Artecniko: Πώς κάνει τη διαφορά στον χώρο των virtual productions

Artecniko: Πώς κάνει τη διαφορά στον χώρο των virtual productions
Ο Νίκος Τσαλίκης, Founder & CEO της εταιρείας, μοιράζεται μαζί μας τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της ψηφιακής «επιβίωσης».

Aν επιχειρούσαμε να προσαρµόσουµε το περίφηµο «Cogito, ergo sum» (σκέφτοµαι, άρα υπάρχω) του Καρτέσιου στη σηµερινή εποχή, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήγαµε στη διατύπωση «έχω ψηφιακό αποτύπωµα, άρα υπάρχω». Και αυτό γιατί όσο ποιοτικό και αν είναι το προϊόν µιας εταιρείας, όσο καινοτόµες και αν είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει, εάν δεν έχει «χτίσει» την ψηφιακή της ταυτότητα, κινδυνεύει να µείνει στην αφάνεια. Ο καταναλωτής, ο εν δυνάµει συνεργάτης ή επενδυτής, θέλουν να γνωρίζουν µε ποιον έχουν να κάνουν, να έχουν την πλήρη εικόνα του brand µε το οποίο συναλλάσσονται. Συνεπώς, οι επενδύσεις στο ψηφιακό κοµµάτι είναι αναγκαίες, ώστε µια επιχείρηση να «περάσει» µε ορθό και αποτελεσµατικό τρόπο το µήνυµά της και αυτό να φτάσει στον τελικό αποδέκτη: να αφηγηθεί την ιστορία της και να µιλήσει για τη φιλοσοφία της µέσω «δυνατών» εικόνων που δηµιουργούν την αίσθηση της αµεσότητας.

Η Artecniko εξειδικεύεται στην παραγωγή αποµακρυσµένων (virtual), διά ζώσης (in-person) ή και σε συνδυασµό των δύο (hybrid) events. Mέσα από την πολύχρονη πείρα της σε µεγάλες και σηµαντικές τηλεοπτικές παραγωγές ψυχαγωγικού και ειδησεογραφικού περιεχοµένου, κατάφερε να ξεχωρίσει στον χώρο ειδικά των virtual productions και να κάνει τη διαφορά, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες µε µια πιο «τηλεοπτική» δυναµική. Μάλιστα, µέσα στην πανδηµία αναπτύχθηκε θεαµατικά προκειµένου να ικανοποιήσει µε επιτυχία, ασφάλεια και ποιότητα τις ανάγκες της βιοµηχανίας των Virtual/Hybrid γεγονότων για λογαριασµό πελατών όπως οι εταιρείες Παπαστράτος, BMW, Mini Cooper, Forum S.A., HO.RE.CA, Cosco Shipping, Marine Club, EuniceEnergy group, Nestle, The Economist, Coca Cola Τρία Έψιλον, Ευρωπαϊκή Πίστη, Cosmote κ.ά.

Ο Νίκος Τσαλίκης, ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Artecniko, έχοντας συµπληρώσει ήδη δύο δεκαετίες στον χώρο, µας µιλά για τη νέα πραγµατικότητα που διαµόρφωσε η πανδηµία και τις τάσεις που αναδύονται στο κοµµάτι του digital, ενώ εστιάζει στις ευκαιρίες που δηµιουργούνται για τις επιχειρήσεις ώστε να «στήσουν» σωστά το εταιρικό τους προφίλ και την ηλεκτρονική τους παρουσία, παράγοντας περιεχόµενο χρήσιµο για τις ίδιες και τους πελάτες τους.

Κύριε Τσαλίκη, η δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας για ένα brand που σέβεται τον εαυτό του και επενδύει στην επόμενη ημέρα είναι ζωτικής σημασίας. Κατά πόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στο ψηφιακό τους αποτύπωμα;

Πράγµατι, στην ψηφιακή εποχή που διανύουµε, την εποχή της παντοδυναµίας του Διαδικτύου και των social media, η δηµιουργία ψηφιακού αποτυπώµατος για τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί σηµαντικό εργαλείο ανάπτυξης και εδραίωσης στην αγορά, ανεξαρτήτως κλάδου και επιτηδεύµατος. Αυτό που έχει τη µεγαλύτερη σηµασία, όµως, είναι το ψηφιακό σου αποτύπωµα να είναι ισχυρό και το digital content που παράγεις να έχει ανταπόκριση, να διεισδύει, να είναι unique, να είναι πρωτοποριακό και πρωτότυπο. Πολλές φορές αυτό δεν επιτυγχάνεται, µε αποτέλεσµα οι επιχειρηµατίες να διστάζουν να επενδύσουν, θεωρώντας ότι η επένδυση είναι ίσως περιττή. Η Artecniko έρχεται να δώσει την απάντηση σε αυτό, εξαλείφοντας τον όποιο δισταγµό του επιχειρηµατία, καθώς η τεχνογνωσία και η εµπειρία των είκοσι χρόνων, τόσο η δική µου όσο και των συνεργατών µου, αποτελούν εγγύηση για την αρτιότητα του αποτελέσµατος.

Παράλληλα, η Artecniko, αφουγκραζόµενη τις ανάγκες της αγοράς, παρακολουθεί ανελλιπώς τις τάσεις που δηµιουργούνται παγκοσµίως και προσπαθεί να τις εφαρµόσει στην ελληνική πραγµατικότητα, δηµιουργώντας content επικοινωνίας το οποίο απευθύνεται στις παγκόσµιες αγορές, και όχι µόνο στο ελληνικό κοινό, µε έναν νέο τρόπο, πιο τηλεοπτικό, θα έλεγα. Ένα χαρακτηριστικό δείγµα της δουλειάς µας είναι η δηµιουργία ενός πρωτότυπου και ιδιαιτέρως επιτυχηµένου concept, του «Meet the Owner», στο οποίο, µέσω ενός σύντοµου βίντεο, µε απλές και άµεσες ερωτήσεις, καταφέρνουµε να συστήσουµε τον owner κάθε εταιρείας στο ευρύ κοινό − ένα concept που συστήσαµε στην αγορά µέσα από την ενέργεια «Meet the 40under40», σε συνεργασία µε το Fortune.

Η Artecniko διανύει µια έντονα αναπτυξιακή περίοδο. Επενδύουµε σε τεχνολογικό εξοπλισµό, σε έµψυχο δυναµικό και σε νέες εφαρµογές, που αναβαθµίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών µας.

Πού θεωρείτε ότι εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να διαμορφωθεί σωστά ψηφιακό περιεχόμενο; Είναι θέμα εκπαίδευσης, απουσίας αισθητικής ή περιορισμένου budget;

Σίγουρα οι τρεις αυτοί παράγοντες, µαζί ή και µεµονωµένα, συµβάλλουν κάποιες φορές στο να µη βγαίνει προς τα έξω το επιθυµητό αποτέλεσµα. Τα προβλήµατα, όµως, αυτά µπορούν να ξεπεραστούν, όταν µια επιχείρηση απευθύνεται σε µια εξειδικευµένη εταιρεία, όπως είναι η δική µας. Η στρατηγική µας είναι απλή. Προσπαθούµε να αντιληφθούµε το όραµα κάθε επιχειρηµατία και να το υλοποιήσουµε εφαρµόζοντας νέους και πρωτότυπους τρόπους δηµιουργίας digital content. Για εµάς καµία δουλειά δεν είναι πολύ µικρή και καµία δουλειά δεν είναι πολύ µεγάλη. Διαθέτοντας την κατάλληλη εκπαίδευση και αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, µε ευελιξία και προσαρµοστικότητα, βρισκόµαστε εδώ για να δώσουµε συγκεκριµένες λύσεις που θα ταιριάζουν και θα αναδεικνύουν την αισθητική κάθε πελάτη, θα πετυχαίνουν τους στόχους του και θα ανταποκρίνονται στο budget του.

Η ειδοποιός διαφορά που κάνει την Artecniko άκρως ανταγωνιστική θα µπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: αµεσότητα, τεχνογνωσία, ευελιξία.

Η πανδημία χτύπησε ανεπανόρθωτα το κομμάτι των φυσικών συνεδρίων. Εσείς, ωστόσο, στραφήκατε εγκαίρως στη διοργάνωση virtual ή και υβριδικών συνεδρίων. Ποια είναι η τάση που εκτιμάτε ότι θα επικρατήσει;

Το τοπίο των συνεδρίων και γενικότερα των εκδηλώσεων το 2020 ήταν σίγουρα εικονικό. Η πανδηµία επιτάχυνε την αργά αναπτυσσόµενη τάση προς εικονικά και υβριδικά περιβάλλοντα εκδηλώσεων, εποµένως η εξοικείωση µε το virtual ήρθε πιο γρήγορα, καθώς έγινε ένας επαναπροσδιορισµός ολόκληρης της κουλτούρας της βιοµηχανίας των εκδηλώσεων. Η Artecniko εντόπισε νωρίς την τάση που όρισε η πανδηµία προς τα εικονικά περιβάλλοντα, ενώ υπήρχε ήδη η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να τα υποστηρίξει. Ο συνδυασµός αυτός µας έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουµε και να τελειοποιήσουµε αυτού του είδους τις υπηρεσίες, µε αποτέλεσµα να αντιµετωπίσουµε την περίοδο της πανδηµίας ως ευκαιρία ανάπτυξης, µε την προσθήκη των virtual και hybrid events στις υπηρεσίες µας να αποτελεί ένα σηµαντικό σκαλοπάτι εξέλιξης. Πλέον ειδικευόµαστε στην παραγωγή Virtual και Hybrid εκδηλώσεων παρέχοντας υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, γεγονός που έγινε γνωστό στον επιχειρηµατικό κόσµο και µας προτιµά. Επενδύσαµε δυναµικά και εξακολουθούµε να επενδύουµε στον τοµέα αυτόν. Σήµερα έχουµε τη δυνατότητα, σε ένα στούντιο 950 τ.µ., µε state of the art τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισµό, σε συνεργασία µε το MK studio, να υποδεχτούµε και να φιλοξενήσουµε τέτοια γεγονότα µε αρτιότητα και ασφάλεια, και να παραδώσουµε ακριβώς αυτό το οποίο έχουµε υποσχεθεί στον πελάτη.

Ως προς την τάση που θα επικρατήσει µετά το πέρας της πανδηµίας, η εκτίµησή µου είναι ότι τα εικονικά και τα υβριδικά γεγονότα ήρθαν για να µείνουν. Ειδικά τα υβριδικά γεγονότα που συνδυάζουν και τη διά ζώσης παρουσία θα αποτελέσουν το µέλλον και θα αναδιαµορφώσουν ολόκληρη τη βιοµηχανία των εκδηλώσεων. Και αυτό γιατί προσφέρουν µεγαλύτερη ευελιξία στον πελάτη, καθώς µε µικρότερο κόστος µπορεί να απευθυνθεί σε πολύ ευρύτερο κοινό.

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά σας από τον ανταγωνισμό και ποιες υπηρεσίες σας καταγράφουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Η ειδοποιός διαφορά που κάνει την Artecniko άκρως ανταγωνιστική θα µπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: αµεσότητα, τεχνογνωσία , ευελιξία. Το γεγονός ότι η Artecniko δεν είναι µια τεράστια άκαµπτη εταιρεία παραγωγής, αλλά µια µικροµεσαία επιχείρηση, µια «boutique company», θα µπορούσα να πω, της δίνει αρχικά τη δυνατότητα της αµεσότητας τόσο ως προς τους χρόνους διεκπεραίωσης, όσο και ως προς την προσωπική επαφή µε τον πελάτη. Σε κάθε project επικοινωνούµε ενδελεχώς µαζί του, ώστε να καταλάβουµε ακριβώς τις ανάγκες και τις επιθυµίες του. Επιπλέον, η τεχνογνωσία µάς εφοδιάζει µε την ευελιξία να προσαρµοζόµαστε σε κάθε εξειδικευµένη ζήτηση και εφαρµογή, και οι υπηρεσίες µας να αναδιαµορφώνονται συνεχώς, ώστε να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες κάθε project. Αυτή η αµεσότητα µε τον πελάτη που µας επιτρέπει να προσδιορίζουµε ακριβώς τους στόχους του, σε συνδυασµό µε την τεχνογνωσία και την ευελιξία µας να ανταποκρινόµαστε σε διαφορετικές απαιτήσεις, αποτελούν την εγγύηση της ποιότητας του αποτελέσµατος και, κατά συνέπεια, το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα µας. Η Artecniko. εξελίσσεται διαρκώς για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, µε τις υπηρεσίες που καταγράφουν τη µεγαλύτερη ζήτηση αυτήν τη χρονική στιγµή να είναι τα virtual και hybrid events, τα corporate videos και τα commercial web videos.

Στον κλάδο σας, για να μπορέσει μια εταιρεία να διατηρήσει τη δυναμική της στην αγορά, θα πρέπει να επενδύει διαρκώς στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού. Στην περίπτωσή σας, τι μέρος του budget πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Σε µια εποχή ραγδαίων αλλαγών, η επένδυση στην τεχνολογία είναι µονόδροµος ώστε να ανταποκριθεί κανείς στις επιτακτικές ανάγκες που δηµιουργούν τα νέα δεδοµένα της αγοράς και να µπορεί να εξελιχθεί. Καθώς, όµως, η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς, το µέρος του budget που επενδύουµε για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισµού δεν είναι σταθερό, αλλά προσαρµόζεται ανάλογα µε τον ανταγωνισµό, τις ανάγκες της αγοράς και των πελατών µας.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Η Artecniko διανύει µια έντονα αναπτυξιακή περίοδο. Επενδύουµε τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισµό όσο και σε έµψυχο δυναµικό και σε νέες εφαρµογές που θα αναβαθµίσουν περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουµε. Εκτιµώ ότι, µε το πέρας της τρέχουσας χρονιάς, θα έχουµε εδραιώσει το όνοµά µας στην αγορά ως προς τους βασικούς τοµείς των δραστηριοτήτων µας, που είναι οι παραγωγές των events (digital, hybrid) και των videos (corporate, commercial κ.λπ.) και οι multimedia εφαρµογές. Παράλληλα, µε το βλέµµα στη µετά COVID-19 εποχή, η Artecniko βάζει τα θεµέλια ώστε να είναι έτοιµη να υιοθετήσει τις πιο σύγχρονες πρακτικές τόσο για τις υπάρχουσες δραστηριότητές της, όσο και για τις νέες ανάγκες της αγοράς. Δηλώνουµε πάντα έτοιµοι και ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις.

Info

Η  Artecniko επένδυσε σε νέες τεχνολογίες για να εξασφαλιστεί το Content Delivery Networking (CDN) και η ποιότητα της αναμετάδοσης, και συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες streaming providers παγκοσμίως.

Το εταιρικό προφίλ της Artecniko

Η εταιρεία, που προσφέρει ευρύ φάσμα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν Corporate Video, Events, CDN, Commercials, Multimedia, κατάφερε να ξεχωρίσει στον χώρο του audiovisual production και να κάνει τη διαφορά αξιοποιώντας την εμπειρία του ιδρυτή της Νίκου Τσαλίκη. Σε μια χρονιά που η πανδημία άλλαξε τα πάντα και η φυσική παρουσία έδωσε τη θέση της σε μια virtual πραγματικότητα, η Artecniko αναπτύχθηκε άμεσα για να ικανοποιήσει με επιτυχία, ασφάλεια και ποιότητα τις ανάγκες της βιομηχανίας  Virtual/Hybrid γεγονότων. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, επένδυσε σε νέες τηλεοπτικές εγκαταστάσεις  studio, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους χώρους στα νότια προάστια.