Αριστείδης Ντάλας (AD Group of Companies): Η επιτυχία έρχεται όταν η ευκαιρία συναντά την προετοιμασία

Αριστείδης Ντάλας (AD Group of Companies): Η επιτυχία έρχεται όταν η ευκαιρία συναντά την προετοιμασία
Αριστείδης Ντάλας Founder & CEO, AD Group of Companies
Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας μιλά για το επαγγελματικό ταξίδι του και για τα «συστατικά» που δίνουν ζωή σε ένα σύγχρονο κτίριο.

Η επαγγελματική πορεία του Αριστείδη Ντάλα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με παραμύθι. Όπως κάθε ήρωας, έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες, όμως με την αφοσίωσή του και τον αδιάκοπο αγώνα του καταφέρνει να κερδίζει με κάθε δημιούργημα που «γεννιέται» μέσα από το γραφείο του.

Η ιστορία του ξεκινά με δυσκολίες, καθώς οι οικονομικές κρίσεις που έπληξαν την οικογένειά του τον ανάγκασαν να ακολουθήσει διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές προκειμένου να βιοποριστεί. Όμως ο ονειροπόλος αρχιτέκτονας δεν παραιτήθηκε και άλλαξε τη ζωή του όταν άδραξε την ευκαιρία να δείξει στη μικρή κοινωνία της Τήνου τι σημαίνει να δημιουργείς κτίρια που ενσωματώνονται στο τοπίο, αψηφούν τη φθορά, μένουν πιστά στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της περιοχής και, παράλληλα, αποκαλύπτουν κάτι από την ψυχή του ιδιοκτήτη τους.

Ο Αριστείδης Ντάλας μοιράστηκε με το Fortune Greece το όραμα πίσω από τη δημιουργία της AD Architects, τα μυστικά της δημιουργικής διαδικασίας του, αλλά και τα όνειρά του για το μέλλον.

Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας έκανε να αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αρχιτεκτονική και πώς ήταν τα πρώτα χρόνια της πορείας σας στον κλάδο;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γοητευόμουν από τα κτίρια. Μου άρεσε να κινούμαι μέσα στους χώρους τους, να παρατηρώ τις λεπτομέρειές τους. Όταν με ρωτούσαν ποιο επάγγελμα ήθελα να ακολουθήσω, πάντα σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να συνδυάσει την κλίση μου για τα μαθηματικά με τη ζωγραφική, κι έτσι ανακάλυψα το πάθος μου για την αρχιτεκτονική.

Ως φοιτητής εργάστηκα σε γραφεία και είχα την τύχη να ταξιδέψω πολύ, κάνοντας πάντα στοχευμένα «αρχιτεκτονικά» ταξίδια. Πήγαινα σε συγκεκριμένα μέρη για να παρατηρήσω τα κτίρια, μελετούσα τους δημιουργούς τους και εστίαζα στο οικοσύστημα κάθε περιοχής. Αυτή η έκθεση σε άλλους πολιτισμούς με σημάδεψε, γιατί μου δίδαξε πώς διαφορετικοί αρχιτέκτονες, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες καταφέρνουν να κάνουν τα έργα τους να «συνομιλούν» με τον χώρο.

Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα που μου δημιούργησε έντονα την επιθυμία να αφήσω το προσωπικό μου στίγμα στον κλάδο.

Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο καθηγητής μου Τάσης Παπαϊωάννου, ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα, ο οποίος με βοήθησε να ανακαλύψω τη δική μου «δημιουργική ματιά».

Tο 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ και βοηθός καθηγητή στο μάθημα των αρχιτεκτονικών συνθέσεων, ενώ παράλληλα συμμετείχα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με διάφορες διακρίσεις. Το 2014 μετακόμισα στην Τήνο και εκεί γεννήθηκε αρχικά το γραφείο AD Architects που αργότερα, το 2018, επεκτάθηκε στην Αθήνα.

Ποιο ήταν τότε το επιχειρηματικό σας όραμα;

Η αρχιτεκτονική είναι ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ του αρχιτέκτονα και της κοινωνίας, μέσω της οποίας καλείται να σχεδιάσει τη δική του οπτική για το ολοένα μεταβαλλόμενο μέλλον του κόσμου, απαντώντας κάθε φορά σε θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα. Η εμπλοκή σε αυτή την προσπάθεια εξεύρεσης μιας διαχρονικής σχεδιαστικής ταυτότητας κατέστη δυνατή με την ίδρυση του αρχιτεκτονικού μου γραφείου. Με αφοσίωση σε κάθε έργο, ακολουθούμε μια δημιουργική «συμφωνία», κατά την οποία ενορχηστρώνονται τα στοιχεία της παράδοσης και του τόπου, της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της αισθητικής με σκοπό την παραγωγή του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος. Απαντώντας σε πολλαπλές κτιριολογικές κλίμακες, τοπιακές ή αστικές προκλήσεις, μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις, ενισχύεται η δυναμική της συνθετικής μας φόρμουλας. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν ικανοποιεί μόνον το κοινό όραμα για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον αλλά στέκει και σαν μια μορφή κοινωνικής δήλωσης.

«Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό, και ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν αρχίσει να δίνουν έμφαση στο design και στην ποιότητα των κτιρίων».

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα στην πορεία της AD Architects;

Τον Μάιο του 2014 έγινε η εγκατάσταση στην Τήνο και η δημιουργία του αρχικά μονοπρόσωπου αρχιτεκτονικού γραφείου και το 2017 πραγματοποιήθηκε η αγορά του ακινήτου όπου στεγάστηκε η έδρα της εταιρείας. Μια πολύ σημαντική στιγμή ήρθε για εμένα τον Απρίλιο του 2018, όταν βρέθηκα στη λίστα των 40 under 40 καλύτερων αρχιτεκτόνων στην Ευρώπη του European Centre of Architecture and Design, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έγινε και η επέκταση στην Αθήνα. Επίσης, τον Μάρτιο του 2021, μία από τις χαρακτηριστικότερες δημιουργίες του γραφείου το «The Lap Pool House» διακρίθηκε στου φιναλίστ του Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe.
Το 2022 ολοκληρώθηκε το «Pnoēs Tinos», ένα νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα, με το οποίο έκανα την εισοδό μου στο χώρο του τουρισμού. Το ξενοδοχειακό άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2023 και έγινε το πρώτο μέλος του ομίλου Design Hotels στην Τήνο. Οι Pnoēs σχεδιάστηκαν ως ένα συγκρότημα κατοικιών με ιδιωτικές πισίνες και εξωτερικό χώρο. Σκοπός μας ήταν να αποτυπώσουμε το πνεύμα του τόπου και την φιλοσοφία της φιλοξενίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, προσφέροντας την υπέρτατη εμπειρία χαλάρωσης στον επισκέπτη.

Πόσο ανταγωνιστικός είναι ο κλάδος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας ξεχωρίζει;

Η Ελλάδα διαθέτει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες παγκοσμίως και είναι μεγάλη τύχη και χαρά να δουλεύουμε σε μια αγορά με τόσο σπουδαία «μυαλά». Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων που δύσκολα μπορεί να βρεθεί σε άλλες χώρες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάδειξή τους.

Όσον αφορά στην AD Architects, μεγάλο κομμάτι της ανοδικής πορείας μας οφείλεται στους ανθρώπους μας. Πρόκειται για μια ομάδα με συνεχώς μεταβαλλόμενη σύσταση, η οποία κουβαλώντας στον πυρήνα της την ανθρωποκεντρική σταθερά, στοχεύει στον διαφωτισμό καινούργιων παραμέτρων. Η φρέσκια ματιά προκύπτει άμεσα από το δυναμικό της ομάδας. Ένα κράμα διαφορετικών ανθρώπων, τόσο νέων που εισήχθησαν με μοναδικό όχημα την ακαδημαϊκή τους γνώση όσο και καταρτισμένων επαγγελματιών που καθοδηγούν και διασφαλίζουν την επιτυχή έκβαση των έργων. Με αφοσίωση στις αξίες που διδαχθήκαμε, αλλά και σεβασμό στις νέες σχεδιαστικές τάσεις, γίνεται μία προσπάθεια άρσης των υφιστάμενων ορίων, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες, υλικά και ιδέες, με σκοπό την προώθηση καινοτόμων τεχνικών.

Αριστείδης Ντάλας Founder & CEO, AD Group of Companies
Αριστείδης Ντάλας
Founder & CEO,
AD Group of Companies

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από την έλλειψη ταλέντου. Παρατηρείτε το ίδιο και στον δικό σας κλάδο;

Κόντρα στο ρεύμα, δεν είχα ποτέ πρόβλημα στο να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες. Υπάρχει όντως μία κάποια δυσκολία στο να εντοπίσεις τα σωστά πρόσωπα που θα ταιριάξουν στην ομάδα που θέλεις να χτίσεις, όμως το πιο δύσκολο είναι να αναπτύξεις ένα όραμα και μια εταιρική κουλτούρα που θα κάνει την πρώτη επιλογή για τον υποψήφιο συνεργάτη.

Επιπροσθέτως, εξαιρετικά σημαντικό για την προσέλκυση ταλέντου, ειδικά σε δημιουργικά επαγγέλματα όπως η αρχιτεκτονική, είναι να προσφέρεις γνώση στους ανθρώπους σου. Εάν περιορίζεσαι στο να δίνεις εντολές, δεν μπορείς να «χτίσεις» μια ομάδα. Πώς θα μπορέσει κάποιος να καταθέσει την ψυχή του σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, όταν νιώθει ότι αυτό που κάνει δεν έχει αντίκρισμα και δεν αναγνωρίζεται; Γι’ αυτό και προσπαθώ να προβάλλεται πάντα η προσπάθεια και η συμβολή κάθε μέλους της AD Architects στα projects που υλοποιούμε. Όλες οι «φωνές» έχουν την ίδια βαρύτητα και αλληλοσυμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον.

Ποια ήταν τα δικά σας κριτήρια για τη δημιουργία της κατάλληλης ομάδας;

Η στελέχωση του γραφείου, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια, ακολούθησε μια στρατηγική τακτική για τη διατήρηση μιας κοινής φιλοσοφίας με αυτήν που προάγει ο ακαδημαϊκός κόσμος του Πολυτεχνείου. Επικεντρώθηκα στην επιλογή νέων ατόμων, χωρίς απαραίτητα ιστορικό προϋπηρεσίας, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργική φαρέτρα της ομάδας με ακατέργαστες αλλά πρωτοποριακές ιδέες.

Παρέχοντας έμπειρη καθοδήγηση, οργανώθηκε μια λειτουργική ομάδα από ετερόκλητα αλλά αλληλοσυμπληρούμενα μέλη που συμπλέουν μαζί για την ενίσχυση του αρχιτεκτονικού της χαρακτήρα. Άλλωστε, η ομαδική πρόοδος βασίζεται στην ατομική εξέλιξη των ικανοτήτων κάθε μέλους, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση εξάρτησης μονάδας-ομάδας.

Βέβαια, για την επίτευξη ενός άρτιου τελικού αποτελέσματος δεν αρκεί μόνον η αφοσίωση των μελών εντός γραφείου αλλά είναι εξίσου ζωτική και η επιλογή εξωτερικών συνεργατών που συμπληρώνουν τα γνωστικά πεδία του αρχιτεκτονικού τμήματος.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα projects με τα οποία ασχολείστε;

Η κατάθεση μιας αρχιτεκτονικής πρότασης είναι μια μεγάλη πρόκληση, γιατί καλούμαστε να αποτυπώσουμε ένα κομμάτι της ψυχής του πελάτη και να το παρουσιάσουμε μπροστά του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «ψυχογράφημα», και εκεί έγκειται η επιτυχία του γραφείου μας: ότι παρουσιάζουμε προτάσεις που έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν τις μοναδικές ανάγκες και την ιδιομορφία κάθε έργου που αναλαμβάνουμε.

Στην AD Architects δεν εστιάζουμε στο μέγεθος ενός project, αλλά στην καλή συνεργασία. Πιστεύω πολύ στον άνθρωπο, στη χημεία και τη συνέργεια σε όλα τα επίπεδα, και νιώθω πολύ υπερήφανος που έχω καταφέρει να αποκτήσω ένα εξαιρετικό πελατολόγιο με ανθρώπους που είναι οραματιστές, πρωτοπόροι και με υψηλότατο επίπεδο κουλτούρας. Έχοντας ως οδηγό αυτήν τη λογική, αναλαμβάνουμε από την ανακαίνιση ενός δωματίου, μέχρι τη δημιουργία μιας βίλας ή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

INFO

  • Η AD Architects αναζητά σε κάθε τόπο εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα του δώσει το έναυσμα για τη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής ιδέας.

  • Τα έργα του Αριστείδη Ντάλα έχουν κερδίσει διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, όπως η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ, και τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017.

  • Η εξοχική κατοικία «The Lap Pool House», το πρώτο μεγάλο project της AD Architects, ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe.

  • Το γραφείο λειτουργεί με δύο κέντρα σε Αθήνα και Τήνο.

Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείται όταν αναλαμβάνετε ένα project;

Όταν ξεκινάμε ένα καινούργιο έργο, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες της δημιουργικής διαδικασίας. Αρχικά κάνουμε ένα «ψυχογράφημα» του πελάτη μας για να καταλάβουμε τι θέλει. Επί παραδείγματι, εάν πρόκειται για σπίτι, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πώς του αρέσει να ζει σε έναν χώρο, ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Εάν πρόκειται για επαγγελματική στέγη, τότε ποιος είναι ο στόχος του ή το business plan ώστε να εξετάσουμε την κατάλληλη δομή, προκειμένου να βοηθήσουμε στη γενικότερη απόδοση της επένδυσής του.

Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο εστιάζουμε είναι το τοπίο και τι ταιριάζει σε αυτό από άποψη μορφής, ώστε να «συμπληρώσει» το περιβάλλον. Η τοποθεσία ενός κτιρίου είναι υψίστης σημασίας, με τον αρχιτέκτονα να καλείται να αξιολογήσει τον χαρακτήρα ενός οικοσυστήματος, αλλά και πώς αυτός θα μπορούσε να αλλάξει. Πρόκειται για μια τεράστια ευθύνη, αφού ο τρόπος που διαμορφώνεται μια περιοχή επηρεάζει κάθε επόμενη δημιουργία. Επομένως, πρέπει να συνδυάσουμε αρμονικά την επιθυμία του πελάτη έχοντα αφουγκραστεί τις ιδιαιτερότητες του τόπου.

Τρίτον, η προσπάθεια του αρχιτέκτονα να αναδείξει την προσωπικότητά του, το ταλέντο και το στιλ του, προσθέτοντας ένα μοναδικό χαρακτήρα στο δημιούργημά του που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν ο δημιουργός αντιμετωπίζει κάθε έργο δείχνοντας σεβασμό στο παρελθόν, αλλά και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Αριστείδης Ντάλας Founder & CEO, AD Group of Companies
Αριστείδης Ντάλας
Founder & CEO,
AD Group of Companies

Τι σημαίνει για εσάς η συμπερίληψή σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που η σκληρή δουλειά και η προσπάθειά της ομάδας της AD Architects αναγνωρίζεται. Επιπλέον, η διάκριση αυτή αποτυπώνει ακόμα μία πτυχή του εαυτού μου που σχετίζεται με το «δημιουργικό επιχειρείν» και όχι με το «σχεδιάζειν».

Με συνέπαιρνε πάντα η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της λειτουργίας ενός οργανισμού σε όλες τις πτυχές του. Από τον σχεδιασμό μέχρι τη διαφήμιση. Επομένως, το γεγονός πως η συμπερίληψη στη λίστα 40 under 40 αποτελεί «επιβράβευση» του επαγγελματικού μοντέλου της AD Architects, πέρα από τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματά μας, έχει άλλη αξία και βαρύτητα.

«Εστιάζουμε στην αισθητική τελειότητα και εργονομική αρτιότητα κάθε έργου που αναλαμβάνουμε».

Ποιοι είναι οι επόμενοι επαγγελματικοί σας στόχοι;

Στόχος μου ήταν να βρίσκομαι μπροστά από τις εξελίξεις. Να είμαι προετοιμασμένος για το επόμενο βήμα, χωρίς να χάνω χρόνο σε διαδικασίες προσαρμογής. Πάντα προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις καταστάσεις και να κάνω την απαραίτητη δουλειά προτού υπάρξει η ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί. Με αυτήν τη φιλοσοφία στον πυρήνα της «AD Architects» φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να πρωτοπορούμε.

Ένας από τους βασικότερους στόχους μας, είναι η αρχιτεκτονική να λειτουργήσει ως όχημα μέσα από το οποίο θα «δυναμώσουν» οι φωνές των συνεργατών μας, να προωθηθούν νέα ταλέντα και να αναδειχθεί η επιτυχία που μπορεί να προκύψει από την ομαδική εργασία.

Θέλω να αναπτύξω ακόμα πιο γερές σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλοϋποστήριξης και σεβασμού με τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μου. Εξάλλου, σε μια αρχιτεκτονική ομάδα ένα «μωσαϊκό» διαφορετικών σκέψεων και οπτικών είναι το συστατικό που μας βοηθά να προχωράμε μπροστά και να επαναπροσδιορίζουμε τον κλάδο μας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΓΟΡΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40 2023

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος