Η ζωή με το «βλέμμα» των τυφλών

Η ζωή με το «βλέμμα» των τυφλών

Dialogue in the Dark στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Badminton.

Ένα συγκλονιστικό διαδραστικό δρώμενο έρχεται στην Αθήνα στις 15/10 στο Θέατρο Badminton. Ένα δρώμενο που έχει γυρίσει τον κόσμο προσκαλώντας τους επισκέπτες να δουν με τον τρόπο που βλέπουν οι τυφλοί. Όχι. Εδώ δεν έχουμε  να κάνουμε με μια ακόμα έκθεση αλλά με ένα γεγονός που θέλει να αλλάξει την κοσμοθεωρία μας. Και αυτό διότι η εγκατάσταση δεν εκθέτει τίποτε άλλο παρά τα στερεότυπά μας περί διαφορετικότητας.

Πως είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πως είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης; Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα;

Στο «Dialogue in the Dark» θα πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι που θα μας ωθήσει να ανακαλύψουμε, να εμπιστευθούμε και να αναπτύξουμε τη δύναμη των αισθήσεών μας. Θα επιχειρήσουμε να δούμε τον κόσμο με τα εσωτερικά μας μάτια.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ – αφιέρωμα στη ψυχική υγεία

Πως; Το «Dialogue in the Dark» οι ρόλοι αντιστρέφονται. Η ομάδα επισκεπτών οδηγείται από ανθρώπους με μειωμένη ή καθόλου όραση σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες για 80 περίπου λεπτά, τόσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο δίχως φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς τους, οι οποίοι γίνονται τα μάτια τους. Για όσο λοιπόν οι πιο απλές δραστηριότητες, όλες όσες έχουμε κεκτημένες, μετατρέπονται σε πρόκληση εμείς μπαίνουμε σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε πως είναι ο κόσμος αλλιώς.

Μακάρι βέβαια να ήταν τόσο εύκολο και τόσο γρήγορο να μοιραστούμε την αίσθηση που έχει ένας τυφλός για τον κόσμο. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ή τον ιδιαίτερο τρόπο που έχει ένας, εκ γενετής τυφλός ας πούμε, να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Ωστόσο το Dialogue in the Dark μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Πάνω απ’ όλα είναι μια φιλότιμη προσπάθεια με πολύ καλό σκοπό.

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα ταινίες της σεζόν που δεν πρέπει να χάσετε

Το «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 ενώ έκτοτε έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 30 χώρες και 127 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Έχουν συμμετάσχει πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες ενώ οι κριτικές σχετικά με το δρώμενο είναι, τουλάχιστον, διθυραμβικές.

«Βαθιά φιλοσοφική εμπειρία», «Μια έκθεση που μας διδάσκει να αντικρίζουμε, μεσ’ από το σκοτάδι την πραγματικότητα» αλλά και το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου που έγραψε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine «Οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους»

Κι επειδή, το γνωρίζετε, την έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας… Αν υπάρχει έστω κι ένας τρόπος -ας είναι και μέσω ενός δρώμενου- να βρούμε το δρόμο μας προς αυτήν δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία.

Ενδείκνυται και για παιδιά 8 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμη: Από ντροπαλή νοικοκυρά σε «Τσέχωφ της εποχής μας»

Οι επισκέπτες πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του Θεάτρου, στο 210 8840600, για να κάνουν κράτηση ξενάγησης καθώς σε κάθε ξενάγηση συμμετέχουν αυστηρά 8 άτομα.

*Από 15.10., Θέατρο Badminton, Dialogue in the Dark

*Εισιτήρια: καθημερινές 14 ευρώ και 11 ευρώ το μειωμένο και Σαββατοκύριακα 18 ευρώ και 15 ευρώ το μειωμένο. Για σχολεία και ομαδικές κρατήσεις υπάρχουν ειδικές τιμές.

*Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή καθημερινές 10.00-13.00 για σχολεία και 16.00-20.30 για το κοινό (20.30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη) ενώ τα Σαββατοκύριακα 11.00 – 20.30 (20.30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη.