Μυρτώ Ντεπαρτέζ: Η αποτυχία έρχεται μόνο όταν σταματήσεις να προσπαθείς

Μυρτώ Ντεπαρτέζ: Η αποτυχία έρχεται μόνο όταν σταματήσεις να προσπαθείς
Γνήσια εκπρόσωπος της γενιάς των millennials, ανακάλυψε μέσα από το μακιγιάζ τον δικό της δρόμο έκφρασης, δημιουργίας και ελευθερίας.

Γνήσια εκπρόσωπος της γενιάς των millennials, ανακάλυψε μέσα από το μακιγιάζ τον δικό της δρόμο έκφρασης, δημιουργίας και ελευθερίας. Make-up artist, με ένα δυνατό portfolio που περιλαμβάνει από θέατρο, σινεμά και body painting μέχρι τα κλασικά, όπως φωτογραφίσεις εταιρικών πρότζεκτς, γάμους, βαφτίσεις και μαθήματα make-up, έμαθε από πολύ νωρίς ότι για να επιβιώσει κανείς πρέπει να μη σταματά να παλεύει ποτέ.  Δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται, να ξελίσσεται, να εξασκείται, να πειραματίζεται και να αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις. Το μεγάλο της ατού είναι η ανήσυχη φύση της. Και ο επαγγελματισμός της. Για την Μυρτώ, άλλωστε, δεν υπάρχει “δεν μπορώ”. «Οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σου πρέπει να βρεις τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις και να το φέρεις εις πέρας. Μόνο τότε θα μπορέσεις πραγματικά να πετύχεις, όχι μόνο εργασιακά αλλά και στην ίδια τη ζωή».

Αυτή είναι η δική της φιλοσοφία ζωής στα 33 της χρόνια και στη συνέντευξη που ακολουθεί, μας αποκαλύπτει μέσα από τη δική της οπτική, όλα όσα συνδέονται με την τέχνη της και τον τρόπο που μπορούμε να προβάλλουμε την εικόνα που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με το make up;

Από τοτε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να δημιουργώ και να δοκιμάζoμαι σε διάφορες μορφές τέχνης. Δεν άργησα ωστόσο να εφαρμόσω τους πειραματισμούς μου και στο πρόσωπο μου και εκεί ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας. Συνειδητοποίησα πως μπορώ να δώσω στο πρόσωπό μου την όψη που πραγματικά νιώθω μέσα μου πως θα έπρεπε να έχει. Να εκφράσω ιδέες, καλλιτεχνικές ανησυχίες και να εξωτερικεύσω το χαρακτήρα μου. Look που για άλλους μπορεί να ήταν αντισυμβατικά, ή ίσως ακόμα και υπερβολικά, εμένα με έκαναν να νιώθω ολοκληρωμένη. Μέσα από το μακιγιάζ λοιπόν βίωσα μία πρωτόγνωρη μορφή έκφρασης και ελευθερίας.

Πού σπούδασες και τι ρόλο έπαιξε η σχολή στο αντικείμενό σου;

Η σχολή από την οποία αποφοίτησα ήταν η Freddy Make-up Stage του Φρέντυ Καλομπράτσου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δάσκαλο, που πέρα από την τέχνη του μακιγιάζ, το βασικό μάθημα που σου δίνει είναι το πώς να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να αντιμετωπίζεις τα πάντα γύρω σου ως πηγή έμπνευσης. Κατά τον τρόπο αυτό, η φαντασία παραμένει αστείρευτη και δεν μπορεί κανείς να ξεμείνει από νέες ιδέες, καθώς μέσα από τα πάντα μπορεί να δημιουργηθεί τέχνη. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης που προσπαθώ να μεταδώσω πλέον και στους δικούς μου μαθητές.

Προϋποθέτει το makeup μια κλίση, όπως και σε όλα επαγγέλματα που συνδέονται με την τέχνη και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη;

Σαφώς. Άλλωστε μιλάμε για ζωγραφική πάνω σε έναν ανθρώπινο καμβά. Σίγουρα η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα, ωστόσο προαπαιτείται κάποιο ταλέντο και κλίση προς τις τέχνες. Ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε Μake up artist, την αντίληψή του, την οπτική του και το χέρι του, θα έχουμε τη σύλληψη μιας διαφορετικής ιδέας όπως και διαφορετικό τρόπο εκτέλεσής της.

Ξέρουμε οι γυναίκες να βαφόμαστε και να περιποιούμαστε το πρόσωπο και το σώμα μας;

Το ποσοστό των γυναικών που έχει πραγματικές και εμπεριστατωμένες γνώσεις γύρω από την ομορφιά και το μακιγιάζ, δεν είναι μεγάλο. Σαφώς υπάρχουν άτομα τα οποία είναι αρκετά ενημερωμένα, ωστόσο και πάλι μιλάμε για γενικές γνώσεις καθώς δεν απευθύνονται στο ίδιο το άτομο αλλά στη γενική πλειοψηφία. Ο ιδανικός τρόπος να μάθει σωστά ένας άνθρωπος πώς να περιποιείται τον εαυτό του, είναι να βρεθεί δίπλα σε έναν επαγγελματία που να τον καθοδηγήσει βάσει των προσωπικών αναγκών του και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Όταν οι τεχνικές του μακιγιάζ εφαρμοστούν σωστά, μπορεί κανείς να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του, να εκφράσει συναισθήματα και να προβάλλει την εικόνα που έχει ο ίδιος στο μυαλό του για τον εαυτό του.

Τι ρόλο παίζει η ποιότητα των καλλυντικών και του makeup kit στο σωστό αποτέλεσμα;

Ίσως το μεγαλύτερο! Όταν ένας άνθρωπος απευθύνεται σε έναν επαγγελματία Μake-up artist, το ζητούμενο είναι ένα τέλειο αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, άσχετα από τις δυνατότητες του εκάστοτε καλλιτέχνη, χρειάζεται και ο αντίστοιχος “εξοπλισμός”. Ένα σωστό make-up kit λοιπόν, οφείλει να αποτελείται από άριστης ποιότητας καλλυντικά.

Ποιες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εμπιστευτείς την/τον Μakeup artist σου;

Αφενός να σου δημιουργήσει την ασφάλεια ότι έχει πραγματικά αφουγκραστεί τα θέλω σου, αφετέρου να έχει τις γνώσεις να τα εκτελέσει άρτια. Όταν υπάρχει η σιγουριά ότι ο άνθρωπος που  έχεις απέναντί σου έχει καλή αντίληψη και κατανόηση των αναγκών σου, όπως και τη δυνατότητα να σου δώσει το καλύτερο πιθανό τελικό αποτέλεσμα, αυτομάτως δημιουργείται εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Σε τι βαθμό προσδιορίζει η μόδα και οι τάσεις την επιλογή του makeup;

Ειδικότερα στις πιο νεαρές ηλικίες, θα έλεγα σε μεγάλο βαθμό. Ιδίως με την άνθιση των social media, που κατακλυζόμαστε καθημερινά από εικόνες, νέες τάσεις και ιδέες. Ωστόσο στη χώρα μας, υπάρχει συνήθως προτίμηση στα πιο φυσικά trends.

Το μακιγιάζ προσδίδει αυτοπεποίθηση;

Ξεκάθαρα! Προσδίδει αυτοπεποίθηση και φτιάχνει τη διάθεση! Ο λόγος είναι ότι όταν οι τεχνικές του μακιγιάζ εφαρμοστούν σωστά, μπορεί κανείς να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του, να εκφράσει συναισθήματα και να βγάλει στην επιφάνεια την εικόνα που έχει ο ίδιος στο μυαλό του για το πώς είναι πραγματικά πιο όμορφος.

Μια γυναίκα που θέλει να δείχνει περιποιημένη, όχι απαραίτητα βαμμένη, ανεξαρτήτως ηλικίας, τι πρέπει να κάνει για να το πετύχει;

Όταν το ζητούμενο είναι ένα φρέσκο και δροσερό πρόσωπο, χωρίς ορατό μακιγιαζ, το βασικό που θα πρέπει να συμβεί είναι να φωτιστεί η περιοχή κάτω από τα μάτια με ένα λεπτόρρευστο κονσίλερ, ώστε να κρυφτούν πιθανοί μαύροι κύκλοι. Κάπου εδώ να τονίσω ότι η μικρή ποσότητα προϊόντος, είναι βασική προϋπόθεση στο να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα. Κατόπιν αυτού, μπορεί να εφαρμοστεί μία ενυδατική κρέμα με λίγο χρώμα στο υπόλοιπο πρόσωπο. Έπειτα, ένα ελαφρύ πέρασμα με μάσκαρα μόνο στις άνω βλεφαρίδες θα δώσει ένταση στο βλέμμα. Ένα υγρό ρουζ σε φυσικούς τόνους, ακριβώς πάνω στα μήλα, θα προσδώσει φρεσκάδα και ένα διακριτικό κραγιόν κοντά στο χρώμα των χειλιών θα ολοκληρώσει την εικόνα!

Είναι εύκολο να μάθουμε να βαφόμαστε μόνες; 

Για άλλες περισσότερο, για άλλες λιγότερο. Ωστόσο αν βρεθείς δίπλα σε έναν άνθρωπο με καλή μεταδοτικότητα και όρεξη, ώστε να σε καθοδηγήσει, είναι βέβαιο πώς θα αποκομίσεις πολλές γνώσεις που δεν είχες προηγουμένως. Αυτό από μόνο του, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και την προσωπική σου τεχνική στο μακιγιάζ. Και μετά, φυσικά, practice makes perfect!

Πώς περιγράφεις την αγορά εργασίας στο χώρο σου;

Απαιτητική και ενδιαφέρουσα! Ο Make-up artist, προκειμένου να έχει γεμάτη ατζέντα, πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και διαρκή κίνηση. Χρειάζεται να είναι ευέλικτος και ευπροσάρμοστος όπως και να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε κάθε πιθανή περίσταση. Δημιουργούνται συνεχώς νέες ευκαιρίες που πρέπει όμως να έχει κανείς τα αντανακλαστικά να τις εκμεταλλευτεί.

Θα σκεφτόσουν ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με μια και μοναδική εταιρεία makeup;

Εφόσον η αισθητική και η ιδεολογία της εταιρείας συνάδει με τη δική μου αισθητική και ιδεολογία, και εφόσον η γκάμα και η ποιότητα των προϊόντων καλύπτουν τις δικές μου ανάγκες και απαιτήσεις, ναι, είναι κάτι το οποίο θα το σκεφτόμουν.

Όλα μου τα τατουάζ έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα. Είναι κομμάτι του εαυτού μου.

Body painting: Πώς προσδιορίζεται και ποια είναι η γνώμη σου για το τατουάζ;

Bodypainting θεωρείται οποιοδήποτε μορφή μακιγιάζ δεν αφορά μόνο το πρόσωπο αλλά και το σώμα. Απαιτεί μεγάλη δεξιότητα και σαφώς υπομονή, και από τον καλλιτέχνη αλλά και από το μοντέλο, καθώς πρόκειται για projects τα οποία διαρκούν πάρα πολλές ώρες.

Όσο για τη μόνιμη δερματοστιξία, το τατουάζ, η πραγματικότητα είναι ότι της έχω πολύ μεγάλη αγάπη! Άλλωστε, πλέον, δεν μου έχει μείνει και πολύς χώρος κενός. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους καλλιτέχνες που την εξασκούν σαν πρακτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους και η ευθύνη για κάτι τέτοιο είναι τεράστια. Κάθε γραμμή οφείλει να είναι άρτια όπως και στο make-up. Στο τελευταίο, όμως, έχεις το υπέροχο πλεονεκτημα του ντεμακιγιάζ.

Το τατουάζ είναι μια αρχαία, βέβαια, τεχνική που συμβόλιζε είτε λατρεία προς τους Θεούς είτε ένδειξη χαμηλής καταγωγής, ακόμη και ένα είδος τιμωρίας για τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Πλέον είναι μια τάση, που σίγουρα περιέχει εξωλεκτικά μηνύματα αλλά είναι και μια αισθητική παρέμβαση. Εσύ πώς το αντιλαμβάνεσαι;

Σίγουρα η σημασία του τατουάζ έχει αλλάξει πολύ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Προσωπικά το αντιλαμβάνομαι ως μέσο έκφρασης, όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης. Είναι ένας τρόπος να στολίσει κάνεις το σώμα του, να πει μια ιστορία, να κρατήσει κάποιο ενθύμιο από μία όμορφη στιγμή ή ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όλα μου τα τατουάζ έχουν πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία για εμένα, ακόμα και εκείνα που έχουν βγει λιγότερο”πετυχημένα”. Είναι κομμάτι του εαυτού μου.

Μόδα, Θέατρο, Κινηματογράφος, Τηλεόραση, private makeup, body painting, extreme makeup. Πού αναγνωρίζεις περισσότερο τον αυτό σου και γιατί;

Αγαπώ κάθε μορφή μακιγιάζ, ωστόσο βρίσκω τον εαυτό μου πιο ευτυχισμένο σε περιστάσεις που μου επιτρέπουν να αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη και να δημιουργώ κάτι πιο ιδιαίτερο. Έχω αδυναμία λοιπόν στα project που μου δίνουν περισσότερο αυτό το περιθώριο.

H γενιά των millennials και του Covid-19 στην οποία ανήκεις, πέρασε από την δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που γέννησε η παγκοσμιοποίηση και η πανδημία. Τι σήμανε αυτό πρακτικά για το χώρο σου και τι για εσένα προσωπικά;

Η αλήθεια είναι πως έχουμε βρεθεί επανειλημμένα από τη σκύλλα στη χάρυβδη. Οι χώροι στους οποίους απευθύνεται το επαγγελματικό μακιγιάζ βρίσκονται μόνιμα σε ένα roller coaster. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποσότητα της δουλειάς που κλείνει ένας καλλιτέχνης, όπως και στα budget με τα οποία δουλεύει. Έχουν υπάρξει εποχές που δεν προλαβαίνουμε τα ραντεβού και άλλες που το τηλέφωνο έχει σωπάσει τρομακτικά. Εγώ προσωπικά, όταν βγήκα στην αγορά εργασίας ως ελεύθερος πλέον επαγγελματίας, χρειάστηκε πάμπολλες φορές να ασχοληθώ παράλληλα με επαγγέλματα άσχετου αντικειμένου, προκειμένου να μπορώ να δικτυώνομαι και να κάνω τα μακιγιάζ μου, αλλά να νοιώθω και την ασφάλεια ότι θα επιβιώσω.

Η δική μου γενιά έμαθε σε μία αγορά εργασίας με σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες, στην οποία για να επιβιώσει πρέπει να μη σταματά να παλεύει ποτέ.

14 χρόνια Μakeup artist, ποιο είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μάθημα ζωής;

Αρχικά, ότι η πραγματική αποτυχία έρχεται μόνο όταν σταματήσεις να προσπαθείς! Όσο συνεχίζεις να οδεύεις προς τους στόχους σου, τόσο φέρνεις τις πιθανότητες με το μέρος σου στο να τους κατακτήσεις!  Επιπλέον, ότι η μάθηση δεν σταματά ποτέ. Ο καλλιτέχνης πρέπει πάντα να εξελίσσεται, να εξασκείται, να πειραματίζεται και να αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις.

Τέλος δεν υπάρχει “δεν μπορώ”. Οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σου πρέπει να βρεις τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις και να το φέρεις εις πέρας. Μόνο τότε θα μπορέσεις πραγματικά να πετύχεις, όχι μόνο εργασιακά αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Επικρατεί η άποψη ότι για τη γενιά σου το μέλλον υπόσχεται ελπίδα, ίσως γιατί δεν περιμένει ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους που συνδέουν το μέλλον με το φόβο. Ποια είναι η γνώμη σου;

Οι προηγούμενες γενιές έχουν ζήσει περιόδους εξαιρετικής ευμάρειας, οι οποίες, για τη δική μου γενιά, έχουν υπάρξει θρύλοι του παρελθόντος. Έχουμε πολύ διαφορετικά βιώματα σε ότι έχει να κάνει με τον εργασιακό χώρο. Έχουμε μάθει εξ αρχής σε μία αγορά εργασίας με σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες, στην οποία για να επιβιώσει κανείς πρέπει να μη σταματά να παλεύει ποτέ. Κατά τον τρόπο αυτό λοιπόν, καθώς βρισκόμαστε σε μία περίοδο με ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, δεν μπορούμε παρά να πιστεύουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολύ καλύτερες μέρες σε σχέση με αυτές που πέρασαν, ενώ για τους μεγαλύτερους η ελπίδα αυτή ίσως να έχει πια χαθεί. Η δική μας η γενιά όμως δικαιώνει την παροιμία που λέει “ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται”.

Τα δικά σου σχέδια για το μέλλον ποια είναι;

Στο άμεσο μέλλον, σκοπεύω να δημιουργήσω ένα δικό μου site μέσα από το οποίο θα μπορώ να προσφέρω συμβουλές ομορφιάς, να μοιράζομαι σκέψεις και γνώσεις μέσω άρθρων και σεμιναρίων, είτε ομαδικών είτε προσωπικών. Αργότερα, ένα όνειρο που έχω, είναι να μπορέσω να δημιουργήσω μία δική μου σχολή, ένα “άσυλο καλλιτεχνών” όπως μου αρέσει να το ονομάζω χαριτωμένα. Ο άνθρωπος που θα απευθύνεται εκεί, πέρα από το να λαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για την τέχνη που θα επιλέξει, θα μπορεί να εξαντλεί τη φαντασία του φτάνοντάς την στα όρια της, να εκφράζεται και να βιώνει στο έπακρο τη χαρά της δημιουργίας.

Μπορείτε να την ακολουθήσετε εδώ @myrto_departez