Μια ελληνική εταιρεία – πρωταθλητής των εξαγωγών

Μια ελληνική εταιρεία – πρωταθλητής των εξαγωγών

O Βασίλης Μπίλλης μιλάει στο Fortune για την εταιρεία που προμηθεύει με ενέργεια πελάτες από το Άμπου Ντάμπι μέχρι τα ορυχεία της Χιλής.

Eξαγώγιμη βιομηχανική παραγωγή, σε μια οικονομία που συντηρείται από τον τριτογενή τομέα, διαθέτουν λίγοι. Τον συνδυασμό αυτής με την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, ακόμη λιγότεροι. Σ’ αυτό το μικρό υποσύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας εντάσσεται η Systems Sunlight, ένας βιομηχανικός πόλος που παράγει συσσωρευτές ενέργειας για την αμυντική βιομηχανία, βιομηχανικές μπαταρίες, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για δεκάδες εφαρμογές και, ταυτόχρονα, φροντίζει για την επάρκειά του, λειτουργώντας το μοναδικό εργοστάσιο ανακύκλωσης μολύβδου στην Ελλάδα.

Με έδρα στη βόρεια Ελλάδα, στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης, η μονάδα της Sunlight εξάγει περίπου το 98% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες και αναπτύσσεται σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η ύπαρξη της Systems Sunlight οφείλεται στο επιχειρηματικό δαιμόνιο και το όραμα του Πάνου Γερμανού. Η πρώτη επιχείρησή του ήταν ένα μικρό κατάστημα στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, που αποτελούσε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών. Το διαφημιστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούσε τότε, τη δεκαετία του ’80, ήταν πως διέθετε μπαταρίες «από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο». Ύστερα από μερικές δεκαετίες, ξεπέρασε την «υπόσχεσή» του και δεν διαθέτει απλώς, αλλά παράγει μπαταρίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από υποβρύχια.

Η ιστορία της βιομηχανικής μονάδας της Systems Sunlight ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Πάνος Γερμανός εξαγόρασε έναντι 300 εκατομμυρίων δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία, μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, και ο επιχειρηματίας την επανέφερε στη ζωή. Ξεκίνησε με 28 εργαζομένους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η βιομηχανία έχει πλασαριστεί πλέον στην πρώτη τριάδα των Ευρωπαίων «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και τη διάθεση ενέργειας, με εφαρμογές στη βιομηχανία, στην άμυνα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και το 98% της παραγωγής να διοχετεύεται στο εξωτερικό. Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνουν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η πίστα της Φόρμουλα 1 στο Άμπου Ντάμπι, ορυχεία στη Χιλή, το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Ρωσία, ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης. Μπαταρίες της Sunlight «φορούν» υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, αλλά και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία αναδείχθηκε δε ως ο καλύτερος Έλληνας εξαγωγέας για το 2015, στο πλαίσιο των Greek Export Awards, ενώ έλαβε και την ανώτατη διάκριση στην κατηγορία των βιομηχανικών παραγωγών για την εξαγωγική δραστηριότητά της.

Στο τιμόνι της βρίσκεται ο Βασίλης Μπίλλης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Πάνου Γερμανού, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Olympia Development (του ομίλου που ελέγχει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία, οι οποίες εκτείνονται από το λιανικό εμπόριο μέσω της αλυσίδας Public έως τις τηλεπικοινωνίες και φυσικά τη βιομηχανική παραγωγή), και ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη όλων των θυγατρικών κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό, όπως η πολωνική Play.

Η αρχική επένδυση στην Ξάνθη συνοδεύτηκε από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην πορεία των 30 και πλέον χρόνων της. Βασική επιδίωξη ήταν να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο που θα έμπαινε σφήνα στην ολιγοπωλιακή αλλά εξόχως ανταγωνιστική αγορά των συσσωρευτών και, φυσικά, ο στόχος ήταν η παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, η Sunlight «έχτιζε» το διεθνές εμπορικό δίκτυο της με μόνιμα γραφεία αντιπροσωπείας σε διάφορες νευραλγικές αγορές του πλανήτη αλλά και με «ιπτάμενες» αντιπροσωπείες που παρουσίαζαν την πρόταση της σε κάθε πιθανό διαγωνισμό προμηθειών των προϊόντων παγκοσμίως.

Για τον Βασίλη Μπίλλη, η Sunlight έχει καταφέρει το ζητούμενο: να ανταποκρίνεται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποκτώντας μια διακριτή θέση ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως. «Βασικοί ανταγωνιστές μας είναι εταιρείες-κολοσσοί από την Αμερική, αλλά και την Ευρώπη, σε κάποιους τομείς. Παρόλο το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον έχουμε καταφέρει να ξεχωρίσουμε και να είμαστε πολλές φορές πρώτη επιλογή για πελάτες σε διάφορες χώρες του κόσμου». Στο πορτφόλιο της Sunlight βρίσκονται συμβόλαια με κρατικούς φορείς δεκάδων χωρών. Η εταιρεία έχει ήδη κατακτήσει μερίδιο αγοράς 20% στη μεγαλύτερη και ανταγωνιστικότερη ευρωπαϊκή αγορά, αυτή της Γερμανίας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Ιβηρικής Χερσονήσου – έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς 30% στην Ισπανία και μερίδιο 60% στην Πορτογαλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, θεωρεί μείζον στοιχείο της στρατηγικής της τη διαρκή επένδυση στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. «Για να μπορούμε να διεκδικούμε μερίδια σ’ αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχουμε αποφασίσει ότι θα πρωτοπορούμε στην αγορά με καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα» αναφέρει. Η έμφαση δίνεται στους συσσωρευτές έλξης, που συμμετέχουν με 65% στην αξία των εξαγωγών της εταιρείας, ενώ σταδιακά αυξάνεται διεθνώς η ζήτηση σε κάθε είδους συσσωρευτές εφεδρικής ισχύος, που σήμερα αποτελούν το 16% των εξαγωγών της Sunlight. Επίσης, οι συσσωρευτές για υποβρύχια και τορπίλες αποτελούν το 12% των πωλήσεων της εταιρείας, ενώ η συνεργασία της με επιχειρήσεις όπως η γερμανική Atlas και το γαλλικό πολεμικό ναυπηγείο DCNS προσφέρει στη Sunlight σημαντική παρακαταθήκη για ανάληψη εργασιών υψηλών απαιτήσεων. Στους μεσοπρόθεσμους στόχους της είναι επίσης η επέκτασή της στην παραγωγή μπαταριών λιθίου, που είναι ο τύπος των μπαταριών για τις οποίες προβλέπεται πως θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Η καθετοποίηση που έχει πετύχει η εταιρεία με την κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης μολύβδου στην Κομοτηνή, μια επένδυση που άγγιξε τα 31 εκατομμύρια ευρώ, προσφέρει τους 15.000 από τους 28.000 τόνους που απαιτεί η παραγωγή της κύριας μονάδας, εξοικονομώντας πόρους και βελτιώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους. Η νέα μονάδα αποτελεί πλεονέκτημα για τη βασική παραγωγή της Sunlight, αφού της προσφέρει μόλυβδο που έως πρότινος αναγκαζόταν να προμηθεύεται σαφώς ακριβότερα από το εξωτερικό. Μ’ αυτή την κίνηση, η εταιρεία σταμάτησε την εκροή συναλλάγματος περίπου 30-35 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια της πρώτης ύλης κατασκευής των μπαταριών και εξοικονόμησε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα απέσπασε μάλιστα το 2015 το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Οικόπολις», στο πλαίσιο του σχετικού θεσμού που έχει δημιουργηθεί από τον εθελοντικό οργανισμό Ecocity, αλλά και άλλες διακρίσεις ως μια ιδιωτική επένδυση που παραλλήλως σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον.

«Οι επενδύσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια στη μονάδα παραγωγής της Ξάνθης έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά μας και έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης από πελάτες μας σε διάφορες χώρες του κόσμου» αναφέρει ο Βασίλης Μπίλλης. Ο ίδιος επιβεβαιώνει, επίσης, τη σημαντική ευελιξία που προσέφερε στο συγκρότημα η μονάδα ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο άμεσο μέλλον έχουν προγραμματιστεί και άλλες επενδύσεις στην παραγωγική μονάδα της Ξάνθης, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία σχεδιάζει το επιχειρηματικό σχέδιό της για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την περαιτέρω γεωγραφική της επέκταση σε νέες αγορές.

Οι βιομηχανικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων δεν αποτελούν τον μοναδικό τομέα στον οποίο η εταιρεία δίνει βάση. Ο Βασίλης Μπίλλης θεωρεί ότι στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Sunlight περιλαμβάνονται, επίσης, οι υπηρεσίες after sales, οι λύσεις «end to end» που προσφέρονται στο πελατολόγιό της και η γρήγορη εξυπηρέτηση. «Η στρατηγική εξωστρέφειας που έχει υιοθετήσει η εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα σύγχρονο και ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο κάποιοι ανταγωνιστές μας δεν έχουν. Όταν, για παράδειγμα, είχαμε για αρκετό χρονικό διάστημα απεργίες στην Ελλάδα στα μεταφορικά πλοία, με ταχύτητα ανταποκριθήκαμε μέσω μεταφοράς προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού με τρένα και αεροπλάνα» εξηγεί ο Βασίλης Μπίλλης.

Τα αποτελέσματα των επενδύσεων και της στρατηγικής προσήλωσης στην καινοτομία και την εξωστρέφεια αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη. Κατά το 2015, η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 14%, σημειώνοντας πωλήσεις που αντιστοιχούν σε 136,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 119,6 εκατομμύρια ευρώ το 2014. Ανάλογη ήταν και η ανάπτυξη των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), η οποία αντιστοιχεί σε 31% και 13,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Ενισχύοντας το αμιγώς εξαγωγικό της προφίλ, το 2015 αποτέλεσε μια εξαιρετικά δυναμική χρονιά για τις βιομηχανικές μπαταρίες, με το 98% του τζίρου να αφορά σε εξαγωγές σε 100 χώρες, με περαιτέρω επέκταση των πωλήσεων σε Ασία αλλά και Αφρική. Έτος ρεκόρ αποτέλεσε το 2015 και σε επίπεδο παραγωγής, η οποία αυξήθηκε κατά 29% σε σύγκριση με το 2014, καθιστώντας τη Sunlight το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την αύξηση της παραγωγής ακολούθησε και η στελέχωση της επιχείρησης σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σήμερα στον αριθμό των 720 εργαζομένων, έναντι 413 το 2013.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, στη Sunlight καταφέραμε να ενισχύσουμε το εξαγωγικό προφίλ μας, εισερχόμενοι και σε καινούργιες αγορές, να διατηρούμε ένα υγιές και δυναμικό επιχειρηματικό προφίλ και να σημειώνουμε συνεχή αναπτυξιακή και κερδοφόρα πλέον πορεία» αναφέρει ο Βασίλης Μπίλλης. Το 2015 αποτέλεσε μια βάση, ωστόσο, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, και το 2016 συνεχίζεται η ανάπτυξη μεριδίων και πωλήσεων σε περισσότερες χώρες, αλλά και η διεύρυνση ενός πελατολογίου, που σήμερα αριθμεί περίπου 500 ενεργούς πελάτες. Ειδικότερα, η παραγωγή της μονάδας στην Ξάνθη αυξήθηκε το 2016 κατά 16%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθιστώντας τη Sunlight το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα η μονάδα ανακύκλωσης της Sunlight Recycling έχει φέτος καταφέρει να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό του εργοστασίου, με θεαματικά αποτελέσματα.