Ζούκερμπεργκ προς υπαλλήλους της Meta: Βρείτε νέο ρόλο μέσα στην εταιρεία ή φύγετε

Ζούκερμπεργκ προς υπαλλήλους της Meta: Βρείτε νέο ρόλο μέσα στην εταιρεία ή φύγετε
epa06615771 (FILE) - Founder of Facebook, Mark Zuckerberg, attends the presentation of the new Samsung mobile generation at a preview day of the the Mobile World Congress in Barcelona, Spain, 21 February 2016 (reissued 20 March 2018). According to reports from 20 March 2018, the British parliament is summoning Zuckerberg to enquire him over Cambridge Analytica. EPA/Alberto Estevez *** Local Caption *** 54002977 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει βάλει εδώ και καιρό τους υπαλλήλους σε μια «λίστα 30 ημερών» για να βρουν έναν νέο ρόλο ή να φύγουν – και τώρα η λίστα μεγαλώνει.

της Chloe Taylor

Ξαναπροσληφθείτε μέσα σε ένα μήνα ή αποχωρήστε, έχει πει η Meta εδώ και καιρό σε ορισμένους υπαλλήλους των οποίων τα τμήματα αναδιοργανώθηκαν.

Και η λίστα μεγαλώνει.

Με τον ανταγωνισμό να εντείνεται, την ανάπτυξη να μειώνεται και τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν, ο τιτάνας των social media, παλαιότερα γνωστός ως Facebook, σχεδιάζει να μειώσει το κόστος τουλάχιστον κατά 10% τους επόμενους μήνες, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal. Και χρειάζεται να βάλει όλο και περισσότερους εργαζομένους των οποίων οι θέσεις εργασίας καταργούνται στην παραδοσιακή «λίστα 30 ημερών».

Η Meta ανέφερε πρόσφατα την πρώτη της μείωση εσόδων από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο πριν από μια δεκαετία, ωθώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να προειδοποιήσει ότι οι ομάδες εντός της εταιρείας «θα συρρικνωθούν» και ότι περίμενε ότι η εταιρεία θα πρέπει σύντομα να «κάνει περισσότερα με λιγότερους πόρους».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, προέκυψε ότι η ομάδα που είναι υπεύθυνη για θέματα ηθικής που σχετίζονται με τα προϊόντα της Meta ήταν μεταξύ εκείνων που πρόκειται να καταργηθούν. Και τον περασμένο μήνα, η Meta φέρεται να χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να απολύσει 60 εργαζόμενους «τυχαία».

Είναι η τελευταία πράξη της εσωτερικής αναταραχής στη Meta καθ’ όλη τη διάρκεια ενός 2022 γεμάτο «εκκαθαρίσεις».

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης χωρίς να προβεί σε παραδοσιακές απολύσεις, η Meta – η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το Whatsapp – χρησιμοποιεί τη λίστα των 30 ημερών, η οποία εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία απομακρύνει τους εργαζόμενους με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Πιο πρόσφατα, όσοι αποδίδουν ικανοποιητικά, των οποίων οι θέσεις εργασίας τυχαίνει να περικόπτονται, βρίσκονται επίσης στη λίστα καθώς η εταιρεία αναδιοργανώνεται, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη μάνατζερ και υπαλλήλους που επηρεάζονται.

Η Meta δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχολιασμό, αλλά ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στη Wall Street Journal ότι το να δοθεί στους υπαλλήλους προθεσμία αποχώρησης σήμαινε ότι ήταν σε θέση να διατηρήσει τα κορυφαία ταλέντα.

Οι μετοχές της Meta έχουν χάσει σχεδόν το 60% της αξίας τους από την αρχή του έτους εν μέσω εκτεταμένων απωλειών στον κλάδο της τεχνολογίας, απογοητευτικών κερδών και σκεπτικισμού σχετικά με την επένδυση των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τεχνολογικού γίγαντα στο metaverse. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία είδε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της να εξαφανίζονται σε μια μόνο ιστορική συνεδρίαση του χρηματιστηρίου.

Κοιτάζοντας πίσω, η εταιρεία έχει περάσει πολλά φέτος.

Νωρίτερα φέτος, το αφεντικό της Meta αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους υπάλληλούς του τον αναφέρουν ως το «Μάτι του Σάουρον» – το όνομα του κακού από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Παρά τον φαινομενικά αρνητικό παραλληλισμό, ο Zuckerberg επέμεινε ότι το ψευδώνυμο είχε επινοηθεί «από αγάπη».

Η Meta δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός γίγαντας που λέει στους υπαλλήλους να κάνουν αίτηση εσωτερικά για μια νέα θέση εργασίας για να αποφύγουν την απόλυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητρική Alphabet της Google χρησιμοποιεί μια παρόμοια προσέγγιση για τη μείωση του εργατικού της δυναμικού, δίνοντας συνήθως στους εργαζόμενους 60 ημέρες για να υποβάλουν αίτηση για νέο ρόλο, εάν πρόκειται να περικοπούν οι θέσεις εργασίας τους.

Τον περασμένο μήνα, η Google απέλυσε περισσότερους από 50 εργαζομένους στο τμήμα Area 120, ανέφερε η Quartz, και τους έδωσε 90 ημέρες προθεσμία για να εξασφαλίσουν άλλη δουλειά στην εταιρεία.

Τον Μάρτιο, 1.400 υπάλληλοι της Google ζήτησαν από την εταιρεία να παρατείνει την προθεσμία σε 180 ημέρες, αφότου ενημερώθηκαν ότι θα καταργηθούν οι ρόλοι τους και τους είπαν ότι είχαν 60 ημέρες για να βρουν και να μεταφερθούν σε μια νέα θέση εάν ήθελαν να παραμείνουν στην εταιρεία.

Ο κλάδος στο σύνολό του αντιμετωπίζει κύματα απολύσεων καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για οικονομική ύφεση και παλεύουν με απώλειες στον κλάδο της τεχνολογίας ευρείας κλίμακας. Οι Snap, Patreon, Twilio και Netflix είναι μεταξύ εκείνων των εταιρειών του κλάδου που έχουν ανακοινώσει απολύσεις ή πάγωμα προσλήψεων τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: fortune.com