό του σημείωμα, ο 23χρονος είχε κάτι που πολλοί άνθρωποι σ’ αυτήν την οικονομία απλά ονειρεύονται: τις προοπτικές μιας επικερδούς καριέρας.