Με έμφαση στις επενδύσεις

Με έμφαση στις επενδύσεις

Παρά την κρίση, υπάρχουν εταιρείες που επιμένουν σε πλάνο ανάπτυξης ποντάροντας στην καινοτομία.

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία Νιτσιάκος κράτα τα ηνία του κλάδου της πτηνοτροφίας στη χώρα μας, συνεχίζοντας σταθερά την αναπτυξιακή πορεία της. Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, μεγαλωμένος από οικογένεια κτηνοτρόφων, αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να πουλήσει το μερίδιο των προβάτων που είχε από τον πατέρα του και παράλληλα με ένα μικρό δάνειο να εισαγάγει τους πρώτους νεοσσούς φτιάχνοντας το πρώτο «κοτέτσι».

Κάπως έτσι ξεκίνησε η εταιρεία Νιτσιάκος το 1972 και ο ιδρυτής της μπορεί σήμερα να περηφανεύεται ότι κατάφερε να μεταφέρει το κέντρο της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο και να δημιουργήσει μια ισχυρή εταιρεία μέσα από σειρά επενδύσεων.

Παρά την κρίση, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει τις επενδύσεις, αξιοποιώντας για την τρέχουσα χρονιά 2,5 εκατομμύρια ευρώ που προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο σε βελτιώσεις των μονάδων πτηνοσφαγείου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και παραγωγής ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα ποντάρει σε δύο νέα καινοτόμα προϊόντα που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.

Μετά τη σύναψη συμβολαίου για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σιταριού σε Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Βαλκάνια, σειρά έχει η διείσδυση σε περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Η οικογενειακή επιχείρηση στην περιοχή των Ιωαννίνων φέρει πλέον άρωμα γυναίκας με τη Μαριλένα Νιτσιάκου, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας, να χαράζει την επόμενη μέρα, θέτοντας ακόμα πιο υψηλά των πήχη σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, οι οποίες το 2014 άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.

Το 2014 κατορθώσατε να αυξήσετε τα οικονομικά της Νιτσιάκος σε επίπεδα ρεκόρ. Τι είδους στρατηγική ακολουθήσατε;
Για κάποιους η κρίση αποτελεί πρόβλημα. Για εμάς ήταν μια ευκαιρία που η Νιτσιάκος άδραξε με σύνεση και τόλμη. Ακολουθήσαμε μια στρατηγική οργάνωσης και εκσυγχρονισμού που βασίστηκε στην καλύτερη χρηματοοικονομική διαχείριση, με τον επαναπροσδιορισμό του κόστους λειτουργίας και την εκμετάλλευση των εταιρικών μας πόρων, ενώ δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις έν μέσω ύφεσης, μεταξύ των οποίων η παραγωγή και εμπορία αλεύρου, η εξαγωγή σκληρού σιταριού και η εισαγωγή πέλετ για παραγωγή ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχουμε αύξηση των πωλήσεων των λευκών κρεάτων, καθώς και αύξηση τζίρου στο κομμάτι των ζωοτροφών και των πρώτων υλών.

Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας σας και πού κυρίως εστιάζει;
Το επενδυτικό μας πλάνο υλοποιείται χωρίς να επηρεάζεται από την αρνητική οικονομική συγκυρία, έχοντας ολοκληρώσει την εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις καθώς και στην πλειονότητα των ιδιόκτητων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος λειτουργίας και ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Παράλληλα, για το 2015 ο προγραμματισμός της εταιρείας περιλαμβάνει κονδύλια ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο σε βελτιώσεις στη μονάδα πτηνοσφαγείου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και σε αυτή της παραγωγής ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων.

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει μια εταιρεία για να ξεχωρίσει στον κλάδο των τροφίμων;
Είναι ένας συνδυασμός στοιχείων που εξασφαλίζουν την επιτυχία μιας επιχείρησης. Η αυξανόμενη τάση για αυτάρκεια και μέγιστη ασφάλεια στα τρόφιμα, αλλά και η δυναμική ανάπτυξης σχηματισμών καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, η χρήση ανώτατου επιπέδου πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων και η στροφή προς οργανικά και φυσικά συστατικά που ενισχύουν την ποιότητα του προϊόντος και δημιουργούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, η τεχνογνωσία, η εμπειρία και χρήση των νέων τεχνολογιών και το σωστό marketing αποτελούν στοιχεία-κλειδιά. Μα πάνω από όλα ο προσανατολισμός μιας εταιρείας που θέλει να ξεχωρίσει θα πρέπει να είναι πελατοκεντρικός και εξωστρεφής.

Σε επίπεδο εξαγωγών κατάφερε η εταιρεία να πιάσει τους στόχους της σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση ελληνικού κοτόπουλου και ζωοτροφών στις αγορές του εξωτερικού; Ποιες αγορές βρίσκονται στο στόχαστρο;
Παρά τον έντονο ανταγωνισμό τιμών των βαλκανικών χωρών (λόγω χαμηλών τιμών ζωντανών, χαμηλών τιμών πρώτων υλών και χαμηλού εργατικού κόστους), καθώς και της γειτονικής Ιταλίας (λόγω οικονομίας κλίμακος υπερπαραγωγών), η Νιτσιάκος κατάφερε να δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι των εξαγωγών στις προαναφερόμενες χώρες, καθώς και στην Κύπρο. Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως το κομμάτι των παραγόμενων λευκών κρεάτων της εταιρείας και στις τροφές για κατοικίδια. Το 2014 προχωρήσαμε μάλιστα και σε μια νέα δραστηριότητα που αφορά τη σύναψη συμβολαίου για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σιταριού σε Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Βαλκάνια.

Αν και είναι πραγματικά δύσκολο να ανταγωνιστούμε τα ξένα μεγαθήρια, πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι στην εξωστρέφεια και στόχος της εταιρείας είναι να διεισδύσουμε σε νέες ανεπτυγμένες αγορές. Βρισκόμαστε συνεχώς σε διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, τα οποία ευελπιστούμε να αγκαλιάσει πρώτα η ελληνική αγορά και έπειτα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο πτηνοτροφικός κλάδος στην Ελλάδα; Πιστεύετε πως η βιωσιμότητα του περνάει από την περαιτέρω συγκέντρωση του;
Ο πτηνοτροφικός κλάδος της Ελλάδας βίωσε τεράστιες δυσκολίες στην πάροδο των ετών, δουλεύοντας πάντα με το ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε ουσιώδης αγροτική πολιτική στη χώρα, καθώς και το ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως οι διοξίνες και η γρίπη των πτηνών, συνέβαλαν στο να φαντάζει από δύσκολη έως ανέφικτη η επιβίωση των εν λόγω μονάδων. Προσθέτοντας και τα χρόνια ύφεσης που ακολούθησαν, πολλές σοβαρές πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας κινδύνευσαν και κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο», με συνέπεια να μειωθεί η αυτάρκεια της εγχώριας παραγωγής στο κοτόπουλο και να μείνουν χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο.

Η κατάρτιση σωστής αγροτικής πολιτικής από το κράτος για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και η συγκέντρωση του κλάδου ήταν πάντα και είναι περισσότερο τώρα επιτακτική ανάγκη. Μόνο μέσω οικονομιών κλίμακος και συνεργειών θα επιτευχθούν η βιωσιμότητα και η περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών.

Για κάποιους η κρίση αποτέλεσε πρόβλημα. Για εμάς μια ευκαιρία να αναπτύξουμε μια στρατηγική αναδιοργάνωσης  και εκσυγχρονισμού.

Έχετε τοποθετηθεί επενδυτικά και στον τουριστικό κλάδο με το ξενοδοχείο Du Lac στην περιοχή των Ιωαννίνων. Έχει αποδώσει καρπούς η εν λόγω επένδυση; Θα σκεφτόσασταν την ενδυνάμωση της παρουσίας σας στον συγκεκριμένο χώρο;
Η απόφαση των γονιών μου να διεισδύσουν στον τουριστικό κλάδο πήγασε από την αγάπη τους για την Ήπειρο. Αρωγοί της ανάπτυξης, θέλησαν να προσφέρουν στον τόπο και να καταστήσουν τα τότε απομονωμένα Γιάννενα ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Άλλωστε οι ομορφιές της περιοχής είναι αναρίθμητες, έλλειπαν όμως οι υποδομές. Έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο «στολίδι της λίμνης των Ιωαννίνων», το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Du Lac, του οποίου τη διοίκηση έχει αναλάβει η αδερφή μου Αγγελική Νιτσιάκου. Μπορεί τα τελευταία χρόνια της ύφεσης να έπληξαν τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας τόσο σε επίπεδο τιμών και μέσου όρου διαμονής όσο και σε επίπεδο δεξιώσεων και συνεδριακού τουρισμού, όμως είμαι βέβαιη ότι ποτέ στην Ελλάδα το τουριστικό προϊόν δεν θα πάψει να αποτελεί κορυφαία επένδυση. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας και μια από τις βιομηχανίες που μπορούν να συμβάλλουν αισθητά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αρκεί να την εκμεταλλευτούμε με τη δέουσα προσοχή και να τη σεβαστούμε με την πρέπουσα ηθική.

Είστε από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκαν ενεργά με τον κλάδο; Ποια είναι η εμπειρία σας;
Πράγματι, ήμουν μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές μου δεν με είδαν σαν ανταγωνίστριά τους. Οι δε συνεργάτες μου με αγκάλιασαν αμέσως, με στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις, όπως έκανα και εγώ, και χαράξαμε μαζί κοινή πορεία. Η άποψή μου είναι ότι το εν λόγω θέμα δεν έγκειται στο φύλο του καθενός, αλλά στον ψυχισμό, την προσωπικότητα και το τσαγανό που διαθέτει κανείς για να κάνει την οποιαδήποτε δουλειά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την τρέχουσα χρονιά. Τι καινούργιο να περιμένουμε από τη Νιτσιάκος;
Πάντα με γνώμονα τον καταναλωτή, βρισκόμαστε στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης δύο νέων καινοτόμων προϊόντων, ένα high end και ένα volume, τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Επίσης πρόσφατα έγινε το λανσάρισμα νέας σειράς προψημένων προϊόντων Νιτσιάκος από καθαρό φιλέτο στήθος, καθώς και εμπλουτισμός της γκάμας ζωοτροφών.

Ποιο είναι το όραμά σας;
Όραμά μου είναι η εδραίωσή μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Όπως μας δίδαξε ο πατέρας μας σαράντα χρόνια τώρα και όπως οι καιροί το επιτάσσουν.

* Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

** Φωτογραφίες: Θωμάς Μπαχτσόγλου