Χ. Δημητρακόπουλος: Η Softweb είναι στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Χ. Δημητρακόπουλος: Η Softweb είναι στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού
Η εταιρεία βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού», έχοντας παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ως μια «σημαντική διάκριση, που σηματοδοτεί ένα εξαιρετικό ορόσημο» χαρακτηρίζει ο CEO της Softweb, Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος, την ένταξη της εταιρείας στη λίστα 40 κάτω των 40 του Fortune Greece, μιλώντας παράλληλα για την πορεία, το έργο και τις βλέψεις της Softweb.

Ο κ. Δημητρακόπουλος μιλά για το πως δημιουργήθηκε η Softweb το 2008, λίγο πριν από την οικονομική κρίση και τις ευκαιρίες που η τελευταία δημιούργησε για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ακόμα, υπογραμμίζει πως η εταιρεία βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού», έχοντας παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, αναφέρεται στο πώς η Softweb βοηθά τόσο τις νεοσύστατες όσο και τις ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις, ενώ υποστηρίζει πως εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο «μια επιχείρηση πρέπει να είναι ευέλικτη και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων αξιοποιώντας κάθε νέα τεχνολογική τάση».

Ο CEO της Softweb σημειώνει ακόμα πως η εταιρεία στοχεύει σε ετήσια ανάπτυξη εσόδων «το λιγότερο κατά 30%», ενώ κάνει λόγο και για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, με μακροπρόθεσμο πλάνο επένδυσης 400.000 ευρώ για διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της, στοχεύοντας σε λύση που αφορά τον κλάδο των «έξυπνων πόλεων».

Ποιο είναι το όραμα της Softweb και ποια ήταν η πορεία της έως σήμερα;

Είναι αλήθεια πως η Softweb πέρασε από πολλές κρίσεις, οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής φύσεως. Η εταιρεία «γεννήθηκε» το 2008 στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν η Ελλάδα βυθιστεί σε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση. Παρά τις δυσμενείς καταστάσεις, από την αρχή της λειτουργίας της έως και σήμερα, η εταιρεία διαγράφει συνεχή αναπτυξιακή πορεία, γεγονός που της επιτρέπει να επενδύει συνεχώς στην τεχνολογική καινοτομία και την κατάρτιση των ανθρώπων της.

Εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου θα πιέζονταν εξαιτίας της επικείμενης κρίσης οπότε θα δημιουργούνταν ευκαιρίες ανάπτυξης για τις νεοσύστατες τότε εταιρείες, όπως η Softweb. Αξιοποιήσαμε δηλαδή το momentum προς όφελός μας και οι επιλογές μας μας δικαίωσαν εκ του αποτελέσματος.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στο να φέρουμε επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Το όραμά της Softweb είναι να είμαστε στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μετρώντας πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας, η μέχρι σήμερα πορεία μας είναι μια πορεία συνεχούς καινοτομίας και δέσμευσης να δώσουμε τη δυνατότητα στους οργανισμούς να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας.

Αυτό το ταξίδι χαρακτηρίζεται από ισχυρή αφοσίωση στην κατανόηση των μοναδικών αναγκών κάθε πελάτη, στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων και στη συμβολή στην επιτυχία πολυάριθμων οργανισμών …και δε σταματά εδώ. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να φέρουμε επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και να τις βοηθήσουμε να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείστε και σε ποιους τομείς;

Η εταιρεία από την έναρξη της είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη πρωτοπόρων λύσεων που αξιοποιούν τις τεχνολογικές εξελίξεις στο μέγιστο. Είμαστε μια εταιρεία η οποία αφουγκράζεται αρχικά τις ανάγκες της αγοράς και μετέπειτα, μέσα από έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργεί τα κατάλληλα προϊόντα για να τις καλύψει.

Κάποιες φορές αυτό δεν στέφεται με επιτυχία, αλλά μας δίνει ένα μεγάλο μάθημα για την επόμενη προσπάθεια στην οποία η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει, τόσο με χρηματικούς όσο και με ανθρώπινους πόρους.

Έχουμε παγκόσμιο αποτύπωμα, δραστηριοποιούμενοι ενεργά σε διάφορες αγορές. Η τεχνογνωσία μας εκτείνεται σε κλάδους όπως FMCG, Φαρμακοβιομηχανίες, Μόδα και Καλλυντικά, Food services, Τουρισμός, Βιομηχανίες, Συνεργεία, Εμπόριο, Παροχή υπηρεσιών, Οργανισμοί/Σωματεία και άλλοι.

Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο.

Ποιες είναι οι βασικές σας υπηρεσίες;

Στη Softweb, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα προϊοντικών λύσεων που καλύπτουν μεγάλο πλήθος καθημερινών αναγκών των επιχειρήσεων και των οργανισμών.

Μια από τις λύσεις που ξεχωρίζουν είναι η Softweb Business Suite, μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική λύση που αξιοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και ακολουθεί μια προσέγγιση omni-channel.

«Το Softweb Business Suite είναι ιδιαίτερα επωφελές για εταιρείες με εκτεταμένη πελατειακή βάση».

Αυτή η σουίτα παρέχει στις επιχειρήσεις μια ολιστική προσέγγιση ψηφιακής διαχείρισης τόσο από το διαδίκτυο (web έκδοση) όσο και από κινητές συσκευές (mobile έκδοση), προσφέροντας στους χρήστες την ευελιξία να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τη λύση από οπουδήποτε, είτε πρόκειται για φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή, είτε για κινητή συσκευή, όπως smartphones και tablets. Το Softweb Business Suite είναι ιδιαίτερα επωφελές για εταιρείες με εκτεταμένη πελατειακή βάση.

Η σουίτα ελαχιστοποιεί το κόστος διαχείρισης, βελτιστοποιεί τις επιχειρηματικές διαδικασίες και επιβάλλει τις πολιτικές της εταιρείας. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο λειτουργιών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων του κυκλώματος των πωλήσεων, των πωλητών (SFA), του μάρκετινγκ, των αιτημάτων και των εγκριτικών ροών τους (RFA), του merchandising, των επιθεωρήσεων, των αναφορών (reporting) και άλλων.

Στην ουσία, το Softweb Business Suite είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλο το οικοσύστημα της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των συνεργατών και των στελεχών από διάφορα τμήματα της εταιρείας. Αυτή η ολιστική εφαρμογή επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργήσουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αξιοποιώντας μία ενοποιημένη πληροφορία και διαμοιράζοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν μια εύχρηστη και λειτουργική εμπειρία σε ολόκληρο το οικοσύστημά τους.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, φανταστείτε μια λύση μέσα από την οποία ο πελάτης μπορεί να βάλει την παραγγελία του, ταυτόχρονα αυτή να εμφανιστεί στον πωλητή που τον εξυπηρετεί, αυτός να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και να την εκτελέσει. Επιπλέον, ένα στέλεχος από το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας έχει εγκρίνει ένα αίτημα του πελάτη για επιστροφή προϊόντος ενώ συνάδελφος από το τμήμα μάρκετινγκ έχει ενημερώσει πωλητές και πελάτες μέσω push notifications για μια καινούρια προσφορά.

Ποια είναι τα οφέλη των λύσεων σας στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις;

Η Softweb είναι βαθιά εξοικειωμένη με το οικοσύστημα τόσο των νεοφυών όσο και των established επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως πεδίου δραστηριότητας και κλάδου αγοράς. Είμαστε μέρος της διαδρομής τους ως τεχνολογικός συνεργάτης και καταλύτης του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

Όσον αφορά τις startups, έχουμε εμπλακεί από την ίδρυση τους, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη έργων για πολυάριθμες startups, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιδιαίτερα επιτυχημένων. Επιπλέον, έχουμε επενδύσει οι ίδιοι σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αποκτώντας από πρώτο χέρι γνώσεις για τη δυναμική αυτών των επιχειρήσεων και το business culture τους. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς πορείας μας, έχουμε διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξής τους μέσω της εξειδικευμένης καθοδήγησης και των εξατομικευμένων λύσεων.

«Η Softweb είναι ο ιδανικός συνεργάτης τόσο για τις νεοσύστατες όσο και για τις ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις».

Για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, προσφέρουμε εκτεταμένη πείρα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ομάδα μας ειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών ιστού και κινητών τηλεφώνων, στην κατασκευή κλιμακούμενου και ασφαλούς λογισμικού, στην εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στο cloud και στην αυτοματοποίηση επιχειρηματικών διαδικασιών. Παρέχουμε στρατηγικές ιδέες και συμβουλές τόσο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων όσο και για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, βοηθώντας τις εταιρείες αυτές να παραμείνουν καινοτόμες και ευέλικτες στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο.

Στην ουσία, η Softweb είναι ο ιδανικός συνεργάτης τόσο για τις νεοσύστατες όσο και για τις ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις, προσφέροντας τα εργαλεία, την τεχνογνωσία και τις εξατομικευμένες λύσεις για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον δυναμικό κόσμο των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε από τον ανταγωνισμό;

Αυτό που κάνει την Softweb να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, είναι η ακλόνητη αφοσίωσή μας στην κατανόηση των αναγκών των πελατών μας. Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε έχει έντονο ανταγωνισμό και για να ξεχωρίσει μια επιχείρηση πρέπει να είναι ευέλικτη και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων αξιοποιώντας κάθε νέα τεχνολογική τάση.

Tο πλεονέκτημα της Softweb είναι ότι έχει προετοιμαστεί από καιρό, επενδύοντας συνεχώς στην τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη, στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και στη δημιουργία νέων προϊόντων να είναι σε θέση να προτείνει μελετημένες λύσεις συνεργασίας και διαφοροποίησης στους πελάτες της. Επιπλέον, έχει αποκτήσει φήμη στην αγορά για την τεχνογνωσία της και σημαντικότατη εμπειρία σε ένα μεγάλο εύρος κάθετων αγορών όπως επίσης και το γεγονός ότι “κάνει delivery” (παραδίδει τα έργα).

Ειδικά σε τεχνολογικό επίπεδο προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε την πρωτοπορία μας στην αγορά δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις στις οποίες ο ανταγωνισμός δεν έχει απάντηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι λύσεις Softweb Mobile Business Suite και PocketWarp.

Όταν οι πελάτες επιλέγουν τη Softweb, επιλέγουν μια σχέση συνεργασίας που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το πόσο πολύπλοκες ή δυναμικές είναι.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το επίπεδο ψηφιακής ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων;

Το επίπεδο ψηφιακής ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με πολλές να κάνουν σημαντικά βήματα προς την υιοθέτηση της ψηφιακής εποχής. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε μετασχηματισμό, υπάρχουν προκλήσεις και κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ιδίως στην υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Όμως, παρόλο που πολλοί έχουν ξεκινήσει το ταξίδι, υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχουν αξιοποιήσει ούτε τις βασικές δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στην έλλειψη επίγνωσης των εκτεταμένων οφελών που μπορεί να επιφέρει, από την αύξηση της αποδοτικότητας έως τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

Επιπλέον, η καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας και προσαρμοστικότητας παραμένει ένας τομέας προς βελτίωση. Οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί είναι εκείνοι που ενθαρρύνουν το δυναμικό τους να αγκαλιάζει την αλλαγή, να είναι ανοιχτό στην καινοτομία και να είναι ευέλικτο απέναντι στην εξελισσόμενη τεχνολογία. Σε πολλές επιχειρήσεις, αυτή η αλλαγή κουλτούρας βρίσκεται ακόμη στην αρχή και σε άλλες σε εξέλιξη.

Η αντιμετώπιση αυτών των κενών θα είναι το κλειδί για την απελευθέρωση της αναξιοποίητης δυναμικής των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση μιας εύρωστης οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς.

«Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας και προσαρμοστικότητας παραμένει ένας τομέας προς βελτίωση».

Η Softweb έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη γεφύρωση αυτών των κενών, παρέχοντας λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού τους με αυτοπεποίθηση και επιτυχία. Εμπειρικά, βλέπουμε τόσο τους πελάτες μας όσο και τους υποψήφιους πελάτες να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών τους.

Η νέα κατάσταση πραγμάτων τους ανάγκασε να επισπεύσουν τις επενδύσεις αυτές, αλλά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση και στόχο. Στην Softweb, διατηρώντας το προφίλ του συμβούλου τεχνολογίας, διαμορφώνουμε μαζί με τον εκάστοτε πελάτη ένα στρατηγικό πλάνο με συγκεκριμένα βήματα προκειμένου η εταιρεία του να αφομοιώνει την κάθε επένδυση στις νέες τεχνολογίες στο μέγιστο βαθμό.

Η ελληνική αγορά αποτελείται κυρίως από ΜμΕ. Κατά πόσο εφικτός είναι ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός και και πώς συμβάλετε εσείς αυτό;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλήρως εφικτός για τις ΜμΕ. Παρέχουμε κλιμακούμενες λύσεις που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις και τους προϋπολογισμούς τους.

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό προσιτό σε όλους, επιτρέποντας στις ΜΜΕ να ανταγωνίζονται τόσο σε εγχώρια όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Η τεχνογνωσία και οι εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Κατά πόσο έχετε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα;

Στη Softweb, έχουμε ερευνήσει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και έχουμε εφαρμόσει κάποιες πρακτικές της στις λύσεις μας.

Αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής είναι οι επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους σε μέγιστο βαθμό, να αξιοποιήσουν πολύτιμες πληροφορίες από τη διαχείριση των δεδομένων με στόχο να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων και κατ’ επέκταση την εμπειρίες των πελατών τους και του ευρύτερου οικοσυστήματος τους. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί κανείς να βρει στη ναυαρχίδα της εταιρείας, Softweb Business Suite.

Μέσω της καινοτόμου προσέγγισής μας, έχουμε εξοπλίσει τις εταιρείες με εργαλεία βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας. Αυτό διασφαλίζει ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή των τάσεων του κλάδου και διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στις λύσεις μας δεν είναι μια απλή προσαρμογή- είναι μια στρατηγική επιταγή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο βοηθάμε τους πελάτες μας να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να διαμορφώσουν τη μελλοντική τους επιτυχία.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και για την εταιρεία σας, η παρουσία σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;

Η ένταξη στη λίστα 40 κάτω των 40 του Fortune Greece είναι μια σημαντική διάκριση, που σηματοδοτεί ένα εξαιρετικό ορόσημο τόσο για μένα όσο και για την Softweb. Αποτελεί απόδειξη της αδιάκοπης αφοσίωσης ολόκληρης της ομάδας μας και της δέσμευσής μας να προωθήσουμε την καινοτομία στον κλάδο της τεχνολογίας.

Σε προσωπικό επίπεδο, είναι μια στιγμή υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης. Αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά, οι πολλές ώρες εργασίας και το ακλόνητο πάθος που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Softweb και την έκαναν μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της τεχνολογίας.

Για την εταιρεία, αυτή η αναγνώριση είναι κάτι περισσότερο από μια διάκριση- είναι μια επιβεβαίωση της δέσμευσής μας στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες των εταιρειών και τις κρατούν εναρμονισμένες με τις τεχνολογικές τάσεις. Είναι μια απόδειξη της διαδρομής μας και ένας καταλύτης για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον. Παράλληλα, όμως, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τα όρια, να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να συνεχίσουμε να παρέχουμε αποτελέσματα που κάνουν τη διαφορά.

Άλλωστε είμαστε ακόμα κάτω των 40! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας….

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα;

Εστιάζουμε στην ενίσχυση των οικονομικών μας μεγεθών, μένοντας σταθεροί στην εκτίμησή μας για ετήσια αύξηση εσόδων το λιγότερο κατά 30%.

Στα βραχυπρόθεσμα πλάνα της εταιρείας βρίσκονται σημαντικές ανανεώσεις και επεκτάσεις των λύσεων μας. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια μας, η εταιρεία υλοποιεί ήδη επενδυτικό πλάνο, ύψους 400.000 ευρώ, για διεύρυνση της γκάμα των προϊόντων της στοχεύοντας σε λύση που αφορά τον κλάδο των “έξυπνων πόλεων”. Σε εμπορικό επίπεδο στοχεύουμε στην επέκταση της παρουσίας μας στην αγορά της Κύπρου και στη διερεύνηση νέων στρατηγικών συνεργασιών.

Αγκαλιάζοντας τις εξελίξεις, παραμένοντας adaptive, και καλλιεργώντας μια πελατοκεντρική προσέγγιση, η Softweb οραματίζεται ένα μέλλον όπου θα συνεχίσει να είναι ηγέτης στον κλάδο, επιτρέποντας στους οργανισμούς να ευημερούν στην ψηφιακή εποχή.

*Η λίστα 40 under 40 δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune.