Γιάννης Κωνσταντάτος: Τα πολλαπλά οφέλη της επένδυσης στο Ελληνικό
- 13/07/2025, 11:38
- SHARE

Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης μιλάει για τις προκλήσεις της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού και τα σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Οι προοπτικές, οι προκλήσεις και το μεγάλο τοπίο των επενδύσεων, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που θίγει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο ίδιος αναφέρεται εκτενώς στις διεκδικήσεις από πλευράς του Δήμου, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο καλής πίστης και συνεννόησης με τη LAMDA Development, δεδομένης της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, φέρνοντας σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Είστε ο άνθρωπος που διοικεί την πόλη, στην οποία αναπτύσσεται η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού. Τι προσδοκάτε και τι έχετε αποκομίσει ήδη από αυτή την επένδυση;
Πριν γίνει η επένδυση, θα πρέπει να θυμηθούμε τι είχαμε μπροστά μας το 2014, όταν έγιναν οι εκλογές και αναλάβαμε τη δημαρχία. Η ιστορία του τόπου είναι βαριά. Οι άνθρωποι που ήταν μέσα στο αεροδρόμιο, για δεύτερη φορά επί Μεταξά εκτοπίστηκαν και έχασαν τα σπίτια τους για να γίνει το αεροδρόμιο. Έκτοτε και μετά από πολλές αλλαγές που έγιναν στην περιοχή, ο Δήμος Ελληνικού, αλλά και αυτός της Αργυρούπολης, ήταν αλληλένδετοι με το αεροδρόμιο. Ο Δήμος Ελληνικού εισέπραττε από το αεροδρόμιο όποια τέλη υπήρχαν, από κλήσεις έως και τέλη διαφήμισης, χωρίς να έχει κανένα άλλο οικονομικό έσοδο. Και ενώ το αεροδρόμιο αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας και είδαμε άλλες περιοχές να μεγεθύνονται – όπως το Φάληρο, η Γλυφάδα, ο Άλιμος – το Ελληνικό έμεινε πίσω, γιατί ούτε μαρίνα μπορούσε να αποκτήσει, ούτε παραλία, ούτε οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δράση. Εν τέλει, μετά την αποχώρηση του αεροδρομίου, ο χώρος έμεινε επί σειρά ετών αναξιοποίητος, παρά τις όποιες συζητήσεις και προθέσεις αξιοποίησης.
Στην πορεία ήρθε η πρόταση που ανέφερε ότι θα γίνει η ανάπτυξη στο Ελληνικό. Εμείς, ως παράταξη βγήκαμε προεκλογικά το 2014 και είπαμε «ναι» στην επένδυση, αλλά υπό προϋποθέσεις. Εκεί τοποθετείται πλέον και το όραμά μας, το οποίο προέβλεπε να έρθουν σοβαροί επιχειρηματίες που θα φέρουν ανάπτυξη, αλλά και θα δώσουν αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Θέσαμε στο τραπέζι τις διεκδικήσεις μας και καταφέραμε αρκετά. Από το 2021, όταν ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, εισπράξαμε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΑΠ και τα τέλη των οικοπέδων, χρήματα, τα οποία διατέθηκαν στον προϋπολογισμό του Δήμου το 2024, χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.
Πέρα από το οικονομικό όφελος, υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με τον επενδυτή και ως αποτέλεσμα, υλοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις, όπως το κτίριο ΑμεΑ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, προσφέροντας τη δυνατότητα προπόνησης σε περισσότερα από 300 παιδιά. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία σειρά από κινήσεις, όπως το δημοτικό κτηνιατρείο, το δημοτικό φυσιοθεραπευτήριο, πλατείες, παιδικές χαρές και πάρκα. Αυτές οι επενδύσεις αποτέλεσαν μέρος μίας συμφωνίας μεταξύ Δήμου και επενδυτή, με τη λογική ότι η επένδυση θα πρέπει να αφήνει και κάτι πίσω για την τοπική κοινωνία. Όλο αυτό το όραμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ακολουθεί το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και η χρηματοδότηση ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για τη μελέτη του νέου δημαρχείου της πόλης.
Όταν ανέλαβα Δήμαρχος το 2014, η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας του Δήμου ήταν περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, με βάση την τελευταία αποτίμηση αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι, όμως, όλα τόσο ρόδινα όσο τα περιγράφετε;
Εν αντιθέσει με τους όμορους Δήμους, ο Δήμος Αργυρούπολης είχε εντός του αεροδρομίου πάνω από 100 δομές – συλλόγους. Όλες αυτές οι δομές μεταφέρθηκαν χωρίς αντιρρήσεις από πλευράς του Δήμου και χωρίς προσφυγές. Οι όποιες αντιδράσεις και προσφυγές προέρχονται από όσους θέλουν να κάνουν θόρυβο και να προκαλέσουν εντυπώσεις. Το δεύτερο αρνητικό είναι ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την όχληση που προκαλείται από τις εκσκαφές και τη σκόνη που δημιουργείται. Είναι προφανές πως όταν σκάβεται μία πόλη από τη μία άκρη σε άλλη, θα υπάρχει αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορώ να εμποδίσω τις μπετονιέρες και τους εργαζόμενους να εισέλθουν, όταν πραγματοποιείται μία τόσο μεγάλη επένδυση. Οι πολίτες αυτή τη στιγμή υφίστανται νέα δεδομένα στην καθημερινότητά τους, δεδομένου ότι το 90% του έργου υλοποιείται εντός των ορίων του Δήμου μας. Οι κάτοικοι είδαν στο πλαίσιο διευθέτησης του ρέματος της Αγίας Παρασκευής να αποψιλώνονται εκατοντάδες δέντρα. Για ένα έργο που είναι αναγκαίο προς αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν τη γειτονιά τους να αλλάζει. Και εκεί που έβλεπαν ένα πράσινο τοπίο, βγαίνοντας στο μπαλκόνι τους, πλέον βλέπουν ένα εργοτάξιο. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο σε συνεργασία με τους επενδυτές προσπαθούμε να διαχειριστούμε.
Ποια είναι αυτή τη στιγμή τα έργα προτεραιότητας για τον Δήμο;
Πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το νέο κέντρο Υγείας του Δήμου στο σημείο που βρίσκεται το σημερινό δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο θα λειτουργήσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, στο Ελληνικό. Φιλοδοξούμε να έχουμε στη διάθεσή μας τα πρότυπα δημοτικά ιατρεία, με τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας, αλλά και του εν λόγω ακαδημαϊκού ιδρύματος. Στα επόμενα έργα είναι το αθλητικό κέντρο στην Παραλία του Ελληνικού, αλλά και η ολοκλήρωση της παραλίας στον Άγιο Κοσμά, την οποία επίσης διαμορφώνει ο επενδυτής του Ελληνικού και για την οποία προσέφυγαν οι συνάδελφοι Δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου. Είμαστε ένας Δήμος χωρίς παραλία και αναγκαζόμαστε να μετακινούμε τους λουόμενους εκτός των ορίων μας για να κάνουν το μπάνιο τους.
Στα προσεχή έργα είναι το νέο δημαρχείο που θα κατασκευαστεί δίπλα στο κτίριο ΑμεΑ επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και εντός του χώρου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Η μελέτη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρος Σαμαράς και Συνεργάτες και αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο. Τη μελέτη χρηματοδοτεί με τη μορφή της δωρεάς ο Σπύρος Λάτσης και είναι ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρώ ότι το νέο κτίριο θα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά δημαρχεία στη νότια Αθήνα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη συνεργασία του Fortune Greece.
Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου