Λίλιαν Νεκταρίου (Coca-Cola Hellas): Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Λίλιαν Νεκταρίου (Coca-Cola Hellas): Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα
H γενική διευθύντρια της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα κάνει πράξη τον νέο σκοπό της Coca-Cola παγκοσµίως και εξηγεί γιατί το 2019 είναι χρονιά-ορόσηµο.

Συνάντησα για πρώτη φορά από κοντά τη Λίλιαν Νεκταρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, τον Σεπτέµβριο του 2018. Εκεί η Coca-Cola είχε στήσει ένα από τα µεγαλύτερα περίπτερα, µε αφορµή το γεγονός ότι η Αµερική ήταν η τιµώµενη χώρα της ΔΕΘ, και παρουσίαζε στους επισκέπτες τα νέα προϊόντα της, που τη µετατρέπουν σ’ αυτό που παγκοσµίως χαρακτηρίστηκε «Τotal Beverage Company», καθώς και τη νέα στρατηγική της, η οποία βάζει όσο ποτέ άλλοτε στο επίκεντρο την καινοτοµία. Η γενική διευθύντρια της εταιρείας έκανε από το βήµα της έκθεσης ξεχωριστή αναφορά στο πρόγραµµα «Zero Waste Future» για ένα µέλλον στο οποίο τίποτε δεν πάει χαµένο, το οποίο άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και έγινε παγκόσµιο case study για την Coca-Cola.

Αυτήν τη φορά το ραντεβού δόθηκε στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία της Coca-Cola Hellas, σε µια επίσης ιδιαίτερη στιγµή για τη µάρκα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς συµπληρώνει 50 και 100 χρόνια ζωής, αντίστοιχα. Η χρονιά είναι ορόσηµο για την Coca-Cola, όπως µου αναφέρει η Λίλιαν Νεκταρίου, η οποία δεν θα µπορούσε να λείπει από τη νέα λίστα του Fortune για τις πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις. Άλλωστε κλήθηκε από το 2016 να κάνει πράξη και στη χώρα µας τη νέα παγκόσµια στρατηγική της Coca-Cola − µια προσέγγιση που βάζει τις εταιρείες στο ίδιο πλευρό µε τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, εστιάζοντας στις συνέργειες και στον σεβασµό προς το περιβάλλον, µέσω της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονοµίας. Mε σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήµιο σε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήµες, Επικοινωνία και Πολιτισµό, αλλά και στο London School of Economics, όπου έκανε το µεταπτυχιακό της, βάζει έντονα στην εξίσωση της ανάπτυξης της εταιρείας την παράλληλη ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονοµίας.

Δηλώνει ότι η Coca-Cola θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα στη νέα της σελίδα µετά την κρίση, εµφανίζεται αισιόδοξη γιατί πιστεύει κυρίως στην αντοχή και στις ιδέες των Ελλήνων και, τέλος, αναφέρεται στο νέο όραµα της εταιρείας παγκοσµίως, αλλά και στην Ελλάδα. Eξάλλου, προκειµένου να φτάσει να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που αναλαµβάνει τον ρόλο της γενικής διευθύντριας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, πέρασε από έξι διαφορετικούς ρόλους µέσα σε δέκα χρόνια.

Κυρία Νεκταρίου, πώς μεταφράζεται το όραμα της Coca-Cola να μετατραπεί σε «Τotal Beverage Company», δηλαδή σε έναν όμιλο που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αναψυκτικών και ροφημάτων που καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Η Coca-Cola εδώ και 133 χρόνια στηρίζεται στο να αφουγκράζεται τις ανάγκες του καταναλωτή και να απαντά σ’ αυτές µε τα προϊόντα της. Έτσι και τώρα βλέπουµε ότι υπάρχει µια εµφανέστατη ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα τα οποία συµβάλλουν σε έναν πιο υγιεινό και ολοκληρωµένο τρόπο ζωής. Δεν πρόκειται για µια παροδική τάση. Αντίθετα, είναι κάτι το οποίο έχει έρθει για να µείνει. Για παράδειγµα, οι άνθρωποι µέσα στην ηµέρα, εκτός από το να απολαµβάνουν στιγµές µε την οικογένειά τους γύρω από ένα τραπέζι, µια συνήθεια µε την οποία είναι άρρηκτα δεµένη για πολλά χρόνια η Coca-Cola, θέλουν να καλύψουν και άλλες ανάγκες, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα και µε την ηλικία.

Εσείς τι απαντάτε ως εταιρεία στις διατροφικές ανησυχίες των καταναλωτών που ζητούν μια ανανεωμένη, πιο υγιεινή ταυτότητα και στα αναψυκτικά. Ζούμε στην εποχή του «πολέμου» κατά της ζάχαρης και των συντηρητικών;

Σίγουρα υπάρχει µεγάλη ανησυχία γύρω από τη ζάχαρη και τα συντηρητικά, στο πλαίσιο της καταναλωτικής στροφής στην υγιεινή διατροφή και σε έναν πιο ολιστικό και φυσικό τρόπο ζωής. Δεν είναι όµως µόνο αυτό, το θέµα είναι πιο σύνθετο. Η Coca-Cola έρχεται να απαντήσει µε µια ευρεία γκάµα προϊόντων, τα οποία, έτσι και αλλιώς, προσφέρει σε πολλές χώρες ανά τον κόσµο. Στην Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια έχουµε αρχίσει µια προσπάθεια για να φέρουµε προϊοντική καινοτοµία, κάτι που είχε λείψει από την αγορά. Αυτό άρχισε συγκεκριµένα το 2017, µε το λανσάρισµα της Coca-Cola Stevia, χωρίς θερµίδες και µε γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Η Coca-Cola χωρίς θερµίδες και µε γλυκαντικό από το φυτό στέβια άρχισε, µάλιστα, από τη χώρα µας το παγκόσµιο ταξίδι της. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει µια προσπάθεια για προϊόντα εµπνευσµένα από την Ελλάδα που ταιριάζουν στις γευστικές προτιµήσεις των Ελλήνων καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό λανσάραµε τη νέα σειρά Schweppes Drops, µε µέντα, µαστίχα και λεµόνι. Τέλος, βγάλαµε στην αγορά το 2018 το Fuze Tea, ένα ιδιαίτερο τσάι χωρίς ζάχαρη και µε λίγες θερµίδες, αλλά και το AdeZ, ένα νέο προϊόν που στηρίζει µια «επανάσταση» βασισµένη στους καρπούς και το οποίο έρχεται να προσεγγίσει τη well-being πλευρά µας. H κατηγορία φυσικών ροφηµάτων αναπτύσσεται γρήγορα και στην Ελλάδα. Αυτά τα προϊόντα έχουν γίνει ήδη περιζήτητα σε πολλές χώρες. Όλες οι παραπάνω ενέργειες δείχνουν τη µεγάλη ευελιξία της Coca-Cola ως µιας παγκόσµιας εταιρείας που µπορεί να απαντήσει στις ανάγκες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η Coca-Cola, προεκτείνοντας την παραπάνω στρατηγική, «κατέβηκε» στο Νταβός με κεντρικό σύνθημα «World Without Waste». Ποιες είναι οι βασικές ενέργειες στις οποίες προχωρά για να κάνει πράξη αυτό το σύνθημα;

Ο CEO της Coca-Cola James Quincey ανακοίνωσε στο Νταβός το όραµα της εταιρείας για έναν κόσµο χωρίς απορρίµµατα, κάτι το οποίο πάει χέρι-χέρι µε το κοµµάτι της καινοτοµίας και της ανάγκης να απαντάµε στις νέες ανάγκες των ανθρώπων. Θέλουµε να βοηθήσουµε στο πολύ µεγάλο θέµα της ρύπανσης του πλανήτη µέσα από µια στρατηγική που εστιάζει στοv σχεδιασµό συσκευασιών ακόµα πιο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως για παράδειγµα οι συσκευασίες µας να περιέχουν 50% ανακυκλωµένο υλικό. Επίσης, για καθεµία συσκευασία που βγάζουµε στην αγορά να συλλέγουµε και να ανακυκλώνουµε άλλη µία µέχρι το 2030. Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουµε συνέργειες και δράσεις µε τις οποίες επιδιώκουµε να επηρεάσουµε τη συµπεριφορά των τοπικών κοινωνιών, ώστε να ενισχυθεί ο ρυθµός ανακύκλωσης. Το πρόβληµα, άλλωστε, ξεκινά από κάθε σπίτι, από κάθε γειτονιά, από τον καθένα µας. Θέλουµε να βοηθήσουµε σε µια αλλαγή συµπεριφοράς και νοοτροπίας.

Πώς νιώθετε που άρχισε από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα «Zero Waste Future», το οποίο στοχεύει στο να εκμηδενίσει τα απορρίμματα στις πόλεις; Γιατί έγινε αυτή η επιλογή και πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία;

Eίναι ένα πρόγραµµα για το οποίο προσωπικά νιώθω πολύ περήφανη. Εµπνευστήκαµε το πρόγραµµα «Zero Waste Future» και επιλέξαµε τη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουµε από την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη µε προοπτική µηδενικών απορριµµάτων για την Coca-Cola σε όλο τον κόσµο. Σ’ αυτό το ταξίδι πολύτιµοι συνταξιδιώτες είναι ο Δήµος Θεσσαλονίκης, που αγκάλιασε µε ενθουσιασµό την πρωτοβουλία µας, και στρατηγικοί συνεργάτες µας όπως η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η οµάδα «The New Raw», δύο Έλληνες αρχιτέκτονες οι οποίοι µέσα από την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης µετατρέπουν το ανακυκλωµένο πλαστικό σε έπιπλα για τη διακόσµηση του αστικού χώρου. Θέλω να πω ότι µε τη δηµοτική Αρχή της πόλης µάς συνδέει το ίδιο όραµα, ενώ πρέπει να τονίσω ότι η Θεσσαλονίκη έχει µέσο όρο ανακύκλωσης µεγαλύτερο από τον µέσο όρο της Ελλάδας. Είναι σηµαντικό µέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να καταλάβουµε όλοι την αξία της κυκλικής οικονοµίας και της ανακύκλωσης. Δεν υπάρχουν σκουπίδια και απορρίµµατα, αλλά υλικά που µπορούν να επαναχρησιµοποιηθούν και να αποκτήσουν δεύτερη ζωή.

Η Coca-Cola σκοπεύει να εξαγάγει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

Για το πρόγραµµα αυτό υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον από Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Όσον αφορά την Ελλάδα, προφανώς θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ένα πρόγραµµα µε υλοποίηση σε βάθος τριετίας, ενώ θα επεκταθεί µε µια σειρά από νέες συνεργασίες και σε άλλους τοµείς το 2019.

Mπορείτε να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Θα µιλήσουµε για παραλίες, σχολεία, τουρισµό, εστιατόρια και καφετέριες µε προοπτική «zero waste», δηλαδή τίποτα να µην πηγαίνει χαµένο. Ειδικά για τον τοµέα του τουρισµού, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα µας, αυτό έχει ιδιαίτερη σηµασία. Γι’ αυτό θα συνεργαστούµε µε τον ΣΕΤΕ και τη Marketing Greece, ώστε ο τοµέας του τουρισµού να µπει σε µια «Zero Waste» προοπτική. Η Coca-Cola Hellas -µαζί µε τον εµφιαλωτή µας, την Coca-Cola Tρία Έψιλον- τα τελευταία δύο χρόνια έχει εστιάσει στον τουρισµό. Έχουµε προχωρήσει στις συλλεκτικές συσκευασίες µας που άρχισαν το 2017 από την Κρήτη και επεκτάθηκαν το 2018 στις Κυκλάδες και τη Θεσσαλονίκη και το 2019 θα δηµιουργηθούν και νέες συσκευασίες αφιερωµένες σε άλλους δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς. Θέλουµε να προβάλουµε την Ελλάδα. Μάλιστα, ανακοινώσαµε πριν από λίγες µέρες συνεργασία µε τον ΣΕΤΕ και τη Marketing Greece για την καµπάνια «#ΟhMyGreece», την οποία θα ενισχύσουµε µε συγκεκριµένες ενέργειες. Για εµάς είναι προτεραιότητα ο τουρισµός µαζί µε το περιβάλλον. Θέλουµε πραγµατικά να βοηθήσουµε την Ελλάδα.

Όπως είπατε πρόσφατα στην ομιλία σας στο Delphi Forum, η Coca-Cola, μέσα από το σύνθημα «repurpose growth», επιχειρεί να εξελίξει ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να επιτελέσει μια εταιρεία. Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει αυτή η φράση και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στις τοπικές κοινωνίες;

Νοµίζω πως υπάρχει µια στροφή από τις εταιρείες προς κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Το κοµµάτι του ανώτερου σκοπού (purpose) γίνεται λόγος ύπαρξης των εταιρειών και σηµαντική παράµετρος του επιχειρηµατικού τους µοντέλου ανάπτυξης. Oι εταιρείες επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους ως οργανισµών που λειτουργούν σε απόλυτη διαλεκτική µε την κοινωνία και τους πολίτες. Στην Coca-Cola δεν µιλάµε πλέον για ηγεσία, αλλά για συνεργατική ηγεσία: µε άλλες εταιρείες, µε την πολιτεία, µε την κοινωνία, µε µη κυβερνητικούς οργανισµούς. Έτσι µπορούν να προκύψουν λύσεις σε προβλήµατα σύνθετα.

Φέτος η Coca-Cola συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι ορόσημο η φετινή χρονιά και πόσο σημαντική είναι η ελληνική αγορά για εσάς;

Σίγουρα το 2019 είναι µια χρονιά-ορόσηµο. Η Coca-Cola κλείνει 50 χρόνια στην Ελλάδα, η Coca-Cola 3Ε, ο εµφιαλωτής µας, κλείνει 50 χρόνια από την εµφιάλωση του πρώτου µπουκαλιού τον Αύγουστο του 1969 και, ταυτόχρονα, η The Coca-Cola Company κλείνει 100 χρόνια παρουσίας στην Ευρώπη. Θέλουµε να περάσουµε µαζί µε τον εµφιαλωτή µας, την Coca-Cola 3Ε, το µήνυµα ότι όλα αυτά τα χρόνια είµαστε µέρος της ελληνικής οικονοµίας, αναπτυσσόµαστε µαζί, συµβάλλουµε στην ενίσχυση της κοινωνίας. Σ’ αυτή ειδικά τη φάση ευελπιστούµε η χώρα να γυρίσει σελίδα και να αρχίσει η πραγµατική ανάπτυξη. Και θέλουµε να είµαστε µέρος αυτής της καινούργιας σελίδας για την Ελλάδα. Το 2019 είναι ορόσηµο και για τα επόµενα 50 χρόνια της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Θα λέγαμε πως η Coca-Cola στην Ελλάδα είναι μια γυναικοκρατούμενη εταιρεία. Με ποιες ενέργειες κάνετε πράξη την προώθηση και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον χώρο εργασίας;

Η Coca-Cola γενικά πιστεύει πολύ σ’ αυτό που αποκαλούµε «diversity», και αυτό δεν αφορά µόνο στις γυναίκες. Μπορεί να αφορά σε διαφορετικές εθνικότητες, πεποιθήσεις, τρόπο ζωής. Αγκαλιάζουµε τη διαφορετικότητα. Και δεν θα µπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς είµαστε µια παγκόσµια εταιρεία µε παρουσία σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσµου. Όσον αφορά στην ερώτησή σας συγκεκριµένα, οι επτά στους δέκα στη δική µου οµάδα είναι γυναίκες, ενώ στην εταιρεία τα ποσοστά των γυναικών είναι πολύ υψηλά και στις θέσεις διοίκησης. Ειδικά στο κοµµάτι που αφορά στο «work life balance» και, γενικότερα, στην ευελιξία στον χώρο εργασίας, αλλά και σε αυτό της ισότητας και του σεβασµού της διαφορετικότητας, είµαστε ένας εργοδότης που προσφέρει ευκαιρίες στις γυναίκες για να αναπτυχθούν.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ζήτημα ευκαιριών γενικότερα όσον αφορά τις γυναίκες;

Δεν υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά ανάµεσα στις γυναίκες και στους άνδρες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσφέρονται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι γυναίκες να εξελιχθούν στον επαγγελµατικό χώρο και, παράλληλα, να υπάρχει σεβασµός στη διαφορετικότητα, καθώς αυτή η παράµετρος κάνει πραγµατικά τη διαφορά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες managers, κυρίως σε ό,τι αφορά την κουλτούρα της ηγεσίας και της διοίκησης;

Υπάρχουν διαφορές που έχουν καταγραφεί σε σχετική βιβλιογραφία για την οργανωσιακή συµπεριφορά. Οι άνδρες, για πάραδειγµα, εστιάζουν περισσότερο στην αποτελεσµατικότητα και τη δράση. Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηµατικά ευφυείς, πιο ευέλικτες και προσαρµόζονται ευκολότερα. Υπάρχει µια πλευρά θηλυκής ηγεσίας και µια πλευρά αρσενικής, αλλά το σηµαντικότερο είναι ο συνδυασµός και η αρµονία και των δύο.

Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι παραμένει το χάσμα, κυρίως στο μισθολογικό κομμάτι, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και στην εκπροσώπησή τους σε διοικητικές θέσεις, παρά την πρόοδο που έχει γίνει…

Υπάρχει ακόµη πολύς δρόµος για να µιλήσουµε για ισότητα και ίσες ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η ισότητα πρέπει να περάσει από πολλά στάδια προκειµένου να φτάσουµε στον εργασιακό τοµέα.

Έχετε συμπληρώσει περισσότερα από δέκα χρόνια στην Coca-Cola. Πώς είναι να δουλεύεις για μια εταιρεία-παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της;

Είναι πολύ ωραίο. Είναι ένα ταξίδι που σου δίνει πολλές γνώσεις, σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή µε ανθρώπους από πολλές χώρες, µε άλλη κουλτούρα, µε διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η Coca-Cola είναι µια εταιρεία που πιστεύει στην αλλαγή και την εξέλιξη. Σέβεται τους ανθρώπους και τον τρόπο της ζωής τους, ενώ δεν µπορώ να παραβλέψω τις γνώσεις που µπορείς να αποκοµίσεις σε όλα τα επίπεδα. Σ’ αυτά τα 13 χρόνια που είµαι στην εταιρεία έχω περάσει από τουλάχιστον έξι διαφορετικούς ρόλους, µε άλλους συνεργάτες και οµάδες, µέχρι τον τελευταίο µου ρόλο στη Γενική Διεύθυνση για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, που ανέλαβα το 2016.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε την πιο δύσκολη και την πιο ευχάριστη στιγμή σας μέσα σ’ αυτά τα 13 χρόνια;

Δύσκολη στιγµή, αναµφίβολα, ήταν η περίοδος µε τα capital controls το 2015 και το πώς προσπαθήσαµε ως εταιρεία, αλλά και µαζί µε τον εµφιαλωτή µας, να διαχειριστούµε τους ανθρώπους µας, την ψυχολογία τους, αλλά και τους πελάτες, τους προµηθευτές µας και όλη την επιχειρηµατική µας λειτουργία. Από την άλλη, ο ρόλος µου στην εταιρεία και όλα όσα έχουµε κάνει µε την οµάδα µου για την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια µού έχουν δώσει πολλές καλές στιγµές. Ως καλύτερη θα ξεχωρίσω τη Θεσσαλονίκη και το πρόγραµµα «Zero Waste Future».

Ποια συμβουλή που πήρατε ξεκινώντας την πορεία σας στον επιχειρηματικό «στίβο» έχετε κρατήσει μέχρι σήμερα;

Πολλές συµβουλές. Αυτή όµως που ξεχωρίζω είναι να κάνω «block out» τον αρνητισµό. Να µη χάνω την ενέργεια και την προσήλωσή µου στον δικό µου στόχο και όραµα. Δεν το έχω εφαρµόσει 100%, δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά είναι κάτι που χρειαζόµαστε και στη ζωή µας και στη χώρα µας.

Ποια είναι είναι η συνταγή επιτυχίας, ώστε ένας manager να παραμένει σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα;

To πρώτο είναι να µην το σκέφτεται τόσο πολύ (γελά). Δεν έχω καταλάβει πότε πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα αυτήν τη θέση. Έχεις τόσο πολλά πράγµατα να κάνεις και να µάθεις. Άρα πρέπει πιο πολύ να το ζεις, παρά να το σκέφτεσαι. Επίσης, είναι βασικό να έχεις όραµα, να σε εµπνέει αυτό που κάνεις, για να µπορείς να έχεις αντοχή και να δίνεις όλη σου την ενέργεια. Αλλιώς δεν µπορείς να παραµένεις στη θέση σου για πολύ καιρό. Και η προσαρµοστικότητα, όµως, παίζει πολύ µεγάλο ρόλο, καθώς δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν και γι’ αυτό χρειάζεται υποµονή. Τέλος, το πιο ουσιαστικό είναι να χαίρεσαι µε τη δουλειά σου!

Είστε αισιόδοξη; Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα της χώρας;

Είµαι αισιόδοξη, γιατί πιστεύω πολύ στην Ελλάδα. Έχει µοναδικά πράγµατα να δείξει και να αναδείξει: από τον πολιτισµό και την εκπαίδευση µέχρι τη φυσική οµορφιά και τους ανθρώπους. Η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στην παραγωγή ιδεών και σ’ αυτό που λέµε «ηγεσία σκέψης». Αυτό ήταν, άλλωστε, και η Αρχαία Ελλάδα, ένα µοντέλο παραγωγής ιδεών και σκέψεων. Επίσης οι Έλληνες έχουν αποδείξει την αντοχή και την ευρηµατικότητά τους. Μέσα στην κρίση έχουν γίνει πολλά αξιόλογα πράγµατα στο επιχειρείν, στον τοµέα των τεχνών και των γράµµατων, στις τεχνολογίες και στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αν οι συνθήκες βελτιωθούν, πιστεύω ότι µπορούµε να απογειωθούµε.

Δείτε σε βίντεο highlights της συνέντευξης: 

Coca-Cola: Χρονιά ορόσημο το 2019, συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

Λίλιαν Νεκταρίου: Το όραμα της Coca-Cola να μετατραπεί σε «Τotal Beverage Company»

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του Fortune Μαρτίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.