Ελένη Βρεττού (CEO Attica Bank): She’s Not Playing It Safe
- 14/05/2025, 12:00
- SHARE

Το γραφείο της Ελένης Βρεττού, στον τελευταίο όροφο της Attica Bank, δεν είναι απλώς ένας πανέµορφος µίνιµαλ χώρος εργασίας, µε επιλεγµένες «µνήµες» από την προσωπική της διαδροµή. Είναι το επιχειρησιακό control room µιας γυναίκας που βλέπει στις κρίσεις ευκαιρίες και τολµάει εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν µόνο κενό. Με φόντο την πόλη να απλώνεται πίσω από τον γυάλινο «τοίχο» και µια εντυπωσιακή ηρεµία να κυριαρχεί στην ατµόσφαιρα, η Βρεττού στέκεται όρθια. Παρούσα. Οξυδερκής. Χαµογελαστή. Έτοιµη για όλα.
Στην πιο καταιγιστική περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, δέχτηκε να σηκώσει ένα φορτίο που λίγοι θα τολµούσαν: την εξυγίανση δύο τραπεζών, τη συγχώνευσή τους, την ανακεφαλαιοποίηση και, τελικά, την ιδιωτικοποίηση. Ναι, ήταν µια επικίνδυνη αποστολή. Την είδε όµως ως ένα προσωπικό στοίχηµα. Όχι απλώς να διασώσει, αλλά να δηµιουργήσει και να αφήσει «αποτύπωµα»: Έναν πέµπτο, σύγχρονο τραπεζικό πυλώνα, συντονισµένο µε την ευρωπαϊκή τραπεζική πραγµατικότητα, εκεί όπου οι περιφερειακές και συνεταιριστικές τράπεζες παίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονοµία. Τι ήταν, όµως, αυτό που την έκανε να πει το µεγάλο «ναι» το 2022; Στη συνέντευξη που ακολουθεί, µιλά για όλα: τη δύναµη της απόφασης, το ένστικτο που δεν την πρόδωσε ποτέ – και το όραµα που την οδηγεί στο µέλλον.
Ερχόμενη να σας συναντήσω, σκεφτόμουν ότι η ανάληψη μιας ημιθανούς τράπεζας το 2022, είχε εκληφθεί από πολλούς ως αποστολή αυτοκτονίας. Όμως εσάς τι σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόκληση;
Θα συµφωνήσω µαζί σας ότι όντως πριν από τρία χρόνια όλα θύµιζαν «αποστολή επαγγελµατικής αυτοκτονίας». Όµως για µένα η ανάληψη αυτής της τόσο µεγάλης ευθύνης αποτέλεσε ουσιαστικά µια τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Πάντα στην επαγγελµατική µου διαδροµή προτιµούσα ρόλους ή θέσεις που θα µου επέτρεπαν να αφήσω «αποτύπωµα». Kαι αντικειµενικά στον τραπεζικό χώρο, η διάσωση της πολύπαθης Τράπεζας Αττικής ήταν ακριβώς αυτό.
Βοήθησε βέβαια επίσης ότι συγκυριακά εκείνη την περίοδο ήµουν εκτός του τραπεζικού χώρου. Έτσι, όταν έγινε η πρόταση τότε από τον ∆ιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αφενός αισθάνθηκα ότι δεν µπορούσα να αρνηθώ ή να τον απογοητεύσω, αφετέρου ήταν η ευκαιρία να επιστρέψω στον χώρο µου, «στο άθληµά µου», και να κάνω τη δουλειά που ξέρω να κάνω καλύτερα έχοντας την ευκαιρία να µετρήσω πραγµατικά τις δυνάµεις µου.
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη του εγχειρήματος και τη συγχώνευση της Attica Bank με την Πανγκρήτια, δημιουργήθηκε ο 5ος τραπεζικός πυλώνας στη χώρα. Πώς αισθάνεστε σήμερα, σε σχέση με την κριτική που δεχτήκατε τότε;
Νιώθω δικαίωση και τεράστια ικανοποίηση οµολογώ. Όταν χτυπήσαµε και το καµπανάκι στο Χρηµατιστήριο µετά την ανακεφαλαιοποίηση είχα συγκινηθεί επίσης. Πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν άρχισε η εµπλοκή µου µε την Attica, ελάχιστοι πίστεψαν ότι η πορεία αυτή θα έχει αίσιο τέλος. Κόντρα σε όλους και σε όλα, τελικά καταφέραµε κάτι σχεδόν αδιανόητο για τα τότε δεδοµένα. Καταφέραµε να εξυγιάνουµε δύο Τράπεζες (Attica Bank-Παγκρήτια Τράπεζα), να τις συγχωνεύσουµε, να τις ανακεφαλαιοποιήσουµε και να ιδιωτικοποιηθούν. Όλα αυτά µάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδοµένα. Προσέξτε κάτι επίσης σηµαντικό που ελάχιστοι εντοπίζουν:
Το µεγάλο κέρδος για εµάς είναι ότι καταφέραµε να δηµιουργήσουµε αξία για τους µετόχους µας, όχι µόνο τους 4 βασικούς, αλλά και για τους 1.500 ιδιώτες που συµµετείχαν στην τελευταία αύξηση. ∆εν είναι υπερβολή να πω ότι η αλλαγή στην εικόνα και στην ουσία της Attica Bank ισοδυναµεί µε ένα µικρό θαύµα, το οποίο έγινε, όχι ασφαλώς µόνο από έναν άνθρωπο, αλλά αφορά όλη την οµάδα της Τράπεζας. Νιώθω συγκίνηση για όλους τους συνεργάτες µου που ανέλαβαν και αυτοί τα δικά τους ρίσκα, δούλεψαν σκληρά και πίστεψαν όλοι µαζί στο θαύµα. Εάν δεν υπάρχει η έννοια της οµάδας και η πίστη στο αποτέλεσµα, τίποτα δεν µπορεί να πάει καλά.
Παράλληλα όµως νιώθω ακόµη µεγαλύτερη την ευθύνη τώρα, µετά την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση. Οφείλουµε να αποδείξουµε τον λόγο ύπαρξης αυτής της Τράπεζας και γιατί πραγµατικά άξιζε να εξυγιανθεί. Και αυτός ο στόχος µάς δένει ακόµη περισσότερο ως οµάδα και µας κρατά σε εγρήγορση να ξαναχτίσουµε την Τράπεζα σχεδόν από την αρχή. Κάθε µέρα «χτίζουµε» εκεί που γκρεµίζουµε προσπαθώντας όµως να κρατήσουµε τα θεµέλια και όλα τα καλά στοιχεία που είχαν οι Τράπεζες που συγχωνεύθηκαν, δηµιουργώντας µια νέα ενιαία κουλτούρα.
Έχοντας θητεύσει στους τομείς της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, στη διαχείριση ρίσκου και κινδύνων, τι ποσοστά δίνατε τότε στην επιτυχία του εγχειρήματος;
Θα πρέπει να σας πω ότι είµαι από τη φύση µου άνθρωπος που τολµάει. Παίρνω ρίσκα όταν πιστεύω ότι είναι αναγκαία. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγµή πίστεψα στην επιτυχία του εγχειρήµατος. Εάν δεν το πίστευα, δεν θα αναλάµβανα αυτή την τόσο δύσκολη αποστολή.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη, η πιο κρίσιμη στιγμή αυτής της διαδρομής και πώς την αντιμετωπίσατε;
∆εν µπορώ να ξεχωρίσω µια στιγµή. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις που όλα κρίνονταν στις λεπτοµέρειες, που φτάσαµε σε κάποιο αδιέξοδο ή είδαµε µπροστά τον «γκρεµό». Πολλές φορές ένιωσα ότι περπατούσα σε ναρκοπέδιο. Από µία απόφαση κρίνονταν πολλά, οι ισορροπίες ήταν πολύ εύθραυστες. Πρέπει όµως να σας επισηµάνω ότι δεν υπήρξε ούτε µία στιγµή που αµφέβαλα για την ορθότητα του business plan µας ή για το ότι µπορούσαµε να τα καταφέρουµε. Τελικά το αποτέλεσµα δικαίωσε όλους όσοι πιστέψαµε σε αυτό το τόσο πολύπλοκο σχέδιο. Και πάλι να πω ότι ποτέ δεν ένιωσα ούτε µια στιγµή ότι η οµάδα µου δεν ήταν απόλυτα ενωµένη σαν µια γροθιά και προσηλωµένη στο να τα καταφέρουµε όλοι µαζί µε αλληλεγγύη και εµπιστοσύνη, και αυτό µου έδινε δύναµη.
Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους στενούς σας συνεργάτες;
Το κυριότερο κριτήριο για εµένα είναι η προσωπικότητα και το ήθος. Να είναι άνθρωποι µε ακεραιότητα, επαγγελµατίες µε πίστη και αφοσίωση σε αυτό που κάνουν, οµαδικοί παίκτες. Προφανώς πρέπει να έχουν και τις ικανότητες, αλλά δεν αρκεί απλά να είσαι ικανός και να µην αντέχει κανείς να συνεργαστεί µαζί σου. Θέλω η οµάδα µου να πιστεύει σε αυτό που κάνει, να το αγαπήσει. ∆εν πιστεύω στη διεκπεραίωση. Προφανώς και οι δεξιότητες µετρούν, όµως το πάθος και η αφοσίωση στον στόχο κάνουν τη συνεργασία πιο ουσιαστική και πιο αποδοτική.
Σήμερα, πλέον, πώς αξιολογείτε τα βασικά οφέλη που προκύπτουν, τόσο για την αγορά όσο και για τους πελάτες της Attica Bank;
Το ελληνικό τραπεζικό τοπίο παραµένει συγκεντρωµένo, µε το 94% της αγοράς να κυριαρχείται από τέσσερις συστηµικές τράπεζες. Αυτή η δοµή περιορίζει τον ανταγωνισµό, δηµιουργώντας κενά στην εξυπηρέτηση µεγάλης οµάδας πελατών όπως ένας µεγάλος αριθµός µικροµεσαίων ή περιφερειακών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Προσέξτε, το κενό στην εξυπηρέτηση δεν εντοπίζεται απαραίτητα στην πρόσβαση µόνο στην Τράπεζα, αλλά στον τρόπο της εξυπηρέτησης, µε δυσανάλογες προµήθειες, έντονη γραφειοκρατία, απουσία ανταπόκρισης ή ευελιξίας, καθυστερήσεις και κάθε µορφής άλλης παθογένειας που δηµιουργείται όταν θεωρείς τον πελάτη δεδοµένο.
Με αυτά τα δεδοµένα, στον τραπεζικό χάρτη της χώρας, η Attica Bank έρχεται να δηµιουργήσει έναν πέµπτο σηµαντικό παράγοντα, ενισχύοντας τον ανταγωνισµό και προσφέροντας προσαρµοσµένες λύσεις στις ΜΜΕ αλλά και στους ιδιώτες. Η τράπεζά µας παρέχει µια εναλλακτική λύση µεσαίας βαθµίδας ευθυγραµµισµένη µε τις ευρωπαϊκές αγορές όπου ευδοκιµούν οι περιφερειακές και συνεταιριστικές τράπεζες. Η επιλογή αυτή ήδη αρχίζει και αποτυπώνεται και στην καθηµερινότητα του πελάτη. Η δική µας τοποθέτηση είναι ότι θέλουµε να είµαστε προσβάσιµοι, να ανταποκρινόµαστε έγκαιρα και να βρίσκουµε λύσεις άµεσα και όχι µόνο να εντοπίζουµε προβλήµατα. Σίγουρα δεν είµαστε τέλειοι, αλλά ακόµα και τα λάθη µας τα αναγνωρίζουµε και επικοινωνούµε µε τους πελάτες για να τα διορθώσουµε. Να νιώσουν ότι η Τράπεζα µπορεί πραγµατικά να έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και να είναι συνεργάτης και όχι εχθρός ή αναγκαίο κακό.
«Πάντα στην επαγγελματική μου διαδρομή προτιμούσα ρόλους ή θέσεις που θα μου επέτρεπαν να αφήσω “αποτύπωμα”».
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όχι μόνο οι παραγωγικοί φορείς, αλλά και η κυβέρνηση κατά καιρούς ασκούν κριτική στις ελληνικές τράπεζες, ότι φροντίζουν πρωτίστως τη δική τους κερδοφορία και όχι τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Ποια είναι η γνώμη σας;
Θεωρώ ότι πολλές φορές η κριτική είναι άδικη. Ο ελληνικός τραπεζικός τοµέας θα πρέπει να λάβει τα εύσηµα για τη στήριξη που παρέχει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονοµίας στο σύνολό της, µετά από µία σχεδόν δεκαετή κρίση. Συµβάλλει καθηµερινά και ουσιαστικά στην ενίσχυση πολλών υγιών κοµµατιών της εθνικής µας οικονοµίας και στο επιχειρηµατικό και στο ιδιωτικό κοµµάτι, βάζοντας τις βάσεις για µια καλή και χτισµένη σε σωστά θεµέλια πορεία τα επόµενα χρόνια. Ο πολιτικός κόσµος επίσης πολλές φορές αγνοεί τις προεκτάσεις που έχει στην λειτουργία των Τραπεζών το ενισχυµένο εποπτικό πλαίσιο που επεβλήθη ως συνέπεια της παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης, γιατί το πρώτο πράγµα που οφείλουµε να κάνουµε είναι να προστατεύσουµε τα χρήµατα των καταθετών µας. Όπως επίσης είναι πλέον προφανές, όπως φάνηκε από τη 10ετή ύφεση, ότι δεν µπορείς να έχεις ανάπτυξη χωρίς υγιείς Τράπεζες. Είναι αλληλένδετες έννοιες. Συνεπώς το να µη χρηµατοδοτούνται µη υγιείς επιχειρήσεις είναι απαραίτητο για να συνεχίσουµε να µπορούµε να στηρίζουµε το υγιές και πραγµατικά αναπτυσσόµενο κοµµάτι της κοινωνίας και της οικονοµίας.
Αυτό δεν σηµαίνει ότι τα τραπεζικά ιδρύµατα δεν έχουν και αυτά τις ευθύνες τους για λάθος χειρισµούς κατά περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση όµως ας µην «ποινικοποιούµε» την έννοια της κερδοφορίας, σηµάδι υγείας των ίδιων των Τραπεζών και της οικονοµίας εν γένει.
Η Attica Bank με ποιους τρόπους θα ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα και τον Έλληνα ιδιώτη; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ πελατών που στοχεύετε;
Πιστεύω πως η χώρα µας στερείται ενός ισχυρού τραπεζικού οικοσυστήµατος µεσαίας βαθµίδας, σε αντίθεση µε χώρες όπως η Γερµανία και η Ιταλία που διατηρούν σηµαντικά περιφερειακά και συνεργατικά τραπεζικά συστήµατα που συµπληρώνουν τους µεγαλύτερους «παίκτες», όπως επισηµάναµε και παραπάνω.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Attica Bank. Ήδη οι πρώτες κινήσεις µας στον τραπεζικό ανταγωνισµό κινούνται µέσα σε αυτό το πλαίσιο:
H κατάργηση χρεώσεων σε περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές, επιπρόσθετες εκείνων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η ολοκληρωµένη πρότασή µας µε προνοµιακές παροχές στο πλαίσιο του προγράµµατος «Σπίτι µου ΙΙ», που περιλαµβάνει το πιο χαµηλό επιτόκιο της αγοράς και το πρόγραµµα wealth management της Τράπεζας µε το οποίο χωρίς να κατευθύνουµε τον πελάτη µε ποιον θα διαχειριστεί την περιουσία του, του δίνουµε µεγάλο εύρος αντικειµενικών επιλογών µέσα από την συνεργασία µας µε αναγνωρισµένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, καταδεικνύουν την αύξηση του τραπεζικού ανταγωνισµού προς όφελος του πελάτη, µε όχηµα την Attica Bank.
Και παράλληλα στους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, ο στόχος µας είναι η άµεση ανταπόκριση βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη σε σχέση µε το πόσο γρήγορα µπορούµε πραγµατικά να εκταµιεύσουµε το δάνειο, και παράλληλα προσφέροντας λύσεις για το σύνολο των αναγκών του: από τις ασφαλιστικές του ανάγκες, τις προσωπικές, τη µισθοδοσία του προσωπικού, έχοντας πλέον σχεδιάσει προϊόντα που είναι µοναδικά στην αγορά τόσο ως φιλοσοφία αλλά και ως τιµολόγηση.
«Πολλές φορές ένιωσα ότι περπατούσα σε ναρκοπέδιο. Όμως δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που αμφέβαλα για το ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε».
Πρόσφατα προαναγγείλατε επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για την τεχνολογική αναβάθμιση της τράπεζας. Τι προβλέπει η συγκεκριμένη χρηματοοικονομική στρατηγική;
Η ψηφιοποίηση αποτελεί µία από τις βασικές προτεραιότητες για την Attica Bank, καθώς η Τράπεζα είχε βρεθεί πολύ πίσω σε αυτόν τον τοµέα ελλείψει των απαιτούµενων πόρων. Πλέον έχουµε τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσουµε σε επενδύσεις στον τοµέα της τεχνολογίας που θα µας δώσουν την ικανότητα να ανταποκριθούµε στις απαιτήσεις της αγοράς, που συνεχώς αυξάνουν. Επενδύσαµε καταρχάς σε πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναµικό για να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, ενώ άµεσα προχωράµε στην αναβάθµιση των καταστηµάτων µας, την ανανέωση του mobile και e-banking, προωθούµε λύσεις πληρωµών µε POS, λανσάροντας προσεχώς νέα προϊόντα, όπως η χρηµατοδότηση έναντι POS και η άµεση χρηµατοδότηση µε εγγύηση µετρητά για την καθηµερινότητα. Και έχουµε στο πλάνο αρκετά νέα προϊόντα που βασίζονται σε ψηφιακές δυνατότητες, ενώ δεν αποκλείουµε και στρατηγικές συνεργασίες σε αυτό το κοµµάτι.
Παράλληλα, στόχος µας είναι η αυτοµατοποίηση αρκετών εσωτερικών διαδικασιών ακόµα και µε τη χρήση ΑΙ προκειµένου να ενισχύσουµε ακόµη περισσότερο τη θετική εµπειρία πελάτη και να βελτιώσουµε την καθηµερινότητα του προσωπικού µας.
Ομολογώ ότι είστε η μόνη τράπεζα που δεν προϋποθέτει ραντεβού για να διαβείς το κατώφλι της. Θα συνεχίσει αυτό να υφίσταται και μετά τον ψηφιακό της μετασχηματισμό;
Προφανώς και θα συνεχίσει να υφίσταται. Παρότι η τεχνολογία συνεχώς κάνει άλµατα, δεν µπορούµε να αγνοήσουµε ότι η προσωπική επαφή µε τον πελάτη βρίσκεται στον πυρήνα του Banking. Λέµε ναι στην τεχνολογική εξέλιξη, όµως την ίδια ώρα λέµε ναι στην απευθείας επικοινωνία µε τον πελάτη γιατί πιστεύουµε ότι µε τον τρόπο αυτό χτίζεται η σχέση εµπιστοσύνης που τόσο έχει ανάγκη όποιος απευθύνεται σε έναν τραπεζικό οργανισµό.
Θέλω τη γνώμη σας για την αμφισβήτηση, τελευταία, των κριτηρίων ESG. Πώς σκέφτεται να κινηθεί η τράπεζα σε αυτή την πρόκληση;
Νοµίζω ότι µεγάλο µέρος της κριτικής έγκειται στην εφαρµογή συλλήβδην πολλές φορές ως τυπική υποχρέωση reporting αλλά παραβλέποντας την ουσία όσο και το αναγκαίο κόστος µετάβασης, το οποίο για πιο µικρές επιχειρήσεις είναι ένα πολύ µεγάλο. Τα κριτήρια ESG θεσµικά έχουν επιβληθεί, ωστόσο θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επενδύσουν ώστε να αποτελέσει µέρος της κουλτούρας και του DNA τους και η µετάβαση να γίνει µε τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθούν όλοι το πραγµατικό όφελος και να µην το δουν απλά ως µια νοµοκανονιστική υποχρέωση ή ένα marketing εργαλείο. Θα πάρει χρόνο για να επιτευχθεί η σύνδεση της ανάπτυξης και της οικονοµικής απόδοσης µε την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιµότητα, αλλά επειδή είναι µακροπρόθεσµο το όφελος πρέπει να επενδύσουµε από τώρα. Στην Attica Bank κινούµαστε µε απόλυτη διαφάνεια, σεβόµενοι τους όρους και τους κανόνες, δηµιουργούµε νέα προϊόντα που να δείχνουν στους πελάτες την ωφέλεια υιοθέτησης του ESG µειώνοντας το κόστος τους, και αντίστοιχα επενδύουµε στο να επιµορφώνουµε τους πελάτες µας, ειδικά τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις στο πώς µπορεί η µετάβαση να γίνει ουσιαστική και όσο το δυνατόν οµαλότερη. Παράλληλα, ταυτιζόµαστε µαζί τους γιατί και εµείς οι ίδιοι ως Τράπεζα υιοθετούµε αρκετές νέες πρακτικές που στόχο έχουν την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ενσωµάτωση των κριτηρίων ESG σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας µας. Τη σχέση µε τους προµηθευτές µας, τις διαδικασίες µας, τα κριτήρια πιστοδότησης, το πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης και τις πολιτικές για συµπερίληψη, ένα θέµα στο οποίο έχουµε αυξηµένη ευαισθησία.
Έχετε μιλήσει για rebranding της τράπεζας. Ποιο είναι το όραμά σας;
Βασικός στόχος του rebranding είναι να επικοινωνήσουµε στο κοινό µας ότι είµαστε πλέον µια νέα Τράπεζα. Χωρίς βαρίδια του παρελθόντος, µε νέους µετόχους, νέα διοίκηση και µε έµφαση στη σύγχρονη αλλά ανθρωποκεντρική τραπεζική. Λέµε πρώτα από όλα ο πελάτης. Γι’ αυτό το λόγο είµαστε η µόνη τράπεζα που δέχεται χωρίς ραντεβού όπως αναφέρατε, κάτι που βελτιώνει το χτίσιµο της σχέσης µας µε τον πελάτη, ενώ επιθυµούµε τα τραπεζικά µας προϊόντα να είναι προσωποποιηµένα, προκειµένου ο κάθε ενδιαφερόµενος να λαµβάνει την εξυπηρέτηση που θέλει. Παράλληλα στοχεύουµε στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της συνολικής εµπειρίας. Επενδύουµε σε νέα σύγχρονα καταστήµατα, στον ψηφιακό µετασχηµατισµό αλλά κυρίως επενδύουµε στη σχέση εµπιστοσύνης που χτίζεται µεταξύ Τράπεζας και πελάτη από την ανθρώπινη επαφή και την ανταπόκριση.
Το µεγαλύτερο παράπονο των πελατών σήµερα είναι ότι δυσκολεύονται να πάρουν έγκαιρη απάντηση στα αιτήµατά τους ή ότι νιώθουν σαν να τους κάνει η Τράπεζα χάρη όταν απαντάει, παρά το αντίστροφο. Στην Attica Bank σε 5 εργάσιµες ηµέρες ο πελάτης ξέρει αν βλέπουµε το αίτηµά του θετικά και µε ποιους όρους και εφόσον ανταποκριθεί η εκταµίευση είναι άµεση, στους καλύτερους χρόνους της αγοράς µε διαφορά, είτε είσαι ιδιώτης είτε επιχείρηση ανεξαρτήτως µεγέθους.
Γεωπολιτικές εντάσεις, κλιματική κρίση, τεχνολογική εξέλιξη, διαχείριση ρίσκου, fake news, ανταγωνισμός συχνά αθέμιτος. Τι σας προβληματίζει περισσότερο και γιατί;
Με προβληµατίζουν όλα αυτά µαζί και το καθένα ξεχωριστά. ∆υστυχώς η χρονική συγκυρία δεν είναι καλή, µε τον παγκόσµιο εµπορικό πόλεµο που βρίσκεται σε εξέλιξη να µας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Τα τραπεζικά ιδρύµατα όµως, ειδικά σε τέτοιες περιόδους, οφείλουν να δείξουν ψυχραιµία. Θα πρέπει να συνεχίσουµε τη δουλειά µας, να αξιολογούµε έγκαιρα τα χαρτοφυλάκια, να εντοπίζουµε τους ευάλωτους πελάτες και –κυρίως– να δίνουµε ρευστότητα και να στηρίζουµε τα επενδυτικά σχέδια που διαφορετικά θα µείνουν στα συρτάρια. Βασική µου αρχή είναι ότι χωρίς επενδύσεις, η ανάπτυξη θα παραµείνει απλώς στα χαρτιά. Αντίστοιχα, τράπεζες χωρίς να είναι σε θέση να αναλάβουν βασικούς κινδύνους και να µπορούν να δώσουν λύσεις σε κρίσεις και δύσκολες συγκυρίες στηρίζοντας την οικονοµία και τη βιωσιµότητα των πελατών µας, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
«Η Attica Bank έρχεται να δημιουργήσει έναν 5ο τραπεζικό πυλώνα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και προσφέροντας προσαρμοσμένες λύσεις στις ΜΜΕ αλλά και στους ιδιώτες».
Κυρία Βρεττού, είστε η πρώτη και η μόνη γυναίκα, επικεφαλής χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ανοίγει, λέτε, ο δρόμος να δούμε περισσότερες γυναίκες σε ιστορικά ανδροκρατούμενους κλάδους και ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις από την πλευρά των γυναικών για να το επιτύχουν;
Σκληρή δουλειά, ανθεκτικότητα, αφοσίωση στον στόχο και απόλυτη γνώση και αγάπη του αντικειµένου, επιµονή και υποµονή, αποτελούν για µένα τα απαραίτητα συστατικά για να µπορέσει κάθε στέλεχος, είτε άντρας είτε γυναίκα, να εξελιχθεί. Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι αν είσαι γυναίκα, συνήθως πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο, να είσαι έτοιµη να βγεις από το comfort zone σου και να πάρεις µεγαλύτερα προσωπικά ρίσκα για να µπορέσεις να κάνεις τη διαφορά.
Εσείς πήρατε τα ρίσκα σας. Τι σας κινητοποιεί, όμως, καθημερινά στον απαιτητικό ρόλο και την ευθύνη της CEO μιας τράπεζας; Σας αφήνει περιθώρια για οικογενειακή και προσωπική ζωή;
Το µεγαλύτερο κίνητρο για εµένα πάντα ήταν η ανάγκη να αφήνω αποτύπωµα. Μου αρέσει η δουλειά µου και παρά τις δυσκολίες, η ηθική ικανοποίηση όταν καταφέρνουµε µικρές ή µεγάλες επαγγελµατικές «νίκες» είναι για εµένα καύσιµο. Είναι σηµαντικό όµως να νιώθω ότι λειτουργώ και ως ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά µου. Να βλέπουν ότι αξίζει να παλεύουν στη ζωή τους, ότι δεν υπάρχουν «κεκτηµένα», να αγαπούν αυτό που θα επιλέξουν να κάνουν, να µάθουν ότι υπάρχουν δύσκολες µέρες, αλλά αυτές σε κάνουν µόνο δυνατότερο.
Όσο για την ισορροπία µεταξύ προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής, σε ολόκληρη τη διαδροµή µου µέχρι σήµερα έχω µάθει να θέτω εγώ τα όρια προκειµένου να µοιράζω τον χρόνο µου. Η οικογένεια και η προσωπική µου ζωή είναι πυλώνες της καθηµερινότητάς µου και ακόµη και αν δεν τον µοιράζω ίσα, προσπαθώ να είναι ποιοτικός ο χρόνος µε την οικογένειά µου χωρίς να παρεισφρύει η δουλειά. Προσπαθώ να επιστρέφω σπίτι µου καθηµερινά µια ώρα που θα µπορώ να ασχοληθώ µε τα παιδιά µου, αφήνοντας στην άκρη τη δουλειά µου. Όχι βέβαια ότι το καταφέρνω πάντα, αλλά το προσπαθώ τουλάχιστον συνειδητά.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι σήμερα οι πιο κρίσιμες δεξιότητες για έναν ηγέτη και ποιο μοντέλο ηγεσίας έχετε υιοθετήσει για να κοιμάστε ήσυχη τα βράδια;
Καταρχήν η πίστη στον εαυτό σου και η αγάπη για αυτό που κάνεις. Να µιλάς ξεκάθαρα και ειλικρινά, ακόµη και αν δεν είσαι πάντα αρεστός. Να έχεις εµπιστοσύνη στους συνεργάτες σου και να την αποσύρεις µόνο αν σου δώσουν λόγο να µην τους εµπιστεύεσαι. Εµένα θεωρώ αυτό µε κάνει να «κοιµάµαι ήσυχη τα βράδια». Να ξέρω ότι έχω µια οµάδα που ο ένας προσέχει τον άλλο, βάζει τον συλλογικό στόχο πάνω από οποιαδήποτε µικροπολιτική σκοπιµότητα και θα προστατεύσουν εκείνοι εµένα και εγώ αυτούς. Και, νοµίζω, ως ηγέτης οφείλεις να είσαι αυτός που θα µπορεί να οραµατίζεται και να εµπνέει τους άλλους, να δείχνει τον προορισµό και να προσπαθεί να δείχνει πάντα σίγουρος και ψύχραιµος στις «αναταράξεις του ταξιδιού» εµπνέοντας ασφάλεια. Τέλος, για εµένα βασικό είναι να σηκώνεις τα µανίκια και να δουλεύεις δίπλα µαζί µε όλους, να δείχνεις τη στρατηγική αλλά να είσαι και στο πεδίο της δράσης µαζί τους.
Κοιτώντας πίσω, ήταν προσωπική ή επαγγελματική, η πιο δύσκολη απόφαση που πήρατε μέχρι σήμερα και τι μάθατε από αυτήν;
Υπήρξαν πολλές αποφάσεις που έπρεπε να πάρω κατά τη διάρκεια της πορείας µου που ήταν και δύσκολες και επίπονες. Προσπάθησα όµως όλες να είναι δίκαιες και να νιώθω ότι µπορώ να τις υποστηρίξω. Η δικαιοσύνη είναι κάτι που θεωρώ σηµαντικό και στη δουλειά και στη ζωή. Όλες οι αποφάσεις κάτι µου έµαθαν. Ακόµη και οι λάθος – κυρίως οι λάθος αποφάσεις θα έλεγα. Το µεγαλύτερο µάθηµα είναι ότι ακόµη και αν ζοριστείς µε µια απόφαση προσωπικά και περάσεις δύσκολα, προτιµώ να πληρώσω το κόστος αυτό από το να κάνω εκπτώσεις ή υποχωρήσεις στις αξίες µου. Και η ζωή τελικά θα σ’ το ανταποδώσει. Πιστεύω ότι η ζωή πάντα επιστρέφει ό,τι της δίνεις, καλό ή κακό.
Όσα είπε η κα. Βρεττού στο MPW 2025 και το πάνελ “Innovating our Way to New Models of Leadership”
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Τετάρτη 14/05 στα περίπτερα.
**Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος