Μενέλαος Μακρυγιάννης: Στο μέλλον οι εταιρείες θα επενδύουν στο«Work From Anywhere»

Μενέλαος Μακρυγιάννης: Στο μέλλον οι εταιρείες θα επενδύουν στο«Work From Anywhere»
Η BEWISE αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων – Οι boutique τεχνολογικές υπηρεσίες, το cyber security και ο κορωνοϊός.​

Με βαθιά γνώση και εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής, ο Μενέλαος Μακρυγιάννης το 2018 αναλαμβάνει τα ηνία της BEWISE, μιας εταιρείας που συστήνεται ως «ICT services boutique» και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο ειδικός στον ψηφιακό µετασχηµατισµό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το «στοίχηµα» είναι µεγάλο, καθώς αφήνει µια σίγουρη θέση σε καταξιωµένα brands που είχαν αποδείξει την αξία τους και είχαν αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσµου, για να αναλάβει το management µιας νεοφυούς επιχείρησης που έκανε τα πρώτα της βήµατα και έπρεπε να χτίσει από το µηδέν το πελατολόγιό της. Και µάλιστα σε µια περίοδο κατά την οποία η χώρα προσπαθούσε να µαζέψει τα κοµµάτια της από την οικονοµική κρίση και οι επιχειρήσεις ήταν φειδωλές στα επενδυτικά τους πλάνα και δύσπιστες στη σύναψη νέων συνεργασιών.

Μέσα σε ούτε δύο χρόνια λειτουργίας ο απολογισµός είναι εντυπωσιακός, αφού από τις 400.000 ευρώ τζίρο που κατέγραφε το α’ τετράµηνο, η BEWISE, το 2019, έκλεισε µε 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 οι πωλήσεις προβλέπεται να αγγίξουν τα 3,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγµής έχει παραδώσει 280 έργα σε 162 πελάτες και απασχολεί 38 άτοµα, τα οποία έως το τέλος του 2020 αναµένεται να αυξηθούν σε 42. Με εξαίρεση τις δυσκολίες και το ρίσκο που εµπεριέχει η έναρξη µιας επιχειρηµατικής δραστηριότητας, για τον διευθύνοντα σύµβουλο της BEWISE δύο ήταν οι κρισιµότερες προκλήσεις που έπρεπε να αντιµετωπιστούν και οι οποίες σε µεγάλο βαθµό θα προσδιόριζαν την πορεία του: η στελέχωση και το σωστά δοµηµένο επιχειρηµατικό πλάνο.

«Μέσα σε ένα αβέβαιο ακόµη οικονοµικό περιβάλλον, έπρεπε να πείσουµε στελέχη της αγοράς µε σηµαντική πείρα και θέσεις να πιστέψουν στο όραµά µας να δηµιουργήσουµε µια boutique εταιρεία ICT υπηρεσιών. Υπήρχε ένα αρκετά φιλόδοξο επιχειρηµατικό πλάνο για την ανάπτυξη της εταιρείας – πλάνο που λίγες εταιρείες θα τολµούσαν να εκτελέσουν. Η σηµαντική επιτυχία της BEWISE είναι πως κατάφερε να ανταποκριθεί και στις δύο αυτές προκλήσεις σε σηµαντικά µεγαλύτερο βαθµό από το αρχικό µας πλάνο» λέει στο Fortune ο Μενέλαος Μακρυγιάννης.

Αποκαλύπτει δε πως ο στόχος που έχει θέσει από κοινού µε την οµάδα του για την επόµενη πενταετία –εάν µπορεί κανείς να κάνει σχέδια σε ένα περιβάλλον όπου οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και οι συνθήκες πρωτόγνωρες– είναι η BEWISE να αναγνωρίζεται ως ένας εκ των βασικών πυλώνων στην ελληνική αγορά πληροφορικής, µε χαρακτηριστικά την υψηλή εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και το µοναδικό επίπεδο υπηρεσιών, και ταυτόχρονα να διαθέτει σηµαντική παρουσία σε έργα εξωτερικού. Άλλωστε, ήδη το 30% των έργων της αφορούν εταιρείες στο εξωτερικό.

Τα έργα στο εξωτερικό και η ανάπτυξη

ΙT Infrastructure & Cloud, Collaboration, Cyber Security, Business Applications, και Compliance είναι οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγµή η εταιρεία, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των λύσεων πληροφορικής, µε τον Μενέλαο Μακρυγιάννη να τονίζει πως βασικές προτεραιότητες είναι η παροχή ασφάλειας και η δηµιουργία δεσµών εµπιστοσύνης µε τον πελάτη-συνεργάτη.

«Τα έργα πληροφορικής είναι εξαιρετικά κρίσιµα για τη λειτουργία των εταιρειών και πρέπει να υλοποιούνται σε περιβάλλον απόλυτης εµπιστοσύνης. Κανένα έργο για εµάς δεν είναι “copy-paste”. Δεν υπάρχει µικρό και µεγάλο έργο, µικρός ή µεγάλος πελάτης. Τι µας διαφοροποιεί, λοιπόν; Το µείγµα βαθιάς τεχνικής γνώσης των µηχανικών µας, των “φρέσκων” προσεγγίσεων στον σχεδιασµό των έργων και το πάθος µας για την πληροφορική. Μας αρέσει αυτό που κάνουµε. Θα τολµούσα να πω πως έχουµε “εµµονή” µε την πληροφορική και την υλοποίηση άρτιων έργων» τονίζει.

Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι το μείγμα βαθιάς τεχνικής γνώσης των μηχανικών μας, οι “φρέσκες” προσεγγίσεις στον σχεδιασμό των έργων και το πάθος μας για την πληροφορική.​

Κρίνοντας εκ του αποτελέσµατος, η αγορά έχει αγκαλιάσει τον νεοεισερχόµενο «παίκτη» στον κλάδο της πληροφορικής. Πώς, όµως, συνέβη κάτι τέτοιο σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα; Τι ήταν αυτό που κίνησε την περιέργεια των υποψήφιων πελατών; Ο Μενέλαος Μακρυγιάννης αναφέρει πως µε τη βοήθεια της κατάλληλης χρηµατοδότησης κατάφεραν να συγκεντρώσουν µια ισχυρή οµάδα µηχανικών µε υψηλή τεχνογνωσία και εµπειρία στον χώρο της πληροφορικής, κάτι το οποίο, µε τη σειρά του, οδήγησε στη γρήγορη υλοποίηση σηµαντικών έργων, δηµιουργώντας την αίσθηση στην αγορά «ότι εδώ κάτι καλό συµβαίνει».

«Με τα ήδη δοµηµένα τµήµατα πωλήσεων και διοίκησης, προσεγγίσαµε νέους πελάτες και ανταποκριθήκαµε άµεσα σε νέα αιτήµατα για ανάληψη έργων. Η ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας µάς ξάφνιασε, χωρίς όµως να µας “ζαλίσει”. Συνεχίζουµε µε συγκεκριµένα πλάνο και βήµατα» προσθέτει.

Σαφώς και η πλάστιγγα γέρνει προς την εδραίωση στην ελληνική αγορά, ωστόσο η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό συστατικό του DNA της BEWISE, η διοίκηση της οποίας εξετάζει επιχειρηµατικές ευκαιρίες εκτός της ελληνικής επικράτειας. Πρωταρχικός στόχος είναι η Μέση Ανατολή, µε αφετηρία την Ιορδανία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Η βάση «εξόρµησης» είναι η θυγατρική στην Κύπρο, η οποία στελεχώνεται από έµπειρους συνεργάτες που διατηρούν επαφές µε σηµαντικές εταιρείες της ευρύτερης περιοχής. Αυτήν τη στιγµή «τρέχουν» αρκετά έργα στην Κύπρο, ενώ ξεκίνησε το πρώτο έργο στα Εµιράτα. Έργα που φέρουν επίσης την υπογραφή της BEWISE έχουν υλοποιηθεί και σε Σερβία, Ιταλία, Ελβετία, Βρυξέλλες και Μεγάλη Βρετανία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πανδημία του COVID-19

«Λόγω της δεκαετούς και πλέον οικονοµικής κρίσης που βιώσαµε, έχει υπάρξει σηµαντικός βαθµός αποεπένδυσης στις επιχειρήσεις σε όλους τους τοµείς. Φυσικά, η πληροφορική δεν έχει εξαιρεθεί. Πλέον εισπράττουµε πολλές φορές τη “δίψα” των εταιρειών για επενδύσεις σε συστήµατα πληροφορικής ακόµα και εν µέσω πανδηµίας του COVID-19, που σε πολλές περιπτώσεις επιτάχυνε τις αποφάσεις» τονίζει ο Mενέλαος Μακρυγιάννης, απαντώντας στο ερώτηµα του πόσο έτοιµες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να γυρίσουν σελίδα και να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα που φέρνει η Δ’ Βιοµηχανική Επανάσταση.

Η αίσθησή του είναι πως, στην πλειονότητά τους, οι ελληνικές εταιρείες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα για ψηφιακό µετασχηµατισµό, καθώς έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν εάν δεν ακολουθήσουν την αλλαγή που επιτάσσει η εποχή της τεχνολογικής επανάστασης την οποία διανύουµε. Οπότε αυτήν τη στιγµή γίνονται γοργά βήµατα, και πολλές φορές και άλµατα, προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην εξίσωση µπαίνει και ο COVID-19, ο οποίος, αναµφίβολα, λειτούργησε ως µεταβλητή που επιτάχυνε το digital transformation αλλάζοντας άρδην το µοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, «εξαναγκάζοντάς» τες σε άµεση υιοθέτηση και εφαρµογή των νέων τεχνολογικών εργαλείων.

«Αν και µε τρόπο που κανείς δεν ευχόταν, εξαιτίας της πανδηµίας του COVID-19, αναδείχθηκε η αξία της οργάνωσης των υποδοµών των εταιρειών µε τέτοιον τρόπο, ώστε τα στελέχη να µπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, χρησιµοποιώντας λύσεις collaboration ή modern workplace, καθώς και cloud υποδοµές. Η επόµενη ηµέρα θα βρει τις επιχειρήσεις σε µια έντονη αναζήτηση για λύσεις που θα τις βοηθήσουν να µεταβούν στη νέα αυτή εποχή, ώστε να είναι προετοιµασµένες για κάθε ενδεχόµενο, πάντα µε στόχο το business continuity και το work from anywhere» εκτιµά.

Όσο για τον βαθµό που επηρέασε ο κορωνοϊός τον τρόπο λειτουργίας της BEWISE, απαντά πως η επίδραση ήταν µηδενική, αφού τόσο η φύση των εργασιών τους όσο και το γεγονός ότι η εταιρεία τους έκανε ήδη εκτεταµένη χρήση των σχετικών τεχνολογιών (cloud, collaboration tools κ.λπ.) δεν άλλαξαν τίποτα στον τρόπο εργασίας τους. Το «work-from-home», το «web-conferencing», το «access from anywhere» ήταν λειτουργίες ριζωµένες από την αρχή στην κουλτούρα του οργανισµού, όχι γιατί είχαν προβλέψει κάτι, αλλά γιατί βοηθούν σε έναν πιο παραγωγικό τρόπο για να δουλεύει κανείς και να συνεργάζεται µε τους συναδέλφους του και τους πελάτες του.

Η σημασία του Cyber Security

Πριν από λίγα χρόνια, η έννοια του cyber security ήταν άγνωστη στις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Πλέον όλοι, όχι µόνο οι IT managers ή οι CISO, αλλά και τα στελέχη των υπόλοιπων διευθύνσεων των οργανισµών, γνωρίζουν τι είναι το cyber security και τον ρόλο που παίζει στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασµό της ασφάλειας του οργανισµού. Με ικανοποίηση παρατηρεί ότι έχει διεισδύσει και σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις, που το εντάσσουν ως προτεραιότητα στα ετήσια πλάνα της εταιρείας τους.

Η BEWISE παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών του offensive security: penetration testing, red teaming, digital forensics, physical assessment, social engineering security awareness training. Είναι σηµαντικό ότι προσαρµόζει κάθε έργο και έλεγχο στις ανάγκες του οργανισµού και συµβουλεύει για τη µεθοδολογία υλοποίησής τους. Παράλληλα, τα reports που παράγονται είναι σε τέτοια µορφή, ώστε να µπορεί το management team να αξιολογήσει τα ευρήµατα και να λάβει σε στρατηγικό επίπεδο αποφάσεις σχετικά µε τα θέµατα ασφάλειας του οργανισµού.

Επιπλέον, το τµήµα defensive security της BEWISE µπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις προτεινόµενες πολιτικές ασφαλείας ολιστικά, βασιζόµενο στην πλούσια πείρα του και στα εργαλεία που παρέχουν οι κορυφαίοι τεχνολογικοί πάροχοι σε αυτά, µεταξύ των οποίων Microsoft, Cisco, Fortinet και F5.

Tα tips του Μενέλαου 

-Εξερευνήστε τις δυνατότητες που σας παρέχουν τα collaboration tools (εργαλεία συνεργασίας) και απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να τα εντάξετε στον οργανισµό σας και στις καθηµερινές εργασίες σας.

-Κάντε χρήση του cloud! Θα σας απαλλάξει από το άγχος του «πού βρίσκονται τα δεδοµένα µου και οι εφαρµογές µου» και το «πώς θα µπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτά».

-«Κυνηγήστε το όνειρό σας!» Αυτό είναι το πιο σηµαντικό. Μη φοβηθείτε και ακολουθήστε αυτό που σας «γεµίζει». Μόνο τότε θα έχετε το κίνητρο να εργαστείτε σκληρά και να πετύχετε τους στόχους σας.

-Μη φοβηθείτε να αναθεωρήσετε βήµατα και στόχους όταν αντιλαµβάνεστε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Όλοι έχουν γνωρίσει αποτυχίες. Η επιτυχία εξαρτάται από το πόσο σύντοµα θα έχει κανείς το θάρρος να παραδεχθεί το λάθος και τη διορατικότητα να ακολουθήσει τη σωστή πορεία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune στο πλαίσιο του αφιερώματος 40under40 2020