Γιάννης Καντώρος (INTERAMERICAN): «Οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Γιάννης Καντώρος (INTERAMERICAN): «Οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα 2016 και τους στόχους για το 2017. στη συνέντευξη τύπου της Interamerican. Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλος της εταιρείας και με ποιον τρόπο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Παρούσα στις εξελίξεις, με σαφή προσανατολισμό και διάθεση για διαρκή εκσυγχρονισμό, η διοίκηση της INTERAMERICAN εδώ και μισό αιώνα πρωτοπορεί ανοίγοντας το δρόμο για τις υπόλοιπες εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου.

Επενδύοντας στην καινοτομία, στους ανθρώπους καθώς και στις φρέσκιες ιδέες, ο οργανισμός κάνει στροφή 180 μοιρών, ανανεώνει το επιχειρηματικό του μοντέλο και προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα.

Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, μιλά στο Fortune Greece για τις αλλαγές που φέρνει η πανδημία στο ασφαλιστικό σκηνικό, σχολιάζει τις εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον και παρουσιάζει τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό  της INTERAMERICAN, η εταιρική κουλτούρα της οποίας στηρίζεται στη λογική του Doing Well by Doing Good.

Κύριε Καντώρο, τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει δεχτεί ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η δεκαετής ύφεση, η ταχύτατη μετάβαση στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και η πανδημία έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα;

Θεωρώ ότι υπάρχει θετική προοπτική για τις επιχειρήσεις, αλλά από μια νέα αφετηρία, με ρεαλιστική προσέγγιση και διευρυμένη κοινωνική αντίληψη, που ξεπερνά την επίτευξη των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων. Είναι προφανές ότι απαιτείται ένα κοινό όραμα για την ευημερία, που να εμπνέει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινότητες και να πείθει τους πολίτες.

Κοινοί προσανατολισμοί των επιχειρήσεων, όπως είναι οι παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Ο.Η.Ε. μπορούν να μας οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης. Γεωπολιτικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις αποτελούν κίνδυνο που όταν επέλθει, δεν αφήνει περιθώρια για θετικές προσδοκίες. Εκεί, όλοι χάνουν: η κοινωνία, η οικονομία, οι επιχειρήσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ανησυχεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα, επειδή μας ξεπερνάει στο επίπεδο του ελέγχου, καθώς δημιουργούνται συνθήκες που δεν είναι διαχειρίσιμες.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ποιος ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις που είναι κοινωνικά ευσυνείδητες και λειτουργούν ως πρωτοπόροι δείχνοντας το δρόμο και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου; Πόσο ρεαλιστική είναι η επίτευξη μεγάλων Στόχων, όπως τα SDGs;

Θα έλεγα ότι είναι εφικτή στη βάση κοινών αρχών και δεσμεύσεων. Ο Ο.Η.Ε. για παράδειγμα, αναπτύσσει συνεχώς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί έναν ισχυρό θεσμικό πόλο αναφοράς. Οι τήρηση των Δέκα Αρχών του Global Compact είναι ένας οδηγός που μπορεί να ενώσει δυνάμεις. Εδώ, υπάρχει μια καθαρή γραμμή θωράκισης για την αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων, στο πνεύμα μιας ευρύτατης συνεργασίας.

Οι κοινές δεσμεύσεις για χρηστή διακυβέρνηση, για στρατηγικές, πολιτικές και λειτουργίες που βασίζονται σε αξίες όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους stakeholders, μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Μόνον έτσι μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, με όρους υπευθυνότητας στην πράξη.

Κατά πόσο οι επιχειρήσεις αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας; Είναι ανοιχτές στο να λάβουν τα μηνύματα των πολιτών-καταναλωτών και να ανταποκριθούν σε αυτά;

Μέσα από μια σταθερή ανάγνωση των συμπεριφορών και συστηματική ανάλυσή τους, μπορούμε να μάθουμε πολλά. Βλέπουμε αλλαγές στην κατανάλωση, στην αποταμίευση, στις συναλλαγές που γίνονται ψηφιακές κ.λπ. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» όπου το έλλειμα προσδοκιών και αισιοδοξίας, λόγω κρίσης, αδρανοποιεί τους ανθρώπους και πλήττει τη διάθεση για δημιουργία και παραγωγικότητα.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό να αναφέρω ότι στο World Happiness Report του ΟΗΕ, σύμφωνα με στοιχεία πριν την πανδημία, η χώρα μας βρισκόταν στην 77η θέση, μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών κρατών και λίγο πιο πάνω από άλλες βαλκανικές χώρες. Αυτό, οφείλουμε να το αλλάξουμε για τους Έλληνες.

Στην INTERAMERICAN, έχουμε ορίσει ως αποστολή μας «να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ασφαλείς, περισσότερο και καλύτερα». Στην εταιρεία μας, υπολογίζουμε ιδιαίτερα στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών για να είναι η Ελλάδα όπως τη θέλουμε: ισχυρή και με ευρωπαϊκό πρόσωπο.

Χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη βάση παραγωγικά, πέρα από τον τουρισμό

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό σκηνικό στη χώρα;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συστημική κρίση. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι για να έχουμε προοπτική θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές εκτιμήσεις για τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης, αλλά και για τη σύνδεση της πραγματικής οικονομίας με τα μέτρα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και τις νομισματικές πολιτικές. Βλέπουμε τώρα ένα γενναιόδωρο «μαξιλάρι», υπάρχει σημαντική κοινοτική χρηματοδοτική υποστήριξη. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το χρέος, το ενδεχόμενο ενός υπερ-πληθωρισμού.

Στη χώρα μας, έχουμε μακροπρόθεσμους περιορισμούς στα δημοσιονομικά μας. Βέβαια, είναι ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις των οίκων για ενισχυμένο πιστοληπτικό προφίλ. Ταυτόχρονα όμως, είναι προφανές πως χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη βάση παραγωγικά, πέρα από τον τουρισμό, όπου διαθέτουμε την κληρονομιά των μνημείων και του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος. Δίπλα στις υπηρεσίες, που αποτελούν δυσανάλογα τη μεγαλύτερη πηγή τροφοδοσίας της οικονομίας, χρειαζόμαστε ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, μετά από μια πολυετή περίοδο αποβιομηχάνισης.

Ποια θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διοίκηση της INTERAMERICAN;

Κοινός παρονομαστής των στρατηγικών επιλογών είναι η πρόκληση της αλλαγής, με γνώμονα την έγκαιρη προσαρμογή στις εξελίξεις. Αυτό πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διατήρηση της επιχειρησιακής ζωτικότητας στο παρόν, δηλαδή χωρίς να χάνεται ο βηματισμός του οργανισμού. Στις αλλαγές, πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση της ικανότητας του οργανισμού να ανταποκρίνεται με συνέχεια και αποδοτικότητα, με ελαχιστοποίηση του ρίσκου.

Στην εταιρεία μας, η έννοια του Μετασχηματισμού είναι καθοριστική και υλοποιείται σε δύο άξονες. Πρώτον, στις λειτουργίες με τη δυναμική ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεύτερον, στην οργάνωση διοικητικά και δομικά με νέα αντίληψη για τον τρόπο εργασίας.

Βλέπω ως μεγάλη πρόκληση την κατάλυση των παραδοσιακών ορίων στους επιχειρηματικούς τομείς. Αφενός, απαιτείται η εξειδίκευση σε εκείνα που μπορείς να αναπτύξεις και να κάνεις καλύτερα από τους άλλους, κερδίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφετέρου εξίσου σημαντική είναι και η αναζήτηση συνεργασιών που μπορούν να σου προσθέσουν δυνατότητες που δεν διαθέτεις.

Στις προκλήσεις έρχονται να προστεθούν και οι αναδυόμενοι μεγάλοι κίνδυνοι. Ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση κινδύνων, η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης είναι καθοριστική. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή, που εγκυμονεί κρίσεις με πολλές εκφάνσεις. Βλέπουμε σήμερα πως ένα απροσδόκητο γεγονός έχει, πλέον, αυξημένες πιθανότητες. Η πανδημία είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς δείχνει πως υπάρχουν μεγάλες ασυνέχειες στην «κανονικότητα». Σε τέτοιες συνθήκες, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πείτε μας δύο λόγια για την ανθρωποκεντρική κουλτούρα που διέπει τον οργανισμό σας;

Για τους πελάτες, επιδιώκουμε να αντιλαμβανόμαστε τις εξελισσόμενες ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές. Εργαζόμαστε, δηλαδή, για τη μετάβαση από έναν «τεχνοκρατικό» σε έναν «ζωντανό» οργανισμό.

Το μάθημα που έχουμε πάρει κατά την υγειονομική κρίση, επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύαμε όταν δημιουργήσαμε πριν αρκετά χρόνια τη direct ασφάλιση μέσω της Anytime, που υπήρξε προπομπός των ψηφιακών υπηρεσιών ασφάλισης από το Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο digital στην καθημερινότητά τους και η δημιουργικότητα, η ταχύτητα και η ευελιξία μας πρέπει να ακολουθούν τις συνήθειές τους. Μια ασφαλιστική εταιρεία σήμερα είναι απαραίτητο να δίνει πρόσβαση στους πελάτες της σε ταχύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση, σε κάθε σημείο επαφής (touchpoint), διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η ψηφιακή ετοιμότητα της εταιρείας ήταν καθοριστική για την επάρκεια και την εξ αποστάσεως υποστήριξη των πελατών μας. Έτσι, δώσαμε την απόλυτη ψηφιακή δυνατότητα και στους συνεργάτες μας του δικτύου πωλήσεων να λειτουργούν απρόσκοπτα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών μας δίνει, επιπλέον, την ευκαιρία να προσφέρουμε νέες εμπειρίες στους πελάτες μας.

Στην εταιρεία έχουμε, ήδη, αναπτύξει λύσεις ψηφιοποίησης σε κάθε επίπεδο – από την απλοποίηση προϊόντων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών μέχρι τον εμπλουτισμό υπηρεσιών, στοχεύοντας στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και στη μείωση του κόστους.

Οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά

Σας ανησυχούν οι αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο εργασιακό περιβάλλον; Πώς προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα;

Έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στηρίζεται στην προσέλκυση και ανάπτυξη ταλαντούχων νέων οι οποίοι θα διαθέτουν ικανότητες μελλοντικής απόδοσης, ώστε να μας οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο. Το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν είναι ψηλά σε θέση προτίμησης για τους νέους, μεγαλώνει την πρόκληση για εμάς να κάνουμε την INTERAMERICAN εξαιρετικά ελκυστικό εργοδότη.

Ο οργανωτικός Μετασχηματισμός είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται φέτος. Λιγότερη ιεραρχία, περισσότερη ομαδική εργασία και συμμετοχή, μια σύνθεση ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά αλλά αναπτύσσονται με κοινές φιλοδοξίες και στόχους, είναι τα χαρακτηριστικά του τρόπου εργασίας για την επόμενη ημέρα. Μας ενδιαφέρει η προσωπικότητα, δεν εργαλειοποιούμε τους ανθρώπους.

Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που να δίνει στους εργαζομένους μας την ελευθερία να λειτουργούν ενεργητικά, να μαθαίνουν μέσα από τις δοκιμές.

Υγεία και οικονομία είναι δυο έννοιες αλληλένδετες. Πόσο επηρέασαν η πανδημία την παραγωγικότητα και τις οικονομικές επιδόσεις του ασφαλιστικού κλάδου και της εταιρείας σας;

Η ασφαλιστική βιομηχανία ακολουθεί φυσικά, ως τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την πορεία του ΑΕΠ. Επομένως, η φετινή χρονιά για την αγορά μας χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος, κοντά στο 5%. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι σε μεγάλης σημασίας ζητήματα για την κοινωνική ευημερία η ιδιωτική ασφάλιση έχει ρόλο, που μπορεί να μεγαλώσει αν αναπτυχθούν μοντέλα συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στην INTERAMERICAN, χάρη στην προσαρμογή και τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας σε κάθε λειτουργία και βέβαια στον εμπορικό τομέα, καταφέραμε να κρατήσουμε οριακά βελτιωμένες τις επιδόσεις μας σε παραγωγή ασφαλίστρων καθώς και σε κερδοφορία, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019. Αυτό το επίτευγμα, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση του σχεδίου για τον Μετασχηματισμό και να είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή στην «κανονικότητα».