Εύη Πετρίδου: «Είναι μια διαρκής προσπάθεια το να αλλάξουμε την κουλτούρα γύρω από τις μαθησιακές δυσκολίες»

Εύη Πετρίδου: «Είναι μια διαρκής προσπάθεια το να αλλάξουμε την κουλτούρα γύρω από τις μαθησιακές δυσκολίες»
Η ιδρύτρια της startup που προσπαθεί να δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μίλησε στο Fortune Greece.

Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά να αγκαλιάζονται και να αντιμετωπίζονται ως κάτι φυσιολογικό. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει την Cubers, μια πρωτοποριακή Startup που φιλοδοξεί, να στηρίξει τις οικογένειες που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν φαινόμενα μαθησιακών δυσκολιών. Με πολλή αγάπη και μεράκι, οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την εν λόγω πρωτοβουλία, έχουν δημιουργήσει έναν χώρο όπου γονείς, εκπαιδευτικοί, εξειδικευμένοι επαγγελματίες και παιδιά μπορούν να συναντηθούν, για να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες, γνώσεις και επιτεύγματα.

Η Εύη Πετρίδου παρουσιάζει στο Fortune Greece την διαδραστική e-πλατφόρμα, καθώς επίσης και τις στοχευμένες κοινωνικές δράσεις που συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Κα Πετρίδου, τι ακριβώς είναι η cubers και ποια η προσωπική ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτή;

Ένα παιδί! Ένα παιδί από το άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες. Αναγκάστηκα να το αντιμετωπίσω. Να σταθώ δυνατή και ψύχραιμη και να αγκαλιάσω το πρόβλημα χωρίς ενοχές. Να μάθω τι συμβαίνει, τι πρέπει και τι μπορώ να κάνω. Διδάχθηκα πολλά. Ευαισθητοποιήθηκα ενεργά. Δεν περιορίστηκα στον προσωπικό μου χώρο. Δεν κλείστηκα στον εαυτό μου. Θέλησα να μιλήσω και να βοηθήσω και άλλους που βρέθηκαν ή βρίσκονται στην ίδια θέση. Διαπίστωσα ότι δεν είμαι μόνη, καθώς και την προθυμία κι άλλων οικογενειών να μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία. Την ανάγκη τους να δημιουργήσουν μια κοινότητα και να αναπτύξουν το αίσθημα του ανήκειν. Μαζί ανακαλύψαμε την δύναμη της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της προσφοράς.

Η «Cubers» είναι το …παιδί αυτού του αισθήματος. Μια καινοτόμα start-up που θέλει να γίνει το σημείο συνάντησης όλων των οικογενειών που αντιμετωπίζουν το σοβαρό ζήτημα των μαθησιακών δυσκολιών και το σημείο αφετηρίας για την απόκτηση γνώσης και για την ανάληψη δράσης. Το μήνυμα μας είναι «ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!». Γιατί όταν γνωρίζουμε ορίζουμε και τα επόμενα στοχευμένα μας βήματα. Όραμα μας είναι να …ορίσουμε την Cubers ως το σημείο αναφοράς στον χώρο των μαθησιακών δυσκολιών. Πρακτικά αυτό πραγματώνεται μέσω μιας μοναδικής διαδραστικής e-πλατφόρμας και ολοκληρώνεται με στοχευμένες κοινωνικές δράσεις. Αξιοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας ανθρωποκεντρικά. Δημιουργεί ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον όπου γονείς, εκπαιδευτικοί, εξειδικευμένοι επαγγελματίες και παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή για να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες, γνώσεις, επιτεύγματα και χρήσιμες συμβουλές.

Ποιος είναι ο στόχος της σύστασής της, αλλά και το κεντρικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την εν λόγω πρωτοβουλία;

Θα πλησιάσουμε τον στόχο μας, όσο μας πλησιάζει ο κόσμος. Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι κάθε άτομο, ανεξαρτήτως των προκλήσεων με τις οποίες μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπο, έχει τη δυνατότητα να λάμψει. Αυτό είναι καταληπτό κοινωνικό μήνυμα που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που η κοινωνία βλέπει και προσεγγίζει το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών. Είναι μια διαρκής προσπάθεια να αλλάξουμε την κουλτούρα γύρω από τις μαθησιακές δυσκολίες. Να αναδείξουμε την πολυμορφία της ανθρώπινης νοημοσύνης και να προωθηθεί μια πιο συμπεριληπτική εκπαιδευτική προσέγγιση, που αντανακλά τις βαθύτερες πεποιθήσεις της ομάδας μας για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ενσυναίσθηση και την αξία κάθε ανθρώπου.

Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια σε ισραηλινό όμιλο και συναναστρεφόμενη με start ups, πώς αυτή η εμπειρία έχει συμβάλει στη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης; Τι είδους επιχειρηματικό μοντέλο υιοθετείτε;

Η προηγούμενη εμπειρία μου σε πολυεθνικό όμιλο με επίκεντρο την ανάπτυξη εταιρειών start-up, καθώς  και η τωρινή εργασιακή μου απασχόληση στο πλευρό του σημαντικού μέντορα και angel investor Αργύρη Κανινή, γνωστού για το success story του με την Microsoft, μου έδωσαν τη γνώση, τις δεξιότητες και τη δύναμη  ώστε να τις μετουσιώσω σε προσφορά προς στο κοινωνικό σύνολο. Τα δύο αυτά ορόσημα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία αυτή για να υπάρχει σήμερα η ομάδα, μας «Cubers».

Οι βασικοί πυλώνες του επιχειρηματικού μοντέλου της Cubers βασίζονται στην ανάπτυξη και λειτουργία της διαδραστικής e-πλατφόρμας υποστήριξης οικογενειών, στη δημιουργία διαδικτυακής κοινότητας, στην ανάπτυξη δικτύου ειδικών επιστημόνων, στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών/κοινωνικών δράσεων και στη διοργάνωση εκδηλώσεων για επιχειρήσεις (corporate packages) στο πλαίσιο προγραμμάτων βιωσιμότητας ESG.

Η «Cubers» κατάφερε να ξεχωρίσει σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν 1.600 εταιρείες και να μπει υπό τη σκέπη της θερμοκοιτίδας ΘΕΑ του ΕΒΕΑ. Τι είδαν σε εσάς;

Η «Cubers» έλαβε θερμή υποδοχή και κατάφερε να διακριθεί και να ενταχθεί στους κόλπους της Θερμοκοιτίδας Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων – Θ.Ε.Α. Επίσης, ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα Microsoft for Startups.

Αυτό που διέκριναν σε εμάς θεωρώ πως είναι το πάθος μας, η αλήθεια μας, η αποφασιστικότητά μας, η αφοσίωσή μας, η πίστη μας στο όραμά μας,  για την προαγωγή ενός πιο φιλικού  και ανθρώπινου περιβάλλοντος, όπου δε θα χρειάζεται να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Γιατί πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία άργησε να αγκαλιάσει αυτή την κοινωνική ομάδα; Εξακολουθούν να υπάρχουν ταμπού;

Είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στην κατεύθυνση της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της αναγνώρισης των αναγκών των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες σε κοινωνικό και όχι μόνο επίπεδο. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν βοηθήσει στην προώθηση της συμπερίληψης και στήριξης των ομάδων αυτών.

Ωστόσο, παραμένει αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προώθηση της κοινωνικής αποδοχής, καθώς δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο να σπάσουν τα στερεότυπα που αποτελούν εμπόδιο για τους γονείς τόσο στο να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα, όσο και στο να αναζητήσουν λύσεις.

Bullying, αλόγιστη χρήση των social media, σχολική παραβατικότητα – εγκληματικότητα είναι φαινόμενα που συναντώνται, δυστυχώς, και στα ελληνικά σχολεία. Με ποιο τρόπο η Cubers συμβάλλει στην εξάλειψή τους;

Με την γνώση! Η έγκυρη πληροφόρηση, οι στοχευμένες δράσεις (ημερίδες, workshops, webinars κ.α.), η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων (forum, e-platforma), τα εκπαιδευτικά προγράμματα (σχολές γονέων), η συνεχής έρευνα για καινοτόμες προτάσεις και λύσεις επιδρούν αποτελεσματικά στην πρόληψη και εξάλειψη των φαινομένων αυτών.

Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο; Που έχουν γίνει βήματα προόδου και που πιστεύετε έχουμε μείνει πίσω;

Η κοινωνία μας και το κράτος έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα και γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες για την αναζήτηση λύσεων. Ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, δεν έχουμε καταφέρει να εξαλειφθούν πλήρως τα στερεότυπα και οι διακρίσεις. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία χρειάζεται να συνεχίσει να προοδεύει ως προς την κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ παράλληλα να τα στηρίξει βοηθώντας τα συστηματικά και με μεθοδικότητα να αναπτυχθούν και να γίνουν αναπόσπαστο τμήμα του κοινωνικού συνόλου.

Ποια τα άμεσα σχέδιά σας; Υπάρχουν στα σκαριά συνεργασίες με άλλους φορείς και επιχειρήσεις;

Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διαδικτυακή ομάδα στα social media που ονομάζεται “Κοινότητα Υποστήριξης Μαθησιακών Δυσκολιών Cubers”, όπου κάθε Παρασκευή στις 11:00 π.μ. ειδικοί του χώρου, αναπτύσσουν θεματικές ενότητες από διαφορετικό πρίσμα ανάλογα με την εξειδίκευση τους και απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η ενδυνάμωση και η διεύρυνση αυτής.

Επίσης, στοχεύουμε στη δημιουργία νέων συνεργασιών με φορείς, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που μοιράζονται το ίδιο όραμα, με απώτερο σκοπό να προσφέρουμε χρήσιμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες πανελλαδικά και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη συμπερίληψη. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τρεις επιτυχημένες κοινωνικές δράσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είμαστε σε επικοινωνία με μεγάλους Δήμους της Αττικής και εκπαιδευτήρια για πραγματοποίηση νέων στοχευμένων δράσεων με θέμα τη σχολική παραβατικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό. Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία μας, καθώς βρίσκεται σε έξαρση.

Ωστόσο εκτιμάμε σαν Cubers ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, γιατί το εγχείρημα μας είναι ένα συνεχώς ανατροφοδοτούμενο εγχείρημα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις της κοινωνίας, για αυτό και εμείς μελετάμε και ακολουθούμε το εξωγενές περιβάλλον έτσι ώστε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες υπηρεσίες.