Γιάννης Φωστηρόπουλος: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έξυπνες και σύγχρονες πόλεις με κοινωνικό χαρακτήρα»

Γιάννης Φωστηρόπουλος: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έξυπνες και σύγχρονες πόλεις με κοινωνικό χαρακτήρα»

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, μιλάει στο White Paper για το μεγάλο «στοίχημα» της βιώσιμης ανάπτυξης στον νότιο τομέα της Αττικής, που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος με υποδέχθηκε στο γραφείο του, με ειλικρινή διάθεση να μιλήσει όχι μόνο για την περιοχή του, αλλά για όλα όσα αλλάζουν στον νότιο τομέα της Αττικής. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει με αγάπη για το Παλαιό Φάληρο, που χαρακτηρίζει ως μια ιστορική περιοχή με στρατηγική σημασία, ενώ προτάσσει την ανάγκη, η Αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί, να εξελιχθεί και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη, δημιουργώντας τις «έξυπνες» πόλεις του σήμερα που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη.

Η τελευταία δεκαετία στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου υπήρξε περίοδος πολυεπίπεδης αναμόρφωσης. Ποια θα ξεχωρίζατε ως τα βασικά ορόσημα της δικής σας θητείας από το 2019 έως και σήμερα;

Αρχικά, να επισημάνω ότι όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν, αλλά βρήκαμε εργαλεία να αξιοποιήσουμε, καθώς και έργα και υποδομές, που είχαν ήδη προχωρήσει. Φυσικά, εντοπίσαμε και παραλήψεις που προσπαθούμε να διορθώσουμε, καθώς το Παλαιό Φάληρο είναι μια πυκνά δομημένη πόλη, η οποία χρειάζεται επιπλέον χώρους για πάρκα, πλατείες και σημεία καταφυγής, ώστε να μπορεί να ανασάνει. Οι βασικές μας προτεραιότητες για τον Δήμο περιλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς. Πρόκειται για τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομούμε μια πόλη αντάξια των προσδοκιών μας. Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα, όπως η ανάπλαση του Φλοίσβου, που θα δημιουργήσουν νέους χώρους πρασίνου και αναψυχής, ενισχύοντας την οικολογική και αισθητική όψη της περιοχής μας.

Μπορείτε να μας περιγράψετε συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου;

Αν ξεκινήσουμε από τα ανατολικά, από το ρέμα της Πικροδάφνης, ένα από τα σημαντικότερα έργα είναι η οριοθέτησή του. Το ρέμα αυτό ενώνει την Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο με το ορεινό σύμπλεγμα του Υμηττού. Εκεί, λοιπόν, ξεκινάει η περιοχή Έδεμ, η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εστιατόριο με ιστορία 100 ετών, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από εκεί ξεκινάει η ανοιχτή και ελεύθερη παραλία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Στην επονομαζόμενη Αττική Ριβιέρα, είμαστε ο μόνος Δήμος όπου όλο το κομμάτι της ακτογραμμής με άμμο είναι ανοιχτό και ελεύθερο για τον κόσμο. Το μόνο που ζητάμε από τους επισκέπτες είναι να το σεβαστούν.

Σε ποια φάση βρίσκεται η ανάπλαση του Φλοίσβου και ποιες βελτιώσεις αναμένετε να φέρει στην περιοχή;

Η ανακατασκευή του Φλοίσβου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πολιτιστική ταυτότητα του Παλαιού Φαλήρου και φέρνει ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης στο προσκήνιο. Ο Φλοίσβος δεν είναι απλά ένα κτίριο. Αποτελεί σύμβολο ιστορίας, μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς για το Παλαιό Φάληρο και την Αττική. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρης ανακαίνιση από τα θεμέλια και ακριβώς δίπλα θα κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ 400 θέσεων, όπως προανέφερα, για το οποίο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες. Έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητούνται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ με βάση τις τελικές εκτιμήσεις.

Στην ανάπλαση του Φλοίσβου πρέπει να προσθέσουμε συμπληρωματικά και το έργο της Περιφέρειας για τον ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο της παραλιακής.

Το μεγάλο αυτό έργο εντάσσεται στον νότιο παραλιακό άξονα, όπου ετοιμάζεται ο ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος της παραλιακής, ένα έργο της Περιφέρειας Αττικής μήκους 18 χλμ.. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ολοκληρωμένη γραμμική μελέτη που θα αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές. Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τα ρεύματα της θάλασσας λόγω των έργων της μαρίνας Αλίμου και του Κηφισού, έχουν δημιουργήσει μία παραλία στο Παλαιό Φάληρο, που σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 40-50 μέτρα. Αυτό το πλάτος πρέπει να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών.

Πώς εντάσσεται ο δήμος και ποιο ρόλο θα παίξει εντός του ευρύτερου πλαισίου του σχεδίου «Αθηναϊκή Ριβιέρα»;

Είναι ένα σχέδιο μεγαλόπνοο και εξαιρετικά σημαντικό, στο οποίο όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα. Είναι ήδη σε λειτουργία το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ προχωράει το Ellinikon. Παράλληλα δημιουργείται το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το «Αέναον», ένα έργο συνολικής έκτασης 541 στρεμμάτων, που αναμένεται να αναβαθμίσει πλήρως το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Όλα αυτά μπορούν να ενοποιηθούν και να γίνουν κάτι σπουδαίο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής, αλλά και για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου αναφέρετε ποιο είναι το στρατηγικό σας πλάνο για τον Δήμο.

Πολύ πρόσφατα περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο μια συνεργασία με μια συστάδα επιχειρήσεων, τις «Πλειάδες», με στόχο να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη και πιο σύγχρονη. Ό,τι καινοτόμο υπάρχει θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών και θα πάρουμε ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης του. Παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις, γιατί αυτό επιφέρει οικονομική μόχλευση στην περιοχή. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ναυτιλία, καθώς ο κλάδος έχει σημαντικές εταιρείες με τις οποίες τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Προσπαθούμε να έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία και να τους δείξουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι η «Ψωροκώσταινα».

Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι οι «βλαχοδήμαρχοι», αλλά σύγχρονοι άνθρωποι που αγαπούν τις πόλεις τους και μπορούν να συνδυάσουν το δημόσιο όφελος μέσα από τη συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη συνεργασία του Fortune Greece.

Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου