Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν μεγαλοπιανόμαστε – ετοιμαζόμαστε με σοβαρότητα για μεγαλύτερες ευθύνες»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν μεγαλοπιανόμαστε – ετοιμαζόμαστε με σοβαρότητα για μεγαλύτερες ευθύνες»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου προσέρχεται σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας σχολιάζει τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, τις ιδεολογικές του αρχές, το ρόλο της στην αντιπολίτευση και τις θέσεις για ελληνοτουρκικά, τράπεζες και την Ευρώπη.

Χωρίς να κρύψει την ικανοποίησή της για τη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά με διάθεση να κρατήσει χαμηλούς τόνους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως το κόμμα της προετοιμάζεται για μεγαλύτερες ευθύνες, χωρίς ωστόσο να χάνει την επαφή με την κοινωνία. «Δεν μεγαλοπιανόμαστε. Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάνω αυτά που απαιτούνται για να είμαι κατά το δυνατόν πανέτοιμη», ανέφερε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.

«Δεν είπαμε ότι θα κυβερνήσουμε το 2025», σημείωσε, επιμένοντας στον ρόλο της ουσιαστικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζοντας ότι «η Πλεύση δίνει ζωή στη Βουλή». Αναφέρθηκε σε ένα πολιτικό τοπίο όπου «κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εγκαταλείψει το κοινοβούλιο», και υπογράμμισε πως «οι πολίτες αναγνωρίζουν τη στάση αυτή».

Αναφορικά με το ιδεολογικό στίγμα του κόμματός της, επανέλαβε πως «η Πλεύση αγκαλιάζει την κοινωνία στο σύνολό της». Αν και δηλώνει «αριστερός άνθρωπος», απορρίπτει την ταύτιση με κομματικές ταμπέλες. «Δεν θέλουμε ρατσισμό και διαχωρισμούς – θέλουμε ανθρώπους καθαρούς, με προσόντα, που συμμερίζονται την αγάπη για την κοινωνία», είπε, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα λειτουργεί με «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες» και όχι με ιεραρχικές δομές.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η επικεφαλής της Πλεύσης τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδέχεται έναν “διάλογο” όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά της δικαιώματα». Στάθηκε ιδιαίτερα στο Κυπριακό και δήλωσε κάθετα αντίθετη με τη λογική «των διαπραγματεύσεων που δίνουν πράσινο φως στον Ερντογάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις τράπεζες, άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας ότι έχουν μετατραπεί σε «κουφάρια που ξεπουλήθηκαν», προσθέτοντας πως «το δημόσιο χρήμα πρέπει να αναζητηθεί και να επιστραφεί», ενώ πρότεινε «κατάργηση των funds» και αυστηρή φορολόγηση των υπερκερδών.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος, ξεκαθάρισε: «Ουδέποτε υπήρξα υπέρμαχος της επιστροφής στη δραχμή. Ωστόσο, πιστεύω στην ανάγκη ενός εναλλακτικού ψηφιακού νομίσματος».

Εμφανίστηκε κάθετα αντίθετη στον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομερό κίνδυνο», και επέκρινε την επίδειξη πολιτικής ισχύος με τεχνητή νοημοσύνη για τη Γάζα. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε πως «είχαμε καλή συνεννόηση» και υπερασπίστηκε τη στάση της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Παράλληλα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα ή πρόσωπα που «φέρουν ευθύνη για τα μνημόνια».

Κλείνοντας, επανέλαβε τη θέση της για την τραγωδία των Τεμπών, τονίζοντας: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα και δεν τους καίγεται καρφί. Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία και αυτό δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Είναι χρέος μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: