Matt Goodwin: Οι προκλήσεις για την ΕΕ και ο λαϊκισμός ενόψει των ευρωεκλογών

Matt Goodwin: Οι προκλήσεις για την ΕΕ και ο λαϊκισμός ενόψει των ευρωεκλογών
Η Ευρώπη είναι πιθανό να μετατοπιστεί προς τα δεξιά.

Στο μέλλον της Ευρώπης μετά από τις ευρωπαϊκές εκλογές και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις κάλπες της 9ης Ιονίου αναφέρεται ο Matt Goodwin, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, Senior Fellow στο Ινστιτούτο Legatum και σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Goodwin μίλησε στο Fortune Greece με αφορμή τη συμμετοχή του στο 22o CFO Forum της KPMG στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί  στις 19 Ιουνίου. Με κεντρικό μήνυμα «Modern CFO – Strategy, Innovation, Leadership», το φόρουμ θα αναδείξει τη διαρκώς αυξανόμενη και μεταβαλλόμενη σημασία του ρόλου του CFO και θα παρουσιάσει τις βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της ανάπτυξης, μέσω της διαχείρισης των επιχειρηματικών κινδύνων, την αύξηση της παραγωγικότητας και την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο ίδιος μιλά για τον αντίκτυπο από μια άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές προς στις πολιτικές της ΕΕ και το πως μπορεί να διαμορφωθούν οι σχέσεις της Ένωσης με τις ΗΠΑ στο ενδεχόμενο επικράτησης του Ντόναλτ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακολουθεί η συζήτηση με τον κ. Goodwin:

Μπορούν οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές να δημιουργήσουν ένα κλίμα πόλωσης που θα καταστήσει δυσκολότερη τη διακυβέρνηση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιθανό να σημειωθεί μια σημαντική, αν όχι απότομη, στροφή προς την πολιτική δεξιά, με τα συντηρητικά και υπερσυντηρητικά κόμματα να προβλέπεται ότι θα σημειώσουν τα περισσότερα κέρδη στις εκλογές.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, τότε είναι πιθανό να δούμε την ισχυρότερη επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ εθνικά λαϊκιστικά κόμματα, όπως της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή των Σουηδών Δημοκρατών και του Αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας, σε ολόκληρη την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό όχι μόνο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ, η οποία είναι ήδη διαιρεμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και Βορρά και Νότου, αλλά θα μας υπενθυμίσει επίσης ότι ο λαϊκισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει σίγουρα «κορυφωθεί».

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, κάτι που σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι πιθανό, τότε και αυτό θα προστεθεί σε αυτό το αφήγημα, δηλαδή ότι το 2024 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον λαϊκισμό.

Μια άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ; Για παράδειγμα, στις δημοσιονομικές πολιτικές ή τις γεωπολιτικές αποφάσεις της Ένωσης;

Μια ισχυρή επίδοση των εθνικών λαϊκιστικών πολιτικών θα φέρει σχεδόν σίγουρα απαιτήσεις για αλλαγή κατεύθυνσης. Ενώ τα κόμματα αυτά δεν θέλουν να βγουν εντελώς από την ΕΕ, θέλουν να δουν μια πολύ μεγαλύτερη μεταφορά εξουσίας από την Ένωση προς τα εθνικά κράτη. Έτσι, αυτό θα είναι ένα από τα μεγάλα αποτελέσματα, μια πολύ μεγαλύτερη πίεση για μια αποκέντρωση της εξουσίας.

Θα πιέσουν επίσης σκληρά για ισχυρότερα και αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της παράνομης μετανάστευσης και ενδεχομένως και για περιορισμούς σε θέματα όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Ορισμένα από αυτά τα κόμματα, αν και όχι όλα, θα πιέσουν επίσης για ταχύτερο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουν μια ισχυρή φιλοϊσραηλινή γραμμή, όπως συμβαίνει με τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, για παράδειγμα.

Τι θα σήμαινε για την ΕΕ μια επανεκλογή του Ντόλαντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ κατά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου; Θα μπορούσαμε να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση από τις Βρυξέλλες προς την Ουάσινγκτον;

Η εκλογή και η επιστροφή του Τραμπ φαίνεται πιθανή, δεδομένων των σημερινών δημοσκοπήσεων. Εάν επανεκλεγεί, τότε θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, και πιθανότατα θα υπάρξει επίσης μεγαλύτερη πίεση για ταχύτερη επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ θα πιέσει επίσης για μια πιο φιλοϊσραηλινή θέση, πιθανότατα, και θα πιέσει επίσης για μια πιο γερακίσια στάση απέναντι στην Κίνα. Ο αμερικανικός προστατευτισμός όσον αφορά την οικονομία θα δημιουργούσε επίσης δύσκολα ερωτήματα για την ΕΕ, ενώ θα υπήρχε και προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, η την οποία θα παρακολουθούσε στενά η Ευρώπη.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η Ευρώπη γενικότερα είναι πιθανό να μετατοπιστεί επίσης προς τα δεξιά, οπότε η σχέση αυτή πιθανότατα δεν θα είναι τόσο προβληματική όσο υποδεικνύουν ορισμένοι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα και τους ομιλητές του 22ου CFO Forum, ακολουθήστε το σύνδεσμο https://bit.ly/22ndcfoforumreg